Profitul băncilor din România se menține la niveluri record, însă randamentul este în scădere

Profitul băncilor din România se menține la niveluri record, însă randamentul este în scădere
scris 1 iun 2019

Sistemul bancar a încheiat primul trimestru cu un profit de circa 1,8 miliarde de lei, în foarte ușoară creștere față de rezultatul din primele trei luni din 2018, potrivit calculelor Profit.ro pe baza datelor preliminare publicate de BNR. Randamentul capitalurilor se află în scădere însă. Totodată, în rezultatul băncilor nu se reflectă încă taxa pe activele bancare.

Randamentul activelor a scăzut la 1,6% față de 1,64% la 31 martie 2018, însă activele nete totale sunt în creștere cu 20,2 miliarde de lei, la 451,9 miliarde de lei.

Urmărește-ne și pe Google News

Randamentul capitalurilor a scăzut de la 15,4% la 14,5% în același interval și se menține chiar ușor sub nivelul de la finele anului 2018. Pe întreg anul trecut, băncile au obținut profituri nete de circa 7 miliarde de lei.

Totodată, rata rentabilității activității de bază, adică raportul între venituri și cheltuieli operaționale, a scăzut de la circa 179%, anul trecut, la 167%.

GRAFICE Creditarea populației încetinește vizibil, mai ales pe componenta de consum. Împrumuturile firmelor, în creștere ușoară CITEȘTE ȘI GRAFICE Creditarea populației încetinește vizibil, mai ales pe componenta de consum. Împrumuturile firmelor, în creștere ușoară

Guvernul a introdus, începând cu acest an, o taxă bancară la un nivel între 0,2 și 0,4% din activele băncilor – aceasta se aplică mai exact la volumul creditelor acordate populației și firmelor, din care sunt excluse cele cu garanții de stat.

Deși băncile au făcut estimări cu impactul taxei, aceasta nu a fost încă plătită, astfel că nu se reflectă în rezultatul pe primul trimestru. Băncile urmează să plătească birul suplimentar semestrial, prima dată limită fiind 25 august.

Solvabilitatea băncilor se menține la 20%, nivel la care a oscilat în ultimii ani, peste pragul minim de jos de 8% (dar la care se mai adaugă diferite cerințe în funcție de dimensiunea băncilor și de politicile BNR).

Rata creditelor neperformante a continuat să se îmbunătățească, fiind în scădere la 4,9% față de un nivel de 6,16% în martie 2018 și 4,96% la finele anului trecut.

Bilanțurile publicate până acum de către principalele bănci arată creșteri ale veniturilor din dobânzi, dar și o creștere a cheltuielilor operaționale, în principal cu salariile.

Banca Transilvania (doar banca), cea mai mare din țară după active, a încheiat primul trimestru cu un profit net de 436 de milioane de lei, în creștere cu circa 19%.

Banca Comercială Română a încheiat cu un profit de circa 268 de milioane de lei, în creștere cu 6%.

Pe de altă parte BRD a înregistrat o scădere a profitului cu 27% la 301 milioane de lei, în timp ce profitul Raiffeisen Bank a scăzut cu 16% la 178 de milioane de lei, ambele bănci menționând printre influențe contribuțiile plătite la fondurile de garantare.

BRD estimează un impact de 79 de milioane de lei al taxei pe activele bancare, în timp ce estimarea BCR este de circa 94 de milioane de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
profit banci
profit sistem bancar
profit banci 2019