Propuneri pentru angajați: Patru zile de muncă pe săptămână, concediu de odihnă de minim 25 zile lucrătoare și ziua de naștere liberă

Propuneri pentru angajați: Patru zile de muncă pe săptămână, concediu de odihnă de minim 25 zile lucrătoare și ziua de naștere liberă
scris 12 mai 2017

Salariații ar putea avea ziua de naștere liberă prin lege, ar putea beneficia de un concediu de cel puțin 25 de zile lucrătoare și ar putea munci doar 4 zile pe săptămână în cazul unui program prelungit, dacă mai multe proiecte de legi, despre care chiar inițiatorii lor admit că sunt populiste, vor fi adoptate în perioada următoare.

Asemenea inițiative legislative au mai apărut în Parlament, dar acum câțiva aleși liberali au revenit cu astfel propuneri, deși ele nu au avut succes în trecut.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, un prim proiect de lege prevede majorarea duratei minime a concediului de odihnă de la 20 la 25 de zile lucrătoare, din care ”o zi este pentru sărbătorirea zilei de naștere a angajatului”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Inițiatorii arată că o astfel de măsură este necesară ca urmare a suprasolicitării angajaților cin companiile multinaționale, dar chiar și a bugetarilor.

”Prezenta propunere legislativă chiar dacă pare la prima vedere ca fiind de un iz populist este necesară în contextul interpretărilor existente cu privire la concediile de odihnă si a surmenajului, a suprasolicitării dar și a persoanelor din diferite companii multinationale sau chiar instituții publice care lucrează în afara programului de muncă legal, chiar în timpul sărbătorilor legale sau religioase, precum și de multe ori chiar în perioade de concediu de odihnă... totul pentru a visa la o bunăstare financiară ulterioară. Conform unor studii sociologice de specialitate, în România peste 70% din angajații din mediul privat si peste 40% din salariații din mediul public (in special în domeniul medical, cercetare, apărare etc.) suferă fie de sindromul dependenței de muncă (workaholic) sau a suprasolicitării locului de muncă”, susțin inițiatorii legii.

Într-un alt proiect de lege, aceștia propun ca pentru salariații angajați cu normă întreagă, pentru care Codul Muncii prevede că durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi și de 40 de ore pe săptămână, să existe posibilitatea stabilirii unui program de 10 ore pe zi, dar cu respectarea pragului de 40 de ore într-o săptămână.

Orange România pierde procesul de hărțuire morală a unui fost angajat. Operatorul va plăti daune de 10.000 euro, plus cheltuielile de judecată CITEȘTE ȘI Orange România pierde procesul de hărțuire morală a unui fost angajat. Operatorul va plăti daune de 10.000 euro, plus cheltuielile de judecată

Totodată, proiectul prevede ca actuala repartizare a timpului de muncă în cadrul săptămânii de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus, să poată modificată, de comun acord între salariat și angajator, la 10 ore pe zi timp de 4 zile. În acest caz, salariatul va beneficia de 3 zile de repaus.

Autori legii susțin că numeroși angajați din România stau la serviciu de obicei 10-11 ore pe zi, doar în cazuri excepționale 8 ore, și nu întotdeauna o fac pentru bani.

”Pentru susținerea acestei propuneri am avut în vedere și efectele pe care modificarea programului le-ar putea avea asupra economiei. Dacă, per total, programul companiei va rămâne de cinci zile pe săptămână, dar niciun angajat nu va munci mai mult de patru zile, rezultă că patronul trebuie să facă noi angajari. Așadar, s-ar crea mai multe locuri de muncă, cu condiția ca patronul să albă cu ce să plătească noii angajați. Partea proastă este că, cel mai probabil produsele ar deveni mai scumpe, dar mai mulți angajați înseamnă un consum mai mare în economie”, sunt argumentele pe care le aduc inițiatorii în motivarea proiectului.

Un proiect asemănător tocmai a fost respins la începutul acestui an de Parlament, astfel încât și acesta din urmă are slabe șanse de reușită.

viewscnt
Afla mai multe despre
angajat
salariat
angajatori
concediu
odihna
zi
libera
nastere