VIDEO Robert Mugabe, autorul hiperinflației din Zimbabwe, moare la vârsta de 95 de ani

VIDEO Robert Mugabe, autorul hiperinflației din Zimbabwe, moare la vârsta de 95 de ani

Sursa foto: therwandan.com

scris 6 sep 2019

Fostul lider al gherilelor care au eliberat Rhodesia de sub dominația britanică și șef timp de 30 de ani a statului Zimambwe a decedat. Conducerea sa autoritară a fost umbrită de confiscările masive de ferme ale albilor și de hiperinflația care a distrus dolarul zimbabwean sfârșitul deceniului trecut.

Unul dintre dictatorii Africii moare la o vârstă venerabilă. Robert Mugabe, șef timp de 3 decenii a statului Zimbabwe a murit lăsând o controversată moștenire politică. Figură importantă a luptei împotriva colonialismului, Mugabe a fost cunoscut pentru duritatea cu care și-a îndepărtat oponenții, iar politicile sale economice au adâncit sărăcia din țară.

Urmărește-ne și pe Google News

„Cu cea mai mare tristețe vă anunț trecerea la cele veșnice ale părintelui fondator și fostului președinte, tovarășul Robert Mugabe”, a anunțat pe contul său oficial de Twitter, preluat de Reuters, președintele statului Zimbabwe, Emmerson Mnangagwa.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Trader american: România poate importa gaze naturale lichefiate provenite din SUA prin intermediul Ucrainei CITEȘTE ȘI Trader american: România poate importa gaze naturale lichefiate provenite din SUA prin intermediul Ucrainei

Lider al formațiunii politice cvasi-comuniste Frontul Patriotic ZANU, rezultată din gherilele care au eliberat Rhodesia de sub dominația britanică, Mugabe a eșuat în politicile sale economice în a pune țara pe linia dezvoltării, încă din prima parte a lungii sale perioade cât a fost la conducere, iar o reacție majoră a sa a fost să dea vina pe minoritatea albă din țară, din rândul cărora făceau parte mari proprietari de ferme. În anii 2000-2008, Mugabe a dus o politică drastică de confiscări, care însă mai degrabă a avut efecte perverse în economie.

Pe fondul crizei financiare mondiale din 2007-2008, starea economiei din Zimbabwe s-a agravat, iar reacția guvernului lui Mugabe a fost aceea de a introduce o politică monetară de masivă depreciere a dolarului ziimbabwean. Țara a cunoscut una dintre cele mai severe etape de hiperinflație din istorie. Pe vârful din iulie 2008, inflația a ajuns la o rată de 231,15 milioane la sută. A fost emisă inclusiv bancnota de 100 de trilioane de dolari zimbabweni.

VIDEO Robert Mugabe, autorul hiperinflației din Zimbabwe, moare la vârsta de 95 de ani

Deși scumpirilor erau rezultatul tipăririlor agresive de bani de către Banca Rezervelor din Zimbabwe, Mugabe a dat vina pe corporații pentru majorările de prețuri. În anul 2007 inflația (în înțelesul creșterilor de prețuri) a fost declarată ilegală, iar oricine majora prețuri pentru bunuri și servicii putea fi imediat arestat. Numeroși executivi de companii chiar au fost încarcerați.
Măsura înghețării prețurilor nu a fost eficientă și a condus la o exacerbare a penuriei. Finalmente, Mugabe a autorizat aproximativ 1.000 de magazine să vândă produse contra unor monede străine, recunoscute de populație ca păstrând puterea de cumpărare.

Dincolo de eșecul său economic, primul șef al statului Zimbabwe în Africa încă este văzut ca un erou al mișcării de eliberare. La decesul său, președintele din Kenya Uhuru Kenyatta a comemorat “un om de curaj căruia nu i-a fost frică să lupte pentru ce a crezut, chiar și când a devenit nepopular”.

Mugabe, profesor la începutul carierei sale, după ce a primit educație la o misiune catolică din Harare, a fost închis în anii 1963-1975, iar după eliberare a condus un război de gherilă în perioada 1975-1979. După alegerile din 1980, el a devenit primul premier din istoria țării, iar în perioada 1987-2017 a fost președinte.

În noiembrie 2017 când a demisionat, pe întreg cuprinsul țării cu o populație de 13 milioane de locuitori au fost manifestații de bucurie. Mugabe a murit la vârsta de 95 de ani în Singapore, unde încerca să se trateze de o boală pe care nu a comunicat-o public.

viewscnt
Afla mai multe despre
zimbabwe
robert mugabe
hiperinflatie