Profit TV - ASF pregătește "Big Brother" pentru șoferii care conduc fără RCA, urmează modificarea regulilor rutiere. Piața asigurărilor generale și de viață poate crește cu 5-6%

Profit TV - ASF pregătește "Big Brother" pentru șoferii care conduc fără RCA, urmează modificarea regulilor rutiere. Piața asigurărilor generale și de viață poate crește cu 5-6%
scris 1 mar 2019

Șoferii care circulă cu autovehicule fără poliță RCA vor putea fi depistați mai rapid în trafic de Poliția Rutieră, după ce bazele de date ale Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și ale Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) vor fi interconectate, demers care va fi urmat de modificarea legislației rutiere.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

"Am discutat cu directorul general al CNAIR și m-a asigurat că, din punct de vedere tehnic, toate lucrurile se pot realiza. Trebuie încheiată o convenție de colaborare între Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) pentru a se interconecta bazele de date și sistemele de comunicație. Deja între Poliția Română și Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), care deține baza de date cu mașinile asigurate RCA, există o conexiune și punere în acord a bazelor de date. După ce se încheia această convenție de colaborare între CNAIR și DRPCIV, atunci se va vedea ce vehicul a circulat și dacă are sau nu poliță RCA. Eu estimez că această convenție de colaborare ar putea fi încheiată în câteva săptămâni", a anunțat la Profit TV Cristian Roșu, vicepreședinte și responsabil de domeniul asigurărilor și reasigurărilor în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Urmărește-ne și pe Google News

El a adăugat că, pe lângă interconectarea bazelor de date, este necesară și modificarea legislației rutiere, "chestiune care este mai dificilă".

"Potrivit legislației actuale, șoferul care conduce un vehicul fără RCA este pasibil de amendă cuprinsă între 1.000 și 2.000 lei și suspendarea talonului. În situații de repetabilitate, Poliția Rutieră poate să decidă radierea vehiculului. Sunt de părere că aceste sancțiuni sunt extreme și ar trebui să gradualizăm atât cuantumul amenzilor și frecvența acestora, cât și tipologia acestor sancțiuni", a spus reprezentantul ASF.

Leonardo Badea, ASF: Piața asigurărilor a crescut cu 4,5% în 2018 și a depășit 10 miliarde de lei CITEȘTE ȘI Leonardo Badea, ASF: Piața asigurărilor a crescut cu 4,5% în 2018 și a depășit 10 miliarde de lei

Întrebat despre activitatea societății care emite polițele obligatorii pentru locuințe, Roșu a spus că ASF intenționează să propună, pentru sesiunea parlamentară din toamnă, un proiect de modificare a Legii privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundațiilor, pentru a permite accesul altor acționari Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

"Sunt doi acționari ai acestei companii în faliment, e vorba de Astra și Carpatica Asig. În cazul Astra, cota de participare este de 15%. Legea spune că niciun acționar nu poate avea mai mult de 15% din capitalul social al PAID. O parte din acționari nu sunt interesați să își majoreze cota, alții, chiar dacă și-ar dori mai multe acțiuni, nu pot concretiza această intenție pentru că ar depăși pragul de 15%. Noi vrem să flexibilizăm legislația, vrem să eliminăm această captivitate, dar vrem să urmărim, prin propunerile pe care le vom avansa, și creșterea gradului de cuprindere al polițelor PAD (în prezent sub 20% - n.r.)", a spus Roșu.

Legat de piața asigurărilor generale și de viață în 2019, reprezentantul ASF a afirmat că ar putea crește cu 5-6%, de la 10,1-10,15 miliarde de lei (cifre neauditate) în 2018.

"Dacă piața asigurărilor se va ține de creșterea economiei naționale, așa cum s-a întâmplat în anii anteriori, atunci putem să spunem același lucru și pentru 2019. Nu mă aștept la o creștere spectaculoasă a pieței asigurărilor în acest an. S-ar putea ca piața asigurărilor să crească cu 5-6%, șa cum s-a întâmplat în 2018. ASF încearcă, prin măsurile pe care le va pune în practică, să pună bazele pentru ca avansul pieței de profil să fie mai puternic și mai consistent", a spus Roșu.

El a afirmat că motorul creșterii industriei va fi asigurările de sănătate, care în 2018 au urcat cu 61% față de anul anterior.

"Procentual creșterea este mare, valoric nu este așa de mare. Segmentul asigurărilor de sănătate este unul așezat și a început să se maturizeze odată cu maturizarea rețelelor private de sănătate, nevoia de diversificare și dorința angajatorilor de retenție a salariaților. Practic, firmele de asigurări au venit în întâmpinarea nevoilor angajatorilor și au oferit aceste produse", a explicat reprezentantul ASF.

În privința cifrelor pieței pentru anul 2018, Roșu a afirmat că avansul primelor subscrise a fost efectul creșterii business-ului asigurătorilor și nu al majorării tarifelor, situație pe care a catalogat-o pozitivă.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
cnair
rca. politia rutiera
drpciv
auto
soferi
vehicule
baze de date
interconectare