Sute de persoane s-au adunat în capitala Braziliei pentru a protesta împotriva ordinelor de restricție ale guvernatorilor de state. Promotor încă de la început al menținerii deschise a economiei, președintele Jair Bolsonaro s-a alăturat menifestanților, denunțând ca „dictatoriale” măsurile de restricție în țara cu un număr de aproximativ 38.000 de cazuri de COVID-19 confirmate și cu o statistică oficială de 2.400 de decese în rândul celor infectați.
După ce americanii au dat în lume tonul protestelor împotriva politicilor restrictive de combatare a coronavirus care au ca efect prăbușirea economiilor, iar manifestații similare au avut loc la Berlin, în Germania, este rândul brazilienilor să iasă în stradă pentru a-și recâștiga dreptul la muncă. În capitala Brasilia, sute de persoane s-au adunat pentru a protesta împotriva măsurilor de consemnare la domiciliu și de închidere a unor zone de economie decretate de guvernatorii de state, într-o țară cu sistem federal.
Ca și în SUA, unde președintele Donald Trump s-a pronunțat în favoarea protestarilor, în Brazilia nemulțumiții au de partea lor politicianul care a primit cele mai multe voturi, respectiv președintele Jair Bolsonaro. Acesta a ieșit în fața sediului armatei din Brazilia și i-a salutat pe manifestanți drept patrioți care luptă pentru libertățile individuale, transmite BBC.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Încă de la începutul crizei, Bolsonaro a caracterizat coronavirus ca fiind doar „puțin mai mult decât o gripă” și a susținut menținerea deschisă a economiei. Având împotriva sa guvernatorii, el a plătit la un moment dat o campanie televizată de combatere a măsurilor de restricții intitulată „Brazilia nu poate fi oprită!”
Duminică, Brazilia înregistra aproximativ 38.000 de cazuri de coronavirus, la o țară de aproximativ 210 milioane locuitori, iar numărul deceselor celor care au contractat infecția era de 2.400 de cazuri. Săptămâna trecută, Bolsonaro l-a demis pe ministrul Sănătății, Luiz Henrique Mandetta, care a susținut măsurile de blocare a circulației și activităților economice. Argumentul președintelui este că măsurile vătămează economia, iar acestea pot fi relaxate.