Fostul vicepremier rus Dmitri Rogozin, care a preluat șefia agenției spațiale a federației, a declarat, foarte probabil în glumă, că unul din obiectivele instituției este de a verifica dacă americanii au ajuns, într-adevăr, pe lună.
Au ajuns americanii pe lună? Întrebarea pusă cu mai multă intensitate în ultimele 2 decade ar putea avea un răspuns... de la ruși. Șeful agenției naționale spațiale Roscosmos, Dmitri Rogozin, spune că și-a propus organizarea unei misiuni care să verifice dacă aselenizările transmise la TV au fost reale.
Provocarea a venit de la președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, care, aflat în vizită la Roscosmos, la întrebat pe Rogozin, fost vicepremier al Federației Ruse timp de 7 ani, dacă americanii au ajuns pe lună. Răspunsul, care pare a fi o glumă, a venit într-un mesaj de ieri pe Twitter preluat de AFP: „Răspund întrebărilor președintelui Republicii Moldova: dacă americanii au fost pe lună. Ne-am fixat acest obiectiv, de a verifica dacă au fost acolo sau nu.”
Отвечаю на вопросы президента Молдавии: были ли американцы на Луне, зачем у @roscosmos есть истребители и трамваи и как российская космонавтика поможет молдавскому винограду?https://t.co/IRV3HUT6Sz
— Дмитрий Рогозин (@Rogozin) November 24, 2018
Contestarea versiunii oficiale a aselenizărilor în misiunile Apollo, conturată la început cel mai bine de fostul ofițer american de marină Bill Kaysing, într-o carte lansată în anul 1976, a devenit tot mai populară în opinia publică și în mediile online.
Cel mai puternic impact l-a avut filmul despre o posibilă falsificare a aselenizărilor, ca parte a propagandei în Războiul Rece, lansat în anul 2001 de rețeaua Fox, “Conspiracy Theory: Did We Land on the Moon?” Aparente prelucrări ale imaginilor foto, absența cerului înstelat din transmisiile de pe lună, steagul american fluturând într-un mediu teoretic fără atmosferă, existența unor cadre similare pentru filmări raportate la zeci de kilometri distanță, prezența luminilor indirecte și jocul neconcludent de umbre, absența unui crater la baza modulului lunar, echipamentele insuficiente ale astronauților pentru trecerea prin câmpul de radiații Van Allen sunt toate elemente indicate în film ca susținând teza că de fapt niciun om nu a pus piciorul pe lună.
În Rusia, țară care a abadonat la jumătatea anilor ’70 programul lunar după ce 4 rachete experimentale au explodat, această teorie a câștigat mult în popularitate. Procentul de 28% al rușilor care nu cred că americanii au ajuns pe lună este mai mare decât cel din alte țări, dar care, de asemenea, este în creștere. 25% din britanici consideră că aselenizările nu au fost reale și până la o cincime din americani se îndoiesc de acest lucru.
Documentarul Fox spunea că întrebările pot fi clarificate simplu, printr-o misiune care să verifice dacă sunt acolo modulul lunar, roverele, steagul american și alte piese utilizate în misiune. Un satelit trimis în anul 2012 a făcut astfel de fotografii în care apar ceea ce ar părea a fi respectivele elemente ale misiunilor Apollo, dar declarațiile șefului Roscosmos arată că încă există preocupare pentru confirmări.