Măsura luată prin ordonanță militară, de suspendare a procedurilor de vânzare/cumpărare de pachete majoritare de acțiuni ale companiilor din Sistemul Energetic Național, indiferent de forma de proprietate a acestora, pe perioada stării de urgență, are ca scop "ca valoarea pachetelor de acțiuni care ar urma să fie tranzacționate să fie cea reală", a transmis Ministerul Economiei pentru Profit.ro.
"Obiectivul statului român și implicit al Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri este ca valoarea pachetelor de acțiuni care ar urma să fie tranzacționate să fie cea reală. Acest obiectiv nu ar putea să fie îndeplinit într-un mod satisfăcător în condițiile stării de urgență", spune ministerul.
Precedenta Ordonanță militară a instituit, pe perioada stării de urgență, "măsuri de izolare preventivă la locul de muncă sau în zone special dedicate în care nu au acces persoane din exterior pentru personalul care ocupă funcții esențiale pentru asigurarea funcționării producției, transportului și distribuției energiei electrice și gazelor naturale, a activităților de întreținere și mentenanță a echipamentelor și instalațiilor specifice, precum și a celorlalte activități de aprovizionare, respectiv, extracție, producție și procesare a resurselor și materiilor prime și/sau semiprocesate energetice necesare funcționării corespunzătoare Sistemului Energetic Național în concordanță cu prevederile Planurilor proprii de continuitate a activităților de bază în cazul instituirii stării de urgență pe teritoriul României".
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ministerul Economiei a mai transmis, tot pentru Profit.ro, că operatorii economici din portofoliul său sunt direct răspunzători de punerea în aplicare și urmărirea respectării prevederilor respective, în concordanță cu prevederile Planurilor proprii de continuitate a activităților de bază în cazul instituirii stării de urgență pe teritoriul României, planuri necesare funcționării în conditii de siguranță a Sistemului Energetic Național.
Cel mai notoriu și de anvergură demers de vânzare de participații majoritare la companii energetice care se vede suspendat prin ordonanța militară este, cum a explicat anterior Profit.ro, cel prin care grupul ceh CEZ vrea să-și cedeze principalele activele din România, cele mai importante fiind distribuitorul Distribuție Oltenia și parcul eolian Cogealac, dar și business-ul de furnizare de energie.
CITEȘTE ȘI Casa de Bijuterii Sabion: verighetele reprezintă 40% din bijuteriile din aur cumpărate de români. Premieră: verighete unice în lume, cu motive tradiționale - Colecția FestinCompania de stat Hidroelectrica are mari șanse de a își adjudeca parcul eolian și furnizarea de energie de la CEZ. Pe de altă parte, Electrica SA, unde statul român este cel mai mare acționar (cu circa 48% din capital), ar dori să preia distribuția, însă nu este favorită la câștigarea licitației.
Anterior decretării stării de urgență, cei de la CEZ se așteptau ca atribuirea contractului de vânzare-cumpărare a activelor lor din România, precum și plata prețului stabilit pentru acestea, să fie în cursul celui de-al doilea semestru al anului în curs, după ce, inițial, cehii aveau în vedere ca tranzacția să fie finalizată doar în prima jumătate a anului 2021.
Listarea la Bursă a Hidroelectrica nu este afectată de ordonanța militară, care suspendă doar procedurile de vânzare-cumpărare de pachete majoritare de companii energetice, iar strategia de privatizare a producătorului de energie hidro nu prevede cedarea controlului de stat asupra companiei.