Prețul minim al viitoarelor licențe de telecomunicații din generația a cincea (5G), programate să fie scoase la vânzare în toamna anului 2019, va reprezenta 2% din cifra de afaceri din anul precedent, înregistrată la nivelul ramurii CAEN unde se încadrează activitatea de comunicații electronice, înmulțit cu numărul de ani pentru care este acordată licența, conform deciziei pregătite de Guvern.
Prelungirea licențelor de comunicații mobile de generația a doua (2G) și treia (3G) va fi posibilă la o valoare minimală care va reprezenta 4% din cifra de afaceri din anul precedent prelungirii, înregistrată la nivelul ramurii CAEN unde se încadrează activitatea de comunicații electronice, înmulțită cu numărul de ani pentru care se acordă licența.
La ultima licitație pentru vânzarea de licențe de telecomunicații, respectiv pentru 4G, autoritatea de reglementare din domeniu (ANCOM) a reușit, în septembrie 2012, să vândă spectru de frecvențe în sumă de 682,13 milioane de euro către Orange Romania – 227,14 milioane de euro, Vodafone Romania – 228,52 milioane de euro, Telekom Romania Mobile Communications (fost Cosmote) – 179,88 milioane de euro, RCS&RDS – 40 milioane de euro și 2K Telecom – 6,6 milioane de euro.
În cazul licențelor 3G, primele două au fost câștigate în 2004 de către actualii operatori Orange România și Vodafone Românie, care au achitat fiecare suma de 35 milioane de dolari. Perioada de valabilitate a licențelor a fost stabilită la 15 ani, pânâ în 2019. La vremea respectivă, legislația prevedea ca prelungirea licențelor pentru alți 10 ani să fie posibilă fără taxe suplimentare.
Doi ani mai târziu, RCS&RDS și Telemobil (preluat de fostul Cosmote, actualul Telekom Romania Mobile Communications) și-au adjudecat alte două licențe 3G scoase de stat la vânzare. Licențele au fost vândute pentru 35 milioane de dolari pe 15 ani.
Recent, la o întâlnire cu presa, președintele autorității naționale de comunicații (ANCOM), Sorin Grindeanu, a afirmat că va discuta peste un an, după licitația pentru licențele 5G, despre nivelul taxelor plătite de operatorii de comunicații mobile pentru utilizarea spectrului radio.
În privința licitației pentru licențele 5G, care va avea loc în 2019, ANCOM a realizat o evaluare proprie a sumelor care ar putea fi încasate de stat, dar nu poate fi făcută publică, a spus șeful instituției.
“Noi am evaluat și am trimis cifrele la Finanțe. Guvernul va decide nivelul taxelor. Spectrul radio este o resursă a țării“, a declarat Grindeanu.
În România operează patru operatori de telefonie mobilă – Orange, Vodafone, Telekom Romania Mobile Communications (fost Cosmote) și RCS&RDS.
Numărul utilizatorilor de telefonie mobile depășește 22 milioane de clienți, potrivit ANCOM. Liderul pieței este Orange România, cu peste 10 milioane de utilizatori.
Veniturile operatorilor de telecom din furnizarea de servicii de comunicații au scăzut în primul semestru din acest an cu 3%, la 7,76 miliarde de lei (1,67 miliarde de euro), pe fondul diminuării afacerilor pe segmentele de telefonie fixă și mobilă, conform datelor comunicate de ANCOM.