Veniturile și profitul Telekom Romania au scăzut în primul trimestru

Veniturile și profitul Telekom Romania au scăzut în primul trimestru
scris 4 mai 2016

Grupul Telekom Romania, format din fostele companii Romtelecom și Cosmote, a înregistrat în primul trimestru al acestui an venituri de 234 milioane de euro, în scădere cu 2,9% față de martie 2015.

De asemenea, grupul a consemnat un profit operațional înainte de taxe, depreciere și amortizare (EBITDA) de 38 milioane de euro, cu 30,9% mai mic față de nivelul atins în primul trimestru al anului precedent, conform datelor publicate de Deutsche Telekom (DT), acționarul majoritar indirect.

Urmărește-ne și pe Google News

"Primele trei luni din 2016 reflectă o performanță pozitivă a veniturilor aferente operațiunilor mobile, în timp ce veniturile operațiunilor fixe au scăzut, parțial pe fondul descreșterii pe segmentul de voce fixă. Oferta de servicii convergente fix-mobil sub umbrela MagentaONE rămâne un motor de creștere important pentru Telekom Romania, cu un avans de 30% în primul trimestru al anului curent față de finalul anului 2015. În plus, datele mobile au generat o creștere solidă a bazei de clienți pentru serviciile de broadband mobil, atât pe segmentul rezidențial, cât și pe segmentul business", a declarat directorul financiar al Telekom Romania, Anastasios Tzoulas, într-un comunicat remis Profit.ro.

Veniturile Deutsche Telekom în România s-au situat sub cele raportate de subsidiara locală a grupului francez Orange, cel mai mare jucător pe segmentul de telefonie mobilă.

Orange Romania a obținut venituri totale de 235,5 mil. euro, în urcare cu 6,5% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Potrivit DT, Telekom Romania Communications (fosta Romtelecom) a consemnat venituri de 127 milioane de euro, în scădere cu 9,3% față de martie 2015.

Operatorul de telecomunicații fixe are un portofoliu de 1,204 milioane de abonamente la internet fix, de la 1,192 milioane în martie 2015. Pe segmentul de telefonie fixă, Telekom Romania Communications s-a menținut peste pragul de 2 milioane de linii, dar indicatorul a coborât cu 6,1% în primul trimestru, la 2,055 milioane, conform datelor grupului german

ANAF: Primele liste cu 2.672 de datornici au fost publicate pe site-ul instituției, dar nu conțin, încă, persoane fizice CITEȘTE ȘI ANAF: Primele liste cu 2.672 de datornici au fost publicate pe site-ul instituției, dar nu conțin, încă, persoane fizice

Segmentul de servicii de televiziune a consemnat un avans de 2,5% față de martie 2015, la 1,449 milioane, dar în ușoară scădere comparativ cu finele anului precedent.

Telekom Romania Communications a înregistrat 270.000 de clienți MagentaONE pentru serviciile integrate fix-mobil, cu 62.000 mai mulți comparativ cu finalul anului 2015. Această creștere a generat venituri mai mari pentru serviciile mobile cu 83% în T1 2016 versus T1 2015.

Pe de altă parte, veniturile Telekom Mobile Romania Communications (fosta Cosmote) au crescut cu 5,9%, la 107 milioane de euro. Portofoliul de clienți a ajuns la 5,934 milioane, în coborâre cu 1,2% față de martie 2015 și cu 1% față de decembrie 2015.

În primul trimestru al anului, operatorul de telefonie mobilă a adăugat în portofoliul său de afaceri mai multe conturi importante, precum Imperial Tobacco Distribution Romania SRL, subsidiara locală a unuia dintre cei mai mari producători și distribuitori de țigarete din lume, grupul de firme Topanel, producător și distribuitor de top de materiale termoizolante, și Inter Cars Romania, unul dintre cei mai importanți jucători pe piața locală în domeniul distribuției de piese auto, accesorii, anvelope și echipamente service, precum și soluții auto aftermarket.

Venitul mediu pe utilizator (ARPU) a fost de 4,4 euro în T1 2016, potrivit datelor companiei.

În prezent, Telekom Romania Mobile Communications oferă acoperire 4G pentru 57% din populația din mediul urban și pentru 32,4% din totalul populației (rural și urban). În București, acoperirea 4G este de 98% din suprafață, în timp ce în orașele turistice Brașov și Poiana Brașov acoperirea este de 98%, respectiv 100%.

În plus, clienții care nu se află în aria de acoperire 4G, pot avea acces la o conexiune bazată pe tehnologia 3G HSDPA dual carrier, ce permite viteze de până la 43,2 Mbps, în 278 de orașe și alte peste 5.000 de localități.

"În baza acordului de roaming național încheiat între Telekom Romania și Orange România, clienții Telekom se vor putea bucura de tehnologiile de comunicații 4G și 4G+ chiar și atunci când nu se află în aria de acoperire a rețelei 4G a Telekom Romania Mobile, prin utilizarea rețelei Orange 4G/4G+, care acoperă 72% din populație la nivel național și 96% din populația urbană", se mai spune în comunicatul grupului Telekom Romania.

Acționarul majoritar al Telekom Romania Communications este grupul elen OTE, prin OTE International – 54,01%. Statul român deține 44,99% din acțiuni.

Operatorul de telefonie fixă deține un pachet de acțiuni reprezentând 30% din capitalul social al fostului Cosmote, restul titlurilor revenind OTE, prin Cosmote Mobile Communications.

Cel mai mare acționar al OTE este grupul Deutsche Telekom, cu o participație de 40%.

viewscnt
Afla mai multe despre
telekom
venituri
profit