Intrarom și Siveco Romania au contestat amenzile primite de la Consiliul Concurenței în iulie anul trecut, sancțiuni motivate atunci prin trucarea unei proceduri de achiziție publică organizată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în 2008, pentru atribuirea acordului-cadru pentru servicii de extindere și dezvoltare a sistemului informatic.
Intrarom a fost amendată cu 2.125.796,48 lei, iar Siveco România, cu 5.883.899,07 lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Valoarea estimată a acordului-cadru a fost de 12 milioane de euro, fără TVA.
Ambele companii au solicitat Curții de Apel București, în două dosare separate, atât anularea, cât și suspendarea deciziei Consiliului Concurenței.
UPDATE ora 13.20 Compania Siveco a transmis următorul punct de vedere referitor la decizia Consiliului Concurenței:
"În luna decembrie 2017, am primit din partea Consiliului Concurenței motivarea Deciziei Nr. 33/18.07.2017.
Referitor la aspectele care privesc SIVECO România, apreciem că atât decizia, cât și sancțiunea aplicată sunt nefondate, nefiind susținute de materialul probator de la dosar.
Considerăm că acuzațiile la adresa SIVECO se bazează pe o aplicare greșită a dispozițiilor legale și pe o interpretare eronată a corpului probator administrat de Consiliul Concurenței. Corpul probator invocat nu dovedește încălcarea de către compania noastră a vreunei prevederi legale în materie de concurență.
Reiterăm faptul că nu a existat nicio înțelegere neconcurențială între societatea noastră și altă firmă investigată.
De asemenea, apreciem că SIVECO a fost tratată discriminatoriu pe tot parcursul anchetei efectuate de Consiliul Concurenței, în raport cu alte companii investigate în această speță.
În consecință, SIVECO a recurs la toate mijloacele legale împotriva deciziei Consiliului Concurenței, contestând atât decizia, cât și actele conexe emise de către Consiliul Concurenței în privința investigației vizate de această decizie.
Suntem încrezători în obiectivitatea actului de justitie și în faptul că aceasta va face dreptate.
Menționăm că, pe durata derulării investigației, compania a pus la dispoziția reprezentanților Consiliului Concurenței toate informațiile solicitate, precum și date și documente din care rezultă netemeinicia acuzațiilor reținute în decizie. Totodată, în ultimii 3 ani și jumătate, SIVECO a trecut printr-un proces complex de restructurare în cadrul căruia a implementat politici și proceduri care să asigure că activitatea societății respectă toate prevederile legale în vigoare, inclusiv a unui program de conformare cu legislația concurențială care a fost acceptat chiar de către Consiliul Concurenței în contextul acestei investigații.
SIVECO România oferă soluții și servicii apreciate de 1700 de clienți de pe 4 continente, fiind principalul producător român de software industrial și singura firmă de profil din țara noastră care furnizează servicii informatice direct către organisme ale Comisiei Europene".
Investigația Concurenței a fost declanșată pe baza unor informații furnizate de Curtea de Conturi.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Raluca Țintoiu, CEO-ul care a primit cea mai dură amendă din istoria ASF, s-a dus la judecători“În cadrul investigației, Consiliul Concurenței a obținut dovezi privind înțelegerea dintre cele două companii, respectiv Intrarom să participe doar formal pentru a asigura numărul de participanți la licitație, fără însă a concura în mod real cu Siveco România”, se arăta într-un comunicat din 27 iulie.
În cadrul procedurilor de achiziție publică, scopul fiecărei companii trebuie să fie acela de a câștiga în condiții normale de concurență, consumatorul final beneficiind, astfel, de produse și servicii calitative la prețuri cât mai avantajoase.
În ceea ce privește celelalte două companii participante la licitație, IBM România și Teamnet International, investigația nu a condus la descoperirea unor dovezi suficiente privind încălcarea Legii Concurenței care să justifice impunerea de măsuri sau sancțiuni de către Consiliul Concurenței.
CITEȘTE ȘI Vodafone obține o victorie mică în fața Consiliului Concurenței. Scapă de o parte din amendă, dar rămâne cu grosul sumei în spate. O poveste de 6 ani, cu acuzații de abuz de pozițieÎn luna mai, Profit.ro a anunțat că subsidiara locală a gigantului american IBM, unul dintre cei mai mari furnizori globali de software și servicii IT, a obținut în instanță accesul la un dosar de achiziție al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), pe care instituția l-a atribuit Siveco România în decembrie 2008 prin negociere accelerată pentru 12 milioane de euro, fără TVA.
Siveco Romania și-a început activitatea în 1992 și este unul dintre cei mai mari producători locali de software și integratori IT.
Anul trecut, potrivit datelor disponibile pe pagina web a companiei, veniturile totale ale Siveco au atins 46,8 milioane de euro, în scădere cu 13,5% față de 2015, pe fondul lipsei de proiecte IT finanțate din bani europeni.
CITEȘTE ȘI Din culisele anchetei Consiliului Concurenței în piața financiară. Inspectorii au căutat inclusiv în e-mail-urile trimise de jurnaliștiPe de altă parte, potrivit Ministerului Finanțelor Publice, compania a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 150 milioane de lei (33,4 milioane de euro), în scădere cu 32,6% față de 2015. Profitul net al Siveco Romania a crescut în 2016 de trei ori, la 33,29 milioane de lei, în timp ce numărul mediu de angajați s-a redus cu 140 de persoane, la 406.
Acționarii companiei sunt Siveco Netherlands BV (Olanda) - 62,3801%, Alexandru Rădășanu - 27,6952%, Florin Ilia - 5,1098% și alți 36 de acționari români, angajați ai Siveco Romania.
Intrarom este un furnizor de soluții de telecom, IT&C, aplicații și servicii de mentenanță.
Anul trecut, afacerile companiei au atins 54,2 milioane de lei, potrivit datelor datelor Ministerului Finanțelor Publice.
Compania din România a fost înființată în 1993 și este o subsidiară a grupului Intracom Telecom din Grecia.