Societatea care emite polițe de asigurare obligatorie a locuinței, PAID Romania, avea un portofoliu de 1,69 milioane de contracte în vigoare la finele anului trecut, în scădere cu 0,6% față de decembrie 2016, reiese din datele publicate de asigurător pe propria pagină web.
În primele 8 luni ale anului trecut, portofoliul PAID Romania a scăzut constant, de la 1,7 milioane la 1,65 milioane de polițe, după care a început să urce de la lună la lună, revenind la nivelul din luna ianuarie, respectiv 1,69 milioane de contracte.
Anul trecut, societatea a plătit pentru 559 dosare de daună despăgubiri totale de 2,89 milioane de lei, comparativ cu 2,45 milioane de lei pentru 543 dosare în 2016.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Datele asigurătorului disponibile pe pagina web nu fac referire la veniturile din prime subscrise, dar este de așteptat ca acest indicator să fie similar anului 2016, când a atins 146,86 milioane de lei la un portofoliu de 1,7 milioane de polițe.
Potrivit legii, toți proprietarii de locuințe au obligația de a încheia o poliță de asigurare, care oferă acoperire împotriva riscurilor catastrofice (cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor) în limita sumei asigurate de 10.000 sau 20.000 euro, în funcție de structura constructivă a locuinței asigurate.
În funcție de suma asigurată, valoarea primei este de 10 euro, respectiv 20 euro.
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a fost înființată în septembrie 2009.
Cei mai mari acționari ai asigurătorului sunt Astra (în faliment), Groupama și Gothaer România, fiecare cu o cotă de 15% în capitalul social. Generali România are o participație de 11%, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig (în faliment), Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, Grawe România și UNIQA România dețin câte 5,5% din acțiunile companiei.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Raluca Țintoiu, CEO-ul care a primit cea mai dură amendă din istoria ASF, s-a dus la judecătoriCunoscute și sub denumirea PAD, primele polițe au fost emise de PAID în iulie 2010.
Fondul locativ național numără aproximativ 8,8 milioane de locuințe și, raportat la numărul de polițe, gradul de cuprindere în asigurare se situează sub 20%.
Proprietarii care nu își asigură locuințele vor fi amendați de autoritățile locale cu până la 500 lei.