VIDEO Mark Rutte, primul mesaj după ce a devenit noul șef al NATO. Care va fi prioritatea numărul 1

VIDEO Mark Rutte, primul mesaj după ce a devenit noul șef al NATO. Care va fi prioritatea numărul 1
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 14:44

Fostul prim-ministru olandez Mark Rutte a devenit noul secretar general al NATO, după o ceremonie de predare la sediul Alianței Nord-Atlantice de la Bruxelles, și a numit cele mai importante priorități ale mandatului său, relatează agențiile DPA și Reuters.

Rutte le-a mulțumit aliaților din NATO pentru că i-au încredințat rolul de conducere, succedându-i în funcția de secretar general norvegianului Jens Stoltenberg, citate de Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Ambasadorul României în SUA: România îndeplinește formal condițiile tehnice pentru a face parte din Visa Waiver. Primii români vor putea călători fără vize, probabil, în prima parte a anului viitor CITEȘTE ȘI VIDEO Ambasadorul României în SUA: România îndeplinește formal condițiile tehnice pentru a face parte din Visa Waiver. Primii români vor putea călători fără vize, probabil, în prima parte a anului viitor
Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

„Este un post foarte important și trebuie să mă ridic la înălțimea așteptărilor”, a spus el.

Rutte a asigurat Ucraina de sprijinul Alianței Nord-Atlantice, spunând totodată că nu este îngrijorat de rezultatul alegerilor prezidențiale din noiembrie din Statele Unite.

„Nu sunt îngrijorat. Îi cunosc foarte bine pe ambii candidați și am lucrat cu Donald Trump timp de patru ani”, a declarat fostul premier olandez presei cu puțin timp înainte de a prelua oficial funcția.

„El a fost cel care ne-a împins să cheltuim mai mult [pe apărare] și el a reușit asta întrucât cheltuim într-adevăr în momentul de față la un nivel mult mai mare decât am făcut-o când el și-a preluat mandatul”, a adăugat el, cu referire la Donald Trump, arată Hotnews.ro.

„Kamala Harris are rezultate fantastice ca vicepreședinte. Ea este o lideră foarte respectată, așa că voi putea lucra cu ambii”, a adăugat Rutte.

Mesaj al lui Isărescu legat de criptomonede CITEȘTE ȘI Mesaj al lui Isărescu legat de criptomonede

Sprijinul pentru Ucraina, „cea mai mare prioritate” a lui Rutte la șefia NATO

Noul șef al NATO a detaliat deja cele trei priorități ale mandatului său de patru ani:

  • sprijinul pentru Ucraina, „cea mai mare prioritate”;
  • consolidarea „apărării noastre colective”;
  • și, de asemenea, dezvoltarea parteneriatelor internaționale deja angajate de NATO cu țări terțe.

„Trebuie să facem mai multe în ceea ce privește apărarea noastră colectivă și descurajarea. Trebuie să investim mai mult și să închidem breșele în ceea ce privește capabilitățile și să încercăm să atingem toate țintele pe care NATO le-a stabilit”, a subliniat olandezul.

Cele 32 de state membre ale NATO l-au ales pe Rutte să îi urmeze lui Jens Stoltenberg în funcția de secretar general al Alianței, după ce politicianul olandez și-a asigurat sprijinul timpuriu al Statelor Unite, Germaniei și Marii Britanii, în ciuda bilanțului său privind cheltuielile scăzute pentru apărare cât timp a fost premier.

Rutte preia conducerea într-un moment dificil pentru NATO, care se confruntă cu amenințarea unei Rusii mai agresive, sprijinind în același timp apărarea Ucrainei împotriva invaziei declanșate de președintele rus Vladimir Putin.

Cine este Mark Rutte

În vârstă de 57 de ani, Rutte este cunoscut în Olanda și pentru faptul că el predă sociologie la un liceul din Haga o oră pe săptămână. Anterior că nu se poate gândi la o slujbă mai bună după ce se va retrage din politică decât să devină profesor cu normă întreagă.

El s-a răzgândit însă în această privință în octombrie anul trecut, când a anunțat în public că este interesat să devină viitorul secretar general al NATO.

Rutte este necăsătorit, nu are copii și nu a avut nicio relație sentimentală cunoscută în cei 18 ani de când a devenit lider al partidului olandez VVD. Născut și crescut la Haga, el a locuit toată viața sa în acest oraș în care se află sediul guvernului olandez.

El locuiește de ani de zile în aceeași casă modestă și se mândrește cu faptul că încă are aceeași mașină Saab pe care a cumpărat-o second-hand în urmă cu peste un deceniu.

ANUNȚ Sute de blocuri din București rămân fără apă caldă CITEȘTE ȘI ANUNȚ Sute de blocuri din București rămân fără apă caldă

Rutte a studiat istoria la prestigioasă universitate olandeză din Leiden și a intrat în guvern în 2022 ca viceministru pentru probleme sociale. Înainte de aceasta el a lucrat timp de câțiva ani ca manager de resurse umane la multinaționala de bunuri de larg consum Unilever.

Pentru o bună parte a mandatului său în fruntea Olandei el a fost cunoscut în principal ca politician axat pe politica internă, devenind un jucător la nivel european doar în ultimii ani.

El a supraviețuit mai multor scandaluri care au zguduit clasa politică olandeză, ceea ce a făcut presa locală să îl poreclească „Teflon Mark”.

viewscnt
Afla mai multe despre
mark rutte
nato