VIDEO&FOTO Republicanul care putea fi primul român membru al Congresului SUA a pierdut. "Detest cultul personalității lui Trump, dar și lipsa de rezonabilitate a opoziției". Amintiri cu interceptarea discuțiilor telefonice de către Securitatea românească

VIDEO&FOTO Republicanul care putea fi primul român membru al Congresului SUA a pierdut. "Detest cultul personalității lui Trump, dar și lipsa de rezonabilitate a opoziției". Amintiri cu interceptarea discuțiilor telefonice de către Securitatea românească
scris 7 nov 2018

Candidatul Partidului Republican la un loc în Camera Reprezentanților din Congresul SUA din partea unui district al statului Massachusetts Joseph Schneider, născut în România și emigrat peste Ocean în perioada comunistă, a pierdut alegerile de la jumătatea mandatului în favoarea actualului deținător al fotoliului de reprezentant, democratul Seth Moulton.

După numărarea voturilor din peste 76% din secțiile de votare ale districtului 6 din Massachusetts, un fief democrat tradițional, Schneider obținuse numai 31,39% din sufragii, față de cele 65,27% ale contracandidatului său. Potrivit datelor oficiale raportate de către cei doi candidați, Moulton a avut la dispoziție pentru campania electorală, din donații, o sumă totală de 2,282 milioane dolari, de peste 10 ori mai mare decât republicanul născut în România (circa 226.000 dolari).

Urmărește-ne și pe Google News

Joseph (Joe) Schneider, în vârstă de 68 de ani, s-a născut în România în anul 1950 și a emigrat alături de părinții săi în Statele Unite la vârsta de 10 ani.

FOTO Google Maps testează o nouă funcție, care apare deja unor utilizatori CITEȘTE ȘI FOTO Google Maps testează o nouă funcție, care apare deja unor utilizatori

Într-un interviu acordat înainte de alegeri, Schneider povestește cum erau interceptate convorbirile telefonice ale familiei sale de către Securitatea românească, fapt de care aceasta s-a putut convinge direct cu ocazia unei vizite în țară a unui unchi emigrat în Israel. "Când s-a auzit că familia Schenider dă o mică petrecere în onoarea musafirului, la domiciliu s-a prezentat un "meșter" pentru a le "repara" telefonul, eufemism despre care chiar și micul Joe știa că înseamnă să instaleze un dispozitiv de interceptare. În ziua petrecerii, părinții săi au încercat să contracareze "bug-ul" îngrămădind toate hainele musafirilor peste telefon. La un moment dat însă telefonul a sunat, iar Joe a fost cel care a răspuns. La celălalt capăt al firului era un ofițer de Securitate. <N-am să uit niciodată ce mi-a spus: Nu știu ce ați pus pe telefon, dar indiferent ce ar fi, vă rog să dispară>, își amintește Schneider", se arată în articolul apărut în Boston Globe. 

"Detest hyperpartizanatul actualului climat politic, în care republicanii și democrații se poziționează automat unii împotriva altora și se acuză reciproc de rea credință. Detest cultul personalității lui Trump, dar și lipsa de rezonabilitate a opoziției. Mă îngrijorează dispariția civilității și onoarei din sfera publică. Discursul public din America seamănă tot mai mult cu ce am întâlnit în tinerețe sub comunism, unde utilizarea profesionistă a minciunii, manipulării și dezinformării devenise normă", afirma fostul candidat republican.

Contracandidatului său democrat Seth Moulton, care și-a și adjudecat fotoliul de reprezentant, Schneider îi reproșa nu poziții politice punctuale, ci faptul că acesta, aflat acum la al treilea mandat, s-ar fi transformat într-un simplu "pion" al establishmentului de la Washington, dornic doar de publicitate, de o loialitate "oarbă" față de Partidul Democrat și pierzând contactul cu alegătorii.

VIDEO&FOTO Republicanul care putea fi primul român membru al Congresului SUA a pierdut.
Patronul clubului AS Monaco, reținut pentru corupție CITEȘTE ȘI Patronul clubului AS Monaco, reținut pentru corupție

În SUA, Joseph Schneider a absolvit academia militară West Point și a petrecut 13 ani în cadrul trupelor speciale ale Pentagonului, participând inclusiv la luptele purtate de armata americană alături de mujahedinii afgani împotriva trupelor sovietice de ocupație. Anticomunismul fervent i-a atras porecla “Nuke ‘Em Joe” din partea colegilor și camarazilor săi. Schneider a mai absolvit universitățile Harvard, cu o specializare în business, și Southern California, la secția relații internaționale.

După încheierea carierei militare, cu gradul de căpitan de infanterie, Joseph Schneider a înființat în 1981 o firmă de consultanță strategică, JSA Partners, destinată consilierii top managementului din companii ale industriei de apărare și securitate, dar și oferirii de expertiză de politică industrială Departamentului pentru Apărare de la Washington. Firma s-a dezvoltat și a ajuns să aibă sute de angajați, inclusiv în Europa, Schneider conducând o vreme biroul de la Paris al acesteia.

În 1994, JSA Partners a fost preluată de către gigantul Electronic Data Systems, iar ulterior integrată în divizia de consultanță A.T. Kearney, la care Schneider a fost o vreme director. Ulterior, în 1997, a reînființat JSA Partners, care funcționează și în prezent, printre clienții acesteia numărându-se, pe lângă Guvernul federal american, nume mari ale industriei de apărare, precum Boeing, Lockheed Martin sau Raytheon.

"Candidez pentru Congres pentru că actualul sistem politic a dezamăgit America și nu este suficient să menținem status quo-ul. Politica de astăzi oferă rezultate bune pentru grupurile de interese, partide, politicieni și birocrați guvernamentali, însă nu și pentru restul americanilor. Avem o inegalitate tot mai mare a veniturilor, avem un sistem de sănătate prea scump și care nu acoperă pe toată lumea. Speranța de viață în declin, iar dependența de opioide e tot mai mare. Avem școli care nu oferă educație și universități care costă prea mult, ca să nu ai vorbim despre costurile mari și despre ineficiența sistemului de justiție penală. Iar lista poate continua. 70% dintre americani trăiesc de la un salariu la celălalt", afima românul Joseph Schneider pe site-ul său de campanie

 

viewscnt
Afla mai multe despre
alegeri sua
partidul republican
partidul democrat
congresul sua
camera reprezenantilor
roman din sua
romani din sua
primul roman in congresul sua
donald trump
roman emigrat in sua
comunism
securitate
israel
industria de aparare
pentagonul
razboiul din afganistan