După ce ministrul italian de Interne Matteo Salvini a lansat repetate avertismente față de traficul ilegal de persoane, una din navele care aducea migranți din Africa a fost sechestrată. Căpitanul acesteia, o femeie în vârstă de 31 de ani, a fost arestată sub acuzația de a fi rezistat unei nave de război.
Traficul de persoane peste Marea Mediterană care a avut un vârf în anul 2016 a fost stăvilit de când noul Guvern format de o coaliție eurosceptică a preluat puterea, acesta avându-l ca vicepremier și ministru de Interne pe Matteo Salvini, cel care în fruntea Ligii Nordului a câștigat alegerile pe o platformă politică anti-imigrație și care a acuzat în campanie ONG-urile finanțate de George Soros că aduc ilegal africani.
Un episod în combaterea migrației ilegale s-a consumat în acest sfârșit de săptămână când nava Sea Watch 3, aparținând unui ONG din Germania, a fost sechestrată pe insula Lampedusa din sudul Italiei. Căpitanul, Carola Rackete, în vârstă de 31 de ani a fost arestată, transmite New York Times. Aceasta a decis să aducă la țărm, contrar interdicțiilor autorităților italiene, nava care a cules din larg, la jumătatea lunii, de pe o ambarcațiune pneumatică, 53 de migranți africani.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Publicând imaginile cu andocarea vasului, Salvini a raportat pe contul său de Twitter: „Comandantul care a încălcat legea a fost arestat. Nava-pirat a fost confiscată. Amendă maximă pentru ONG-ul străin. Migranții vor fi distribuiți către alte țări europene. Misiune îndeplinită.”
Nava Sea Watch 3, care a adus în ultimii ani în porturile Italiei sute de migranți din Africa, naviga de-a lungul coastelor italiene de peste 2 săptămâni având interdicție de acostare, deși avea la bord inclusiv femei însărcinate și o persoană foarte bolnavă. Reprezentanții ONG-urilor care operează nava au refuzat să se întoarcă pentru a debarca migranții pe coastele Libiei, așa cum sugeraseră autoritățile din Italia, considerând că nu este sigur pentru aceștia.
La sfârșitul săptămânii trecute, Salvini solicita Uniunii Europene și Olandei, țară sub a cărei pavilion este înregistrată Sea Watch 3, să preia migranții, pentru că în sarcina lor cade acest lucru. "Vom considera guvernul olandez și UE, absentă și depărtată ca întotdeauna, responsabili de tot ce li s-ar putea întâmpla femeilor și bărbaților aflați la bordul Sea-Watch", afirmase ministrul italian de Interne.
CITEȘTE ȘI Interviu Vladimir Putin: Ideea liberală s-a învechit. Intră în conflict cu interesele majorității covârșitoare a populațieiÎn măsura în care au rămas fără provizii pe Sea-Watch, căpitanul Rackete a decis să acosteze cu toate riscurile în portul din insula Lampedusa. ONG-ul Sea-Watch International, înregistrat în Germania, a lăudat această hotărâre a comandantului, spunând că a pus astfel pe primul plan viața persoanelor de la bord. „Suntem mândri de căpitanul nostru; ea a făcut exact lucrul care trebuia. A urmat legea mării și a adus oamenii la țărm în siguranță”, este mesajul de pe Tweeter al organizației însoțit de o filmare în care Rackete își justifică decizia.
Salvini a descris însă manevrele lui Rackete ca pe un „act de război”. Aceasta a fost arestată sub acuzația de a fi rezistat unei nave de război, care în legislația italiană se pedepsește cu până la 10 ani de închisoare. Un judecător are 48 de ore pentru a decide dacă o va menține în detenție. În cazul în care nu va mai fi reținută, ministerul italian de interne are pregătit deja ordinul de expulzare și avionul pregătit pentru un transport la Berlin.
„Spun că vor să salveze vieți, dar de fapt riscă să omoare oameni atunci când își fac treaba”, a comentat Salvini care a descris echipajul de pe Sea-Watch ca fiind format din criminali. El a rămas intransigent la critici formulate pe postul britanic Sky și întreabă de ce este Italia vinovată, iar acuzații similare nu li se aduc și francezilor atunci când nu permit acostarea în portul Marsilia.
Într-o intervenție la televiziunea publică Rai și-a argumentat deciziile de combatere a migrației pe mare și a criticat-o inclusiv pe arestată: „Sunt o fată albă, bogată și nemțoaică și am decis că vreau să fac voluntariat în Mediterana. Stai acasă la tine! Dacă ești albă, bogată și nemțoaică să faci voluntariat în Germania, ajută oamenii cu dizabilități din Germania!” Spune că este de neimaginat ca o navă italiană să ajungă în SUA sau Australia și să debarce ilegal pasageri. "Răbdarea are limite!", a conchis Salvini.
Intransigența autorităților italiene este la polul opus față de acum 2 ani și jumătate când cei de la Gefira evidențiau, în baza unei monitorizări pe portalul marinetraffic.com, că în intervalul 1 octombrie - 24 noiembrie 2016, un vârf al crizei refugiaților, au fost aduși peste 39.000 de migranți africani din Libia către Sicilia și sudul Peninsulei Italiei, într-un număr important de curse.
Conform investigației, cele 15 vase monitorizate, între care și nava Aquarius care a acostat acum, erau contractate de o serie de ONG-uri, respectiv MOAS, Medici fără Frontiere (Médicins Sans Frontiéres), Jugend Rettet, Salvați Copiii (Save The Children), Proactiva Open Arms, Sea-Watch, Sea-Eye și Life Boat. „Oricât de înalte ar fi intențiile acestor organizații, acțiunile lor sunt ilegale”, conchideau cei de la Gefira.