Deltamed a depus singura ofertă în cadrul unei licitații organizată de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) pentru furnizarea a 5 autospeciale cu roboți pentru intervenții în cazul incendiilor majore în care sunt implicate substanțe chimice sau nucleare, contractul fiind estimat la 30,3 milioane de lei, fără TVA, pentru doi ani.
Finanțarea este asigurată din fonduri europene, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).
Subcontractanții Deltamed sunt Volvo Romania și Zen Core, iar terț este Grădinariu Trucks Solutions.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Roboții vor avea senzori de detecție chimică și nucleară și vor avea rol de stingere incendii, evacuare fum și gaze fierbinți, transport persoane rănite și eliberare a căilor de acces.
"Având în vedere concentrările industriale, precum și faptul că zona georgrafică în care se găsește amplasată România este caracterizată, în ultimii ani, de un proces de modificării ale unor caracteristici geo-climatice, ceea ce a condus la manifestrea unor factori de risc care au evoluat spre dezastre, se identifică uele vulnerabilități privind producerea unor accidente industriale majore, inclusiv la cele cu risc SEVESO. Astfel, se vizează reducerea consecințelor negative ca urmare a accidentelor majore, în special în cele în care sunt implicate substanțe periculoase sau nucleare, în special pentru sănătatea și viața personalului de intervenție, prin achiziționarea unor autospeciale cu roboți.", se arată în caietul de sarcini al licitației IGSU.
Termenul SEVESO se referă la un accident chimic care a avut loc în 10 iulie 1976, la o fabrică de pesticide aproape de Seveso (Italia).
Accidentul a produs eliberarea în atmosfera a circa 6 tone substanțe toxice, cu grave consecințe. Astfel, aproximativ 37.000 persoane au fost expuse, 736 persoane au fost relocate dintr-o zonă de 110 hectare, iar circa 4% dintre animalele de la fermele din vecinătate au murit, iar celelalte, în jur de 80.000, au fost sacrificate pentru a preveni contaminarea prin lanțul trofic.
"Robotul va îndeplini misiuni de stingere incendii, evacuare fum și gaze fierbinți, observare, iluminare zonă eveniment, transport de echipamente și persoane rănite, analiză a mediului afectat cu ajutorul senzorilor și transmiterea de informații despre acesta către un monitor, colectare și transmitere de imagini foto și video atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte, detecție chimică și nucleară, precum și eliberarea căilor de acces prin spargere/împingere, tractare/remorcare. Robotul va fi utilizat la intervențiile desfășurate în medii periculoase pentru intervenția umană cum ar fi clădiri/incinte în pericol de prăbușire, zone cu temperaturi foarte ridicate, zone contaminate chimic și nuclear, zone cu pericol de explozie (rafinării, depozite, zone industriale), spații pentru parcări auto subterane/supraterane, tuneluri etc", se arată în documentație.
Autospeciala este destinată intervenției rapide în cazul incendiilor de mari proporții la obiective și platforme industriale, fixe și mobile, precum și în zone comerciale cu potențial de explozie, în spații închise sau deschise contaminate chimic, biologic și nuclear, existând un risc ridicat de producere al accidentelor sau contaminării pentru personal, asigurându-se astfel o intervenție rapidă, eficientă și în siguranță.