Poșta Română a anulat, pentru a treia oară, licitația pentru dotarea centrului de tranzit din Cluj-Napoca cu o linie de sortare automată a corespondenței și coletelor, contract estimat la 15,2 milioane de lei, fără TVA, pentru 12 luni de la data atribuirii.
"Abateri grave de la prevederile legislative afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului. Lipsa argumentării metodei de calcul ce evidențiază rezultatul procentelor aferente factorilor de evaluare din cadrul criteriului de atribuire care să asigure evitarea denaturării concurenței, precum și evidențierea în mod concret a celor avantaje, reale, din punct de vedere tehnic și/sau economic - conform prevederilor articolului 224, litera b) coroborat cu articolul 225, litera c) din Legea nr. 99/2016 privind achizițiile sectoriale, cu modificările și completările ulterioare", indică un document al companiei analizat de Profit.ro.
În luna mai a acestui an, Poșta Română a anunțat că au fost semnat noile caiete de sarcini necesare procedurilor internaționale de achiziție, realizate în urma consultării publice pentru proiectarea, construcția și dotarea Centrului de Tranzit București-Nord și dotarea Centrului de Tranzit Cluj-Napoca.
"Este un pas istoric pentru transformarea radicală a companiei. Pentru prima dată, demersurile de a moderniza și automatiza procesele logistice la nivelul companiei, prin reforma și transformarea digitală a fluxurilor operaționale de poștă și curierat, capătă contur și devin proiecte clare, realiste și realizabile. Am supus dezbaterii publice aceste proiecte strategice pentru a intra într-un dialog constructiv, atât cu reprezentanți ai companiilor românești, cât și internaționale, care au capacitatea de a furniza cele mai bune soluții pentru a fi optimizate în cadrul Poștei Române. Suntem în grafic, conform calendarului stabilit, și sunt încrezător că, din momentul în care procedurile vor fi atribuite, vom avea linia de sortare automatizată de la Cluj în aproximativ un an, iar centrul de la București în maximum doi ani", a declarat, la semnarea documentelor, Horia Grigorescu, fostul director general al Poștei Române.
Prin aceste investiții, se spunea în comunicat, se urmărește creșterea gradului de realizare a distribuirilor, procesarea unui număr mai mare de trimiteri, scrisori, colete, scurtarea timpilor de livrare și, implicit, creșterea veniturilor.
CITEȘTE ȘI Transformarea digitală, răspunsul industriei asigurărilor la provocările pandemiei. Emiterea și plata online a polițelor au crescut exponențial
Anterior, în luna martie 2021, compania a anulat o procedură similară pe motiv că nivelul concurenței a fost nesatisfăcător, în condițiile în care, cum a anunțat Profit.ro, s-au înscris UTI Facility Management, Toshiba Europe, Falcon Autotech PVT (India) și asocierea formată din Boewe Systec Austria (lider) și RoSystec Groul SRL.
Cu afaceri de peste 1 miliard de lei în 2020, Poșta Română are peste 24.500 salariați și o rețea teritorială de aproximativ 5.600 de unități.
Compania este controlată de Ministerul Cercetării – 93,52% și Fondul Proprietatea – 6,48%.