Statul român va accepta, în perioada 2020-2021, un număr de 200 de refugiați de origine siriană găzduiți momentan provizoriu în Turcia, Iordania și Liban și aflați în nevoie de relocare, față de 109 în 2018-2019, 80 în 2016-2017 și câte 40 în 2014-2015 și 2012-2013, iar pentru finanțarea cheltuielilor generate de primirea acestora va primi de la UE o sumă forfetară în valoare de 10.000 euro pentru fiecare persoană relocată.
"(...) printr-o scrisoare a comisarului european responsabil pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, adresată miniștrilor afacerilor interne în marja desfășurării Consiliului Justiție și Afaceri Interne (informal), din intervalul 7-8 februarie a.c., ce a avut loc la București, a fost făcut apel la continuarea relocărilor externe de către statele membre ale Uniunii Europene. Astfel, la stabilirea cotei pentru perioada 2020-2021 reprezentată de propunerea privind relocarea a 200 de sirieni din Turcia, Iordania și Liban, au fost avute în vedere prioritățile de politică externă și internă a României, precum și deciziile și necesitățile identificate la nivelul Uniunii Europene", se arată într-un document guvernamental.
Potrivit sursei citate, Inspectoratul General pentru Imigrări din MAI (IGI) din subordinea MAI a început procesul de analiză și identificare a modalităților concrete pentru realizarea relocării refugiaților, sens în care a participat la activități de pregătire și la discuții cu reprezentanții Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) pe acest subiect.
CITEȘTE ȘI FOTO Kaufland retrage de la vânzare un produs ce poate fi periculos"(...) la data de 11 februarie 2019, a fost organizată ședința Comitetului pentru relocarea refugiaților în România în cadrul căreia s-a analizat propunerea de a reloca în România refugiați de origine siriană, aflați provizoriu în Turcia, Iordania și Liban. Astfel, având în vedere recomandările UNHCR și respectarea principiului solidarității, în concordanță cu deciziile luate la nivel european și cu recomandările Uniunii Europene, a fost propusă stabilirea cotei pentru perioada 2020- 2021, reprezentată de relocarea a 200 de refugiați sirieni din Turcia, Iordania și Liban", se mai afirmă în document.
Finanțarea acțiunilor de relocare face obiect al Programului Național FAMI 2014-2020, aprobat de către Comisia Europeană la 21 martie 2015. În baza acestuia, statele membre primesc o sumă forfetară în valoare de 10.000 euro pentru fiecare persoană relocată, în conformitate cu prioritățile comune ale Uniunii în materie de relocare.
De asemenea, potrivit legislației programului, contribuția financiară nerambursabilă la proiectele de grant poate ajunge la 100% din valoarea bugetului proiectului, în cazul celor care cuprind în exclusivitate activități de relocare în România a persoanelor în nevoie de protecție, din țări terțe și/sau state membre ale Uniunii Europene, respectiv măsuri administrative premergătoare transferului, examinări medicale, asistență anterioară transferului în România, transportul din țara de azil/țara de origine în România și pe teritoriul național, asistență pe timpul transferului, asistență după sosirea în România pe o perioadă maximă de 60 de zile.
CITEȘTE ȘI AUDIO Ministrul Finanțelor dă din colț în colț și evită să spună ce rate are la bănci: Sunt un om al cifrelor și nu vreau să încurc zecimalele, voi prezenta oficialDupă cum a relatat Profit.ro luna trecută, Guvernul va introduce în legislația națională cote obligatorii pentru preluarea spre asistență a tuturor persoanelor ce obțin o formă de protecție, autoritățile locale fiind obligate să le asigure refugiaților o locuință socială în aceleași condiții ca și cetățenilor români. Dacă nu poate primi o locuință socială, persoana refugiată va închiria o locuință și va primi de la stat până la 50% din valoarea chiriei, pentru maximum 1 an.
În acest sens, Executivul vrea să modifice până la sfârșitul anului normele metodologice de aplicare a Ordonanței de Guvern nr. 44/2004 privind privind integrarea socială a străinilor care au dobândit protecție internațională sau un drept de ședere în România, în scopul sprijinirii accesului străinilor, de către autoritățile publice locale, la asistență socială și medicală, precum și la educație.
Astfel, se are în vedere "adaptarea legislației în domeniul integrării cetățenilor statelor terțe în România prin descentralizarea serviciilor și dezvoltarea capacității autorităților locale de a prelua și integra persoane din grupul țintă, respectiv introducerea în legislația națională specifică a unor cote obligatorii la nivel național pentru preluarea spre asistență conform cadrului legal a tuturor persoanelor ce obțin o formă de protecție".
CITEȘTE ȘI România, destinația cu cea mai mare creștere a numărului de turiști britaniciPropunerea aparține Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), ar urma să fie finanțată de la bugetul de stat, presupune "adaptarea procedurilor interne ale autorităților cu atribuții în domeniul integrării" și va fi implementată de IGI, prin consultare cu ministerele Muncii, Educației și Sănătății și cu autoritățile locale.
Potrivit IGI, 2.138 de persoane au solicitat în 2018 acordarea protecției internaționale din partea statului român, în 464 de cazuri fiind recunoscut statutul de refugiat sau acordată protecție subsidiară. Un număr de 1.146 de beneficiari ai unei forme de protecție au fost înscriși în programele de integrare, iar peste 3.000 de migranți au fost consiliați prin Centrele Regionale Integrate.
Dintre străinii înscriși în programele de integrare, cei mai mulți provin din Siria (470), Irak (467) și Afganistan (67).