Președintele CECCAR: Antreprenorii percep limitat contabilitatea, consecința este remunerarea insuficientă

Președintele CECCAR: Antreprenorii percep limitat contabilitatea, consecința este remunerarea insuficientă
Diana Zaharia
Diana Zaharia
scris 27 feb 2016

Profesia contabilă are, în primul rând, o problemă de percepție în rândul antreprenorilor și, din acest motiv, remunerarea serviciilor sale este insuficientă, spune președintele Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova.  Pe de altă parte, el consideră că nemulțumirea contabililor, din ultima vreme, față de noile formulare impuse de Fisc este explicabilă, atâta timp cât autoritățile nu au spus care este logica acestor schimbări.

„Problema profesiei contabile este în primul rând de percepție la nivelul antreprenorului. International Federation of Accountants (IFAC) stabilește clar două direcții ale profesiei: financiară și managerială, care este cea internă, de asistare a deciziei. Cu excepția capitalului străin, companiile din România nu cer raportări de acest fel și această componentă managerială a fost mai puțin dezvoltată, inclusiv în profesie. Antreprenorul percepe valoarea ta adăugată ca profesionist, mai ales când oferi această componentă, dar din cauză că este mai puțin dezvoltată, s-a creat impresia că un contabil este cel care face o balanță, niște situații etc. Consecința este că remunerarea nu este suficientă”, spune Robert Aurelian Șova.

Urmărește-ne și pe Google News

Intenția sa, în calitate de președinte CECCAR, este să schimbe abordarea, dezvoltând contabilitatea managerială, astfel încât oamenii de afaceri să înțeleagă că rolul contabilului nu se reduce la întocmirea declarațiilor, balanțelor etc. „Am discutat și cu mediul de afaceri și vrem să facem un  plan de formare pe această componentă, pentru a schimba percepția. Vom începe o serie de cursuri la CECCAR, în acest scop”, a explicat acesta.

Funcționarii Comisiei Europene avertizează că băncile ar putea suferi pierderi importante din cauza clauzelor abuzive CITEȘTE ȘI Funcționarii Comisiei Europene avertizează că băncile ar putea suferi pierderi importante din cauza clauzelor abuzive

Pe de altă parte, el a spus că profesia este afectată și de concurența neloială pe care o fac persoane care lucrează în contabilitate, fără a avea obligațiile profesiei. În timp ce experții urmează cursuri de formare continuă, au obligația să participe la cursurile de certificare, să îndeplinească criterii legate de etica profesiei, ceilalți sunt absolvenți de economie, de multe ori ale unor facultăți care nu sunt de profil contabil, și care nu au aceleași obligații. „Până la urmă, este decizia antreprenorului dacă se duce la doctor sau la vraci”, concluzionează Șova.

În ceea ce privește preocupările recente ale profesioniștilor contabili – declarațiile fiscale pentru înregistrarea în scopuri de TVA (088) și declarația de TVA 394 -, președintele CECCAR consideră că este nevoie de o mai bună comunicare a situației de către autorități. Contabilii sunt nemulțumiți că cele două declarații au fost modificate și impun un volum uriaș de informații care trebuie raportat. Ei contestă atât cantitatea informației cerute de autorități, cât și relevanța acesteia. Pe site-ul inițiat de guvern pentru simplificarea procedurilor administrative, maisimplu.gov.ro, cele mai populare cereri din partea cetățenilor vizează cele două declarații.

„Este evident că Ministerul de Finanțe se gândește să folosească acele informații declarate pentru analize, pentru că aduc o valoarea adăugată în interpretare. Nu știu care a fost logica ministerului în stabilirea acestui format, dar bănuiesc că a fost una. Cred, totuși, că  această logică ar trebui să o cunoaștem și noi. Dacă ni s-ar fi explicat, lucrurile ar fi fost mai ușor digerabile, înțelegeam care sunt motivele și scopurile. În lipsa acestor explicații, apare o reacție de nemulțumire din partea profesiei”, explică președintele CECCAR.

viewscnt
Afla mai multe despre
ceccar
șova
contabilitate