EXCLUSIV Privilegiu unic pentru notari și pe piața asigurărilor: au singura societate căreia i s-a permis, de 20 de ani, să funcționeze nesupravegheată de ASF și în afara regulilor impuse restului pieței

EXCLUSIV Privilegiu unic pentru notari și pe piața asigurărilor: au singura societate căreia i s-a permis, de 20 de ani, să funcționeze nesupravegheată de ASF și în afara regulilor impuse restului pieței
scris 4 ian 2018

Asemeni multor bresle din România (de la brokeri până la practicieni în insolvență și medici), notarii publici sunt obligați să încheie anual o asigurare de răspundere civilă profesională, care să acopere eventualele daune pe care ei le-ar putea provoca terților. Spre deosebire de toate celelalte meserii, însă, notarii încheie această asigurare la o entitate proprie numită Casa de Asigurări a Notarilor. Cu o activitate pură de asigurare, Casa este singura instituție de acest tip din România nesupravegheată de Autoritatea de Supraveghere Financiară. 

Pentru că nu este supravegheată de ASF, Casa notarilor nici nu se supune regulilor pe care trebuie să le respecte toate celelalte firme care vând asigurări de răspundere pe teritoriul României. Acest fapt nu afectează atîât notarii cât siguranța milioanelor de oameni care apelează la ei, obligați de lege și care, în caz că ar fi păgubiți de o eroare a notarului, nu pot fi siguri că își recuperează dauna. Cel puțin nu atât de siguri ca în cazul unei firme supravegheate. 

Urmărește-ne și pe Google News

În primul rând, rezervele constituite(adică sumele de bani puse deoparte ca garanție a plății viitoarelor daune) nu sunt verificate de ASF, în măsura în care ele sunt constituite. În al doilea rând, capitalul necesar funcționării nu este corelat cu expunerile la risc, așa cum este cazul firmelor de asigurare, ci poate fi unul minim, mai degrabă formal. În al treilea rând, Casa nu poate fi reclamată la ASF din moment ce nueste supravegheată.  Casa notarilor nici nu este obligată să se reasigurare pentru plata eventualelor daune iar, dacă face, ratingul reasigurătorului nu este verificat. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Toate aceste libertăți permise Casei notarilor nu afectează membrii breslei ci eventualii terți păgubiți, clienți notarilor care nu pot fi atât de siguri că vor fi despăgubiți în baza asigurării de răspundere.

Deși instituția există de aproximativ 20 de ani și precede inclusiv prima lege a asigurărilor din România (32/2000), Autoritatea de Supraveghere Financiară a transmis Profit.ro că nu știa de existența Casei și nici nu a primit vreo solicitare privind eventuala autorizare a activității acesteia.

Totuși, transmite Autoritatea, după ce a aflat de la Profit.ro de această entitate, care are statut propriu și care se promovează inclusiv prin intermediul un site, ASF a luat legătură cu Uniunea Națională a Notarilor Publici din România (UNNPR) pentru a cere lămuriri.

De partea cealaltă, Uniunea spune că nu este nevoie ca activitatea Casei de asigurări să fie supravegheată de ASF, din simplul motiv că ea nu a fost înființată în baza unei legi privind asigurările, ci în baza unui alt act normativ, din 1995.

Leumi își vinde banca din România CITEȘTE ȘI Leumi își vinde banca din România

“Casa de Asigurări a Notarilor Publici este organizată în baza Legii 36/1995, ca o entitate autonomă și nu ca o societate comercială de asigurare/reasigurare”, spun oficialii UNNPR.

Menționăm că înainte de apariția primei legi care a pus parțial ordine în lumea asigurărilor din România (32/2000), toate societățile de profil din România au funcționat în baza unor acte normative nespecifice activității lor, însă, ulterior, toate au intrat în sfera de aplicare a legii asigurărilor, fiind supravegheate de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor integrată, din 2012, în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară.

De altfel, atât legea 32/2000 cât și legile ulterioare, inclusiv cea care transpune în legislația locală prevederile Solvency II, ultimele standarde în asigurări, arată că activitatea de asigurare de răspundere civilă față de terți ar trebui să intre sub supravegherea autorității în domeniu.

Toți notarii (peste 20.000) cotizează între 1.000 și 6.000 de lei la Casă pentru o asigurare în toată regula.

Așa cum reiese chiar din răspunsurile oferite de UNNPR pentru Profit.ro, activitatea desfășurată de casa de asigurare este una pură de asigurare.

Se regăsesc absolut toate elementele unei asigurări. Este plătită o primă de asigurare care variază între 1.000 de lei și 6.000 de lei pe an, în funcție de dimensiunea cabinetului notarial și de opțiunile notarului, și se garantează o despăgubire de până la 240.000 de lei.

“Limita maximă a despăgubirilor ce se acordă păgubitului sau notarului, după caz, este egală cu valoarea primelor de asigurare achitate de asigurat, multiplicată de 40 de ori, dar nu mai mult de 240.000 lei.”. transmite UNNPR.

Ca la orice contract de asigurare sunt definite clar și acoperirile.

“Fiind o asigurare de răspundere civilă obligatorie, aceasta acoperă :

a) prejudiciile cauzate de notarul public, din culpă, prin fapte proprii sau ale angajaților săi, în exercitarea atribuțiilor profesionale;
b) prejudiciile produse de notarul public pentru valorile încredințate în depozit, afară de cazurile în care dispariția, distrugerea sau pierderea acestora este urmarea unui caz fortuit sau caz de forță majoră;
c) prejudiciile produse de notarul public, ca urmare a pierderii, distrugerii sau deteriorării documentelor originale date de clienți în depozit, în vederea întocmirii actelor solicitate, limitate la costul de refacere al documentelor“, ne-a transmis UNNPR.

 

Specialiști: în CSA se știa. Se știa și în ASF. Probabil sunt interese politice

Pe de altă parte, Profit.ro a stat de vorbă cu mai mulți specialiști din piața asigurărilor și din zona supravegherii, toți considerând că situația Casei UNNPR este anormală, mai ales că CSA sau ASF nici măcar nu au cerut, vreodată, în 20 de ani, lămuriri cu privire la această situație.

Totuși, spune un vechi specialist în legislația din domeniu, inclusiv la nivel european, în CSA și ASF se știa că notarii au propria casă de asigurări. “În CSA s-a știut. E drept că primele verificări s-au făcut târziu, mult după apariția Casei, prin 2007, dar s-a știut. A existat și cel puțin un raport transmis către Consiliu pe această temă. Nu s-a întâmplat nimic. Probabil influența politică a notarilor a contat mai mult“, declară sursa citată.

Alte surse afirmă pentru Profit.ro că și în ASF s-a discutat situația casei de asigurări a notarilor și chiar, la un moment dat, s-a pus problema transmiterii unei solicitări către Ministerul Justiției pentru a a lămuri statutul acestei entități unice în România. Nici acest din urmă demers nu a mai fost dus până la capăt.

În opinia tuturor specialiștilor contactați de Profit.ro, inclusiv a celor care lucrează în domeniu supravegherii, Casa notarilor ar fi trebuit să intre sub umbrela ASF, cu toate obligațiile aferente de raportare, având în vedere specificiul activității sale. Mai mult, spun aceștia, entitatea ar fi trebuit să intre sub incidența normelor Solvency II și să fie obligată să constituie rezerve și să aducă un capital propriu conform cu aceste norme.

Notarii, obișnuiți cu privilegii de castă. Nici Consiliul Concurenței nu a putut face prea multe

Notarii au beneficiat dintotdeauna de reguli special construite, care îi transformă într-un tip de castă aprospe imposibil de penetrat.

Unele dintre acestea au fost evidențiate în mai multe rapoarte de către Consiliul Concurenței, fără efecte, însă, până acum.

În primul rând, accesul la meseria de notar (care implică un statut dublu - și de profesie liberală, și de serviciu public) se face extrem de dificil. Numărul de locuri scoase la concurs în fiecare an de către asociația notarilor este limitat, iar candidații care au luat examenul de specialitate trebuie să aștepte fie ca un notar să renunțe la post, fie ca un loc să se elibereze prin deces fie, caz mai rar, să se înființeze un nou post. Spre deosebire de orice altă profesie care depinde direct de stat, poziția de notar se poate moșteni.

În al doilea rând, existența unor onorarii minim impuse de UNNPR face ca inclusiv în cadrul brezlei să existe bariere, având în vedere că tinerii notari se pot impune cu greu, atât timp cât nu pot oferi tarife sub un anumit nivel. În această privință, însă, Uniunea și-a luat recent angajamentul, în fața Consiliului Concurenței, că va remedia situația.

viewscnt
Afla mai multe despre
notari
asigurari notari