Primăriile, producătorii de energie termică și electrică, precum și operatorii de sisteme locale de încălzire centralizată din România, au depus la Ministerul Energiei solicitări de subvenții de stat în valoare totală de peste 5,87 miliarde lei (aproape 1,2 miliarde euro) din Fondul de Modernizare al UE, în cadrul programului de sprijin pentru modernizarea și realizarea de centrale în cogenerare de înaltă eficiență și pentru modernizarea rețelelor de termoficare, relevă date analizate de Profit.ro.
Pentru construire, extindere sau modernizare de centrale în cogenerare s-au depus cereri de finanțare de 2,854 miliarde lei (peste 574 milioane euro).
Cea mai mare, de peste 1,58 miliarde lei, este cea depusă de compania de stat Electrocentrale București (ELCEN) a Ministerului Energiei, pentru o unitate de cogenerare de înaltă eficiență la CET Sud, cu putere nominală de circa 275 MWe și 214 MWt.
ELCEN are 3 proiecte depuse, celelalte aparținând Titan Power, Autoro SRL din Râmnicu Vâlcea a omului de afaceri Ion Bușcă, precum și municipalităților din Constanța și Iași.
Pe partea de rețele de termoficare, cererile de finanțare însumează peste 3 miliarde de lei (mai mult de 606 milioane euro). Au fost semnate deja 4 contracte, pentru modernizarea și/sau reabilitarea rețelelor din Suceava (246,3 milioane lei), Constanța (248,5 milioane lei), Craiova (peste 196 milioane lei) și Cluj Napoca (248,7 milioane lei).
Municipiul București are 2 proiecte depuse, de câte 248,8 milioane lei (peste 497 milioane lei în total), de implementare a unor noi sisteme de automatizare pentru punctele termice (urbane și dotații) și a unui nou sistem de supraveghere și conducere operativă (SCADA) pentru punctele termice (urbane, industriale și dotații) modulele, nodurile și centralele termice, precum și pentru dispeceratele zonale și dispeceratul general aflate în administrarea Termoenergetica, precum și de modernizare a sistemelor de măsurare a energiei termice.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Leoni, preluat recent de un miliardar austriac, declanșează concedieri în România din cauza prăbușirii pieței mașinilor electrice. Recent a și închis o fabrică din țarăFondul de Modernizare este alimentat cu bani proveniți din certificatele de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) pe care marii emitenți europeni sunt obligați să le cumpere, prin tranzactionarea pe piață a 2% din totalul certificatelor alocate statelor membre UE prin schema EU ETS pentru perioada 2021-2030.
Fondul sprijină investițiile în proiecte de modernizare a sistemelor energetice în regiunile dependente de cărbune din statele membre ale Uniunii cu PIB pe cap de locuitor mai mic de 60% din media Uniunii, țările beneficiare fiind România, Bulgaria, Croația, Estonia, Cehia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Grecia si Portugalia. România poate beneficia de finanțări nerambursabile din Fond în valoare totală de peste 15 miliarde euro.