Zelenski prezintă noua rachetă-dronă a Ucrainei

Zelenski prezintă noua rachetă-dronă a Ucrainei

Sursa: News.ro

Profit.ro
Profit.ro
scris 25 aug 2024

Președintele Volodimir Zelenski a promovat sâmbătă o „rachetă-dronă” ucraineană, nou dezvoltată, despre care a spus că va duce războiul înapoi în Rusia și l-a ironizat cu dispreț pe liderul rus Vladimir Putin spunând că este un „bătrân bolnav din Piața Roșie”, relatează Reuters.

În timp ce Ucraina a marcat, sâmbătă, 33 de ani de independență post-sovietică, Zelenski a declarat că noua armă, Palianîția, este mai rapidă și mai puternică decât dronele de producție internă pe care Kievul le-a folosit până acum pentru a riposta la atacurile Rusiei, lovind rafinăriile sale de petrol și aerodromurile militare, informează News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

„Inamicul nostru va ști care este calea ucraineană de ripostă. Demnă, simetrică, cu rază lungă de acțiune”, a spus președintele ucrainean.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Fondatorul Telegram, Pavel Durov, arestat în Franța CITEȘTE ȘI Fondatorul Telegram, Pavel Durov, arestat în Franța

Zelenski a declarat că noua clasă de arme ucrainene a fost utilizată pentru o lovitură de succes asupra unei ținte din Rusia, dar nu a spus unde.

El a folosit un limbaj zeflemitor referindu-se la liderul rus în vârstă de 71 de ani și la retorica nucleară venită de la Moscova. „Un bătrân bolnav din Piața Roșie care amenință în mod constant pe toată lumea cu butonul roșu nu ne va dicta niciuna dintre liniile sale roșii”, a spus el într-un videoclip postat pe aplicația de mesagerie Telegram.

Rusia, care a atacat Ucraina cu mii de rachete și drone de când a invadat-o în februarie 2022 a denunțat atacurile cu drone ale Ucrainei pe teritoriul rus drept terorism. Între timp, trupele Moscovei avansează în estul Ucrainei și ocupă 18% din teritoriul țării.

Zelenski a făcut presiuni asupra aliaților Kievului pentru a-i permite să folosească arme occidentale în atacuri pe teritoriul Rusiei, pentru a lovi bazele aeriene folosite de avioanele de război rusești care lansează asupra Ucrainei rachete și bombe cu planare.

„Vreau să subliniez încă o dată că deciziile noastre privind noile arme, inclusiv Palianîția, reprezintă modul nostru realist de a acționa, în timp ce unii dintre partenerii noștri întârzie, din păcate, deciziile”, a declarat Zelenski într-o conferință de presă.

Ucrainenii susțin că cuvântul „Palianîția”, un tip de pâine ucraineană, este prea greu de pronunțat pentru ruși și a fost folosit - uneori cu umor - în timpul războiului ca o modalitate de a-i deosebi pe ucraineni și pe ruși. „Va fi foarte dificil pentru Rusia, dificil chiar să și pronunțe ce anume a lovit-o”, a spus Zelenski referindu-se la racheta-dronă.

SÎRSKI, URCAT ÎN GRAD

Într-un decret, Zelenski l-a promovat pe comandantul armatei, generalul-colonel Oleksandr Sîrski, la gradul de general, un gest tacit de laudă după incursiunea fulgerătoare transfrontalieră a Ucrainei în regiunea rusă Kursk, lansată la 6 august.

Criticată de Rusia drept o escaladare și o provocare majoră, incursiunea Ucrainei a permis capturarea a peste 90 de așezări rusești din regiunea Kursk, potrivit Kievului, aceasta fiind prima mare invazie din Rusia de la al Doilea Război Mondial.

Vorbind la o conferință de presă comună cu liderii Poloniei și Lituaniei, Zelenski a declarat reporterilor că operațiunea a fost în parte o mișcare preventivă, pentru a opri planurile Rusiei de a captura orașul Sumî din nordul țării.

În afară de capturarea prizonierilor de război și crearea unei „zone tampon”, Zelenski a declarat că operațiunea a avut și alte obiective pe care nu le poate dezvălui public.

Președintele polonez Andrzej Duda a confirmat că tancurile poloneze PT-91 Twardy oferite Kievului de Varșovia iau parte la luptele din regiunea Kursk. „Suntem emoționați să vedem cum tancurile PT-91 Twardy, oferite de Polonia (Ucrainei) în urmă cu mai bine de un an, apără astăzi Ucraina pe câmpurile de luptă, luptând în regiunea Kursk”, a declarat el.

Rusia a condamnat ferm utilizarea armelor occidentale pentru incursiune, despre care Putin a spus că va primi un „răspuns demn”.

ZIUA INDEPENDENȚEI

Ziua Independenței a crescut în importanță pentru ucraineni de la invazia rusă, generând un sentiment patriotic. În acest an, sărbătoarea publică a avut loc după ce ambasadele SUA și Germaniei au emis avertismente cu privire la un risc sporit de atacuri rusești cu rachete și drone în întreaga țară.

Până la ora locală 22.00, nu avuseseră loc atacuri majore, dar sirena antiaeriană a sunat de cel puțin două ori la Kiev în cursul după-amiezii și serii.

Pentru a marca această dată, Zelenski a ratificat Statutul de la Roma, deschizând astfel calea pentru aderarea Ucrainei la Curtea Penală Internațională, una dintre multele etape necesare pentru intrarea în Uniunea Europeană, pe care Kievul o consideră o prioritate.

De asemenea, el a semnat legislația care interzice activitățile grupurilor religioase legate de Rusia, creând un instrument juridic pentru ca guvernul să interzică o ramură a Bisericii Ortodoxe ce ține de Rusia.

Ucraina și Rusia au declarat, de asemenea, că au obținut fiecare eliberarea a 115 prizonieri de război în cadrul unui schimb. Ministerul rus al Apărării a declarat că militarii eliberați au fost capturați în timpul atacului Ucrainei în regiunea Kursk.

viewscnt
Afla mai multe despre
zelenski
putin
ucraina
rusia
razboi
rachetă dronă