VIDEO - LISTA Guvernul susține că a implementat toate măsurile tehnice necesare invitării României în Programul Visa Waiver

VIDEO - LISTA Guvernul susține că a implementat toate măsurile tehnice necesare invitării României în Programul Visa Waiver
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 oct 2024

Conform analizei Guvernului, principalele aspecte tehnice care trebuiau îndeplinite de România pentru finalizarea procesului de aderare la Programul Visa Waiver au fost atinse, acest lucru urmând a fi confirmat și de echipa SUA de experți care va efectua o vizită de evaluare în țară, în cursul lunii noiembrie 2024, a transmis Guvernul în urma întrevederii avute de premierul Marcel Ciolacu cu ambasadoarea Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen Ann Kavalec.

”Mulțumesc doamnei ambasador și tuturor celor implicați în procesul de diminuare a ratei de refuz – companiilor care au sprijinit această campanie, cetățenilor români și personalului din administrație care a contribuit la acest proces. Guvernul României va rămâne la fel de implicat în tot ce înseamnă realizarea tuturor pașilor procedurali care mai trebuie efectuați în atingerea acestui obiectiv major”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu. 

Urmărește-ne și pe Google News
Isărescu, în Parlament: Asistăm la o tranziție spre o generație mai tânără. Mai păstrăm doi veterani. Adoptarea euro nu e fezabilă acum CITEȘTE ȘI Isărescu, în Parlament: Asistăm la o tranziție spre o generație mai tânără. Mai păstrăm doi veterani. Adoptarea euro nu e fezabilă acum

La discuții a luat parte și consulul general american de la București, John Gimbel, având în vedere subiectul discutat.

ULTIMA ORĂ Piața auto din România scade alarmant CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Piața auto din România scade alarmant

Anterior, ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec, a transmis, după întrevederea cu premierul Marcel Ciolacu, că pentru a intra în programul Visa Waiver, pe lângă scăderea ratei de refuz a vizelor, România mai trebuie să arate partenerilor americani că a îndeplinit măsurile de securitate și schimb de informații convenite în vederea acestui program. 

”Mai trebuie parcurși o serie de pași importanți în următoarele luni pentru a stabili dacă România este într-adevăr eligibilă pentru a participa la Programul Visa Waiver. Anticipăm că vor avea loc noi consultări între cele două guverne, mai târziu în această toamnă, pentru a analiza adoptarea de către România a unei serii de măsuri de securitate convenite anterior. În cazul în care guvernul SUA ia o decizie favorabilă pentru a include România în programul său Visa Waiver, anticipăm că va exista o perioadă de pregătire atentă și de partajare a informațiilor publice, înainte de a putea fi implementate orice modificări ale cerințelor actuale de viză”, a spus ambasadoarea SUA, întrebată care este stadiul programului Visa Waiver.

ULTIMA ORĂ Guvernul nu are succes cu împrumuturile pe piața japoneză - Statul a renunțat la una dintre cele șase emisiuni, iar la restul a majorat dobânda indicativă, pentru a atrage interes CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul nu are succes cu împrumuturile pe piața japoneză - Statul a renunțat la una dintre cele șase emisiuni, iar la restul a majorat dobânda indicativă, pentru a atrage interes

Pentru îndeplinirea criteriilor pentru aderarea la Programul Visa Waiver, Guvern transmite că România a realizat următoarele măsuri:

A.             Criterii tehnice de securitate

1.⁠ ⁠Încheierea cu SUA a Parteneriatului pentru securizarea frontierei 

MAI împreună cu DHS au stabilit un parteneriat pentru securizarea frontierelor celor două state, care presupune un schimb automatizat de date și informații prin intermediul unei platforme informatice (Secure Real-Time Platform).

2.⁠ ⁠Implementarea programului ATS-G (Automated Targeting System - Global)

La data de 19 ianuarie 2024, a fost încheiat Acordul între Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii de colaborare în utilizarea informațiilor privind călătorii, în vigoare de la data de 28 august 2024.

3.⁠ ⁠Consolidarea integrității procesului de acordare a cetățeniei române

În plan legislativ au fost adoptate Ordonanța de urgență nr. 100/2024 privind modificarea și completarea Legii cetățeniei române nr. 21/1991 și Hotărârea Guvernului nr. 1.033 din 21 august 2024 pentru stabilirea specificațiilor tehnice privind prelevarea și stocarea electronică a datelor biometrice colectate potrivit dispozițiilor Legii cetățeniei române nr. 21/1991.

Prin aceste modificări, se introduce colectarea și verificarea datelor biometrice în procesul de acordare a cetățeniei române și cardul electronic de cetățenie.  

4.⁠ ⁠Consolidarea integrității procesului de eliberare a documentelor de călătorie 

Legea nr. 174 din 3 iunie 2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate adoptată în iunie 2024 a vizat limitarea eliberării pașaportului temporar în favoarea pașaportului electronic, document de călătorie cu un nivelul superior de securitate.

5.⁠ ⁠Intensificarea cooperării polițienești cu SUA

Pentru a sprijini cooperarea româno-americană în domeniul aplicării legii, din cursul anului 2023 a început dialogul cu autoritatea americană parteneră (Homeland Security Investigations) pentru un Memorandum de Cooperare pentru crearea la București unei Unități de Investigații a Infracțiunilor Transfrontaliere care să permită investigarea în comun a infracțiunilor transfrontaliere și să combată traficul de migranți. 

FOTO Au fost semnate contractele pentru construcția stadioanelor ”Gheorghe Hagi\ CITEȘTE ȘI FOTO Au fost semnate contractele pentru construcția stadioanelor ”Gheorghe Hagi" și ”Nicolae Dobrin”

B.  Scăderea ratei de refuz sub 3%

•⁠  ⁠În luna septembrie 2023 au fost inițiate discuții cu mai multe organizații profesionale în urma cărora, cu sprijinul și participarea Ambasadei SUA la București membrilor acestora le este acordată prioritate și celeritate în obținerea vizei.

•⁠  ⁠Urmare a adoptării HG nr. 77 din 8 februarie 2024 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 518/1995, angajații din administrația publică centrală, cu prioritate cei din domeniile apărării, ordinii publice, siguranței naționale, justiției și afacerilor externe, au beneficiat  de suportarea cheltuielilor pentru taxa de viză de către angajator sau, după caz, de decontarea acesteia, în condițiile legii, pentru orice tip de viză SUA.

•⁠  ⁠Guvernul României a lansat campania Calificam Romania în Programul Visa Waiver prin care au fost încurajate și impulsionate reînnoirile de viză SUA B1/B2. https://calificamromania.gov.ro/

viewscnt
Afla mai multe despre
ciolacu
sua
kavalec
vuisa waiver
vize
măsuri
ambasadoare
măsuri