KBC lichidează fosta Romstal Leasing la 10 ani de când a cumpărat compania cu 70 mil. euro

KBC lichidează fosta Romstal Leasing la 10 ani de când a cumpărat compania cu 70 mil. euro

Sursă foto: urbo.ro

scris 27 feb 2016

Banca belgiană KBC a decis, în ianuarie, dizolvarea și lichidarea RSL Leasing (fosta Romstal Leasing), la aproape 10 ani de la preluarea pachetului majoritar al societății pentru suma de 70 milioane de euro, tranzacție care a inclus și INK Broker de Asigurare, unul din primii 10 brokeri de profil la nivelul anului 2006.

Lichidatorul societății va fi BDO Business Restructuring SPRL București. Societatea va fi radiată și din registrul de profil al Băncii Naționale a României, au hotărât acționarii în prima parte a lunii ianuarie.

Urmărește-ne și pe Google News

Anunțată în decembrie 2006, preluarea celor două companii din grupul Romstal de către KBC a fost finalizată în martie 2007.

Ministrul Energiei intră în polemică cu Băsescu: \ CITEȘTE ȘI Ministrul Energiei intră în polemică cu Băsescu: "A aplica legea nu poate fi o ticăloșie"

"Prin această mutare, KBC a făcut un pas important pentru îndeplinirea strategiei de extindere în Europa Centrală și de Est. Țelul KBC este de a juca rolul de conducător în diverse segmente ale pieței financiare românești", se arăta într-un comunicat al KBC Lease dat publicității la 30 martie 2007.

La sfârșitul anului 2006, Romstal Leasing controla 4,2% din piața de leasing din România și se clasa pe locul 13.

Potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice, RSL Leasing a înregistrat profit net în anii 2012 – 5,65 milioane de lei și 2014 – 0,9 milioane de lei și pierderi cumulate de 150,4 milioane de lei în anii 2009, 2010, 2011 și 2013. RSL Leasing are un capital social de 31,38 milioane de lei. Acționarii sunt KBC Bank NV (Belgia) - 99,99% și KBC Autolease NV (Belgia) - 0,01%.

Funcționarii Comisiei Europene avertizează că băncile ar putea suferi pierderi importante din cauza clauzelor abuzive CITEȘTE ȘI Funcționarii Comisiei Europene avertizează că băncile ar putea suferi pierderi importante din cauza clauzelor abuzive
Criza financiară declanșată în 2008 a afectat serios operațiunile KBC în România, piața de leasing și credite de consum suferind o contracție puternică.

Spre exemplu, finanțările în sistem leasing au scăzut cu 74% în 2009 față de anul precedent, la un nivel de 1,24 miliarde de euro.

Piața a fost afectată de scăderea vânzărilor de mașini noi și a celor de echipamente, precum și de înghețarea proiectelor imobiliare. Pe de altă parte, firmele de leasing au recuperat mii de mașini de la clienții rău-platnici, pe care au încearcat să le revândă. În acest context, belgienii au decis să iasă din România.

Antifrauda a depistat un prejudiciu de 17 mil euro, în operațiunea Hermes care vizează importurile de haine CITEȘTE ȘI Antifrauda a depistat un prejudiciu de 17 mil euro, în operațiunea Hermes care vizează importurile de haine

În martie 2011, KBC a vândut operațiunile de consumer finance din România către Slavia Capital (Slovacia), grup specializat în achiziția și managementul portofoliilor de credite neperformante și active riscante.

KBC Consumer Finance, ale cărei operațiuni erau suspendate din 2009, a fost redenumită APS Consumer Finance. Grupul belgian a preluat integral în 2007, de la Sorin Apostol, acțiunile Swiss Capital Romania, al doilea broker local la finele anului 2006.

Compania a fost redenumită KBC Securities și, patru ani mai târziu, belgienii au vândut acțiunile către Sorin Apostol și Bogdan Jurvale. În urma tranzacției, brokerul a redevenit la vechea denumire, Swiss Capital.

KBC a participat și la procesul de privatizare a Băncii Comerciale Române, finalizat în decembrie 2006. Cu active de 252,4 miliarde de euro, KBC a consemnat anul trecut un profit net de 2,64 miliarde de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
kbc
romstal leasing
lichidare