Peste 120 de firme din complexurile engros verificate, săptămâna trecută, de Fisc au fost obligate să oprească una dintre activitățile de comerț engros și endetail, desfășurate simultan nelegal, 170 de comercianți au fost chemați la ANAF pentru verificări amănunțite, iar 13 restaurante au fost închise pentru lipsa caselor de marcat.
Au fost verificate și 583 mijloace de transport marfă.
În urma controalelor declanșate la 1.237 firme din 21 centre engros din București și alte orașe, inițiate de ANAF printr-o acțiune de combatere a evaziunii fiscale, denumită "Operațiunea Cristal", au fost aplicate amenzi în cuantum total de 7 milioane lei și confiscate mărfuri și sume în numerar de 2 milioane lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ca exemple de bunuri confiscate sunt indicate de ANAF cantități de 78.800 kilograme legume-fructe și 58.995 litri de băuturi alcoolice.
ANAF precizează că acțiunile de control și monitorizare sunt zilnice la toate cele 60 de centre engros, stabilite să fie verificate la nivel național, astfel încât, în ziua în care un complex comercial nu este pe lista de verificări operative, inspectorii antifraudă vor desfășura activități de monitorizare a respectivului complex.
Fiscul atenționează cumparătorii de mărfuri (clienții centrelor engros) să solicite și să se asigure că primesc și dețin , pentru mărfurile cumpărate, toate actele prevăzute de lege, respectivfacturi, chitanțe, avize, documente transport, bonuri fiscale, după caz, deoarece acțiunile ANAF de control și monitorizare sunt extinse pe întreg traseul bunurilor care pleacă din centrele engros, până la consumatorul final, inspectorii verificând toate verigile lanțurilor de comercializare.
La începutul săptămânii trecute, o echipă de 600 de inspectori antifraudă a început simultan controale în 21 centre de vânzare engros din țară, într-o operațiune pe care ANAF a denumit-o "Cristal". Inspectorii au avertizat că astfel de controale vor fi organizate zilnic până la Crăciun în toate engros-urile din țară.
Complexurile engros verificate în prima etapă a acestui plan sunt West Market din Oradea, Marlorex, Sucpi, Târgul Municipal și Frigorifer din Craiova, Agrotransilvania Dezmir din Cluj-Napoca, Romalion din Bacău, Gama Center și Redexpo din Ploiești, Pasărea Phoenix din Iași, Pavcom din Târgoviște, Galgros din Galați, Expomarket Doraly din Afumați, Tug din Brăila, Smart Expo Flora din București, Euro 2 și Piața de Gros din Timișoara, Brintex și Stupini din Brașov, Grand Siraj din Iași, complexul comercial Transilvania din Târgu Mureș.
Inspectorii au verificat activitatea economică și traficul de mărfuri din toate aceste complexuri comerciale.
Pe lista tuturor complexelor engros care urmează să fie verificate au fost incluse 60 de centre, operațiunea urmând să fie derulată până de Crăciun și reluată la începutul anului viitor.