VIDEO Acord istoric - SUA și Vietnam își ridică relația la nivel de parteneriat strategic. "Diplomația bambusului"

VIDEO Acord istoric - SUA și Vietnam își ridică relația la nivel de parteneriat strategic. "Diplomația bambusului"
scris 10 sep 2023

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, și liderul vietnamez Nguyen Phu Trong au semnat un acord care ridică relația dintre cele două țări la nivel de parteneriat strategic, ceea ce reprezintă un nou pas înainte în planul SUA de a contracara influența Chinei, scrie agenția EFE.

"Acest nou statut va fi o forță de prosperitate și securitate în regiune, una dintre regiunile cele mai importante din lume", a declarat Biden într-o conferință de presă la Hanoi, după întâlnirea cu Nguyen Phu Trong, care este și secretar general al Partidului Comunist din Vietnam, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Primăria Chilia, mesaj pentru locuitori: Evitați deplasările noaptea pe Dunăre cu bărci cu motor, sunetul motoarelor poate fi confundat cu... cel al dronelor CITEȘTE ȘI FOTO Primăria Chilia, mesaj pentru locuitori: Evitați deplasările noaptea pe Dunăre cu bărci cu motor, sunetul motoarelor poate fi confundat cu... cel al dronelor

Biden a încadrat această întărire a relațiilor cu Vietnamul în rețeaua de alianțe pe care o țese de la sosirea sa la Casa Albă în ianuarie 2021, precum revitalizarea alianței de apărare Quad și crearea pactului tripartit Aukus (acronim pentru Australia, Marea Britanie și Statele Unite).

În practică, acordul urmărește să stimuleze producția de semiconductori în Vietnam, care s-a impus deja ca un important centru regional de fabricație și pe care unele companii americane, cum ar fi Intel, îl văd ca pe o destinație de producție alternativă la China.

Biden consideră că producția de microprocesoare este o problemă cheie pentru economia și securitatea SUA, mai ales având în vedere marea dominație pe piață a Chinei și posibilitatea ca lanțurile de aprovizionare să fie din nou perturbate, așa cum s-a întâmplat în timpul pandemiei.

Cină modestă servită liderilor mondiali de la summitul G20. Premierul Narendra Modi, practicant de yoga și vegetarian convins CITEȘTE ȘI Cină modestă servită liderilor mondiali de la summitul G20. Premierul Narendra Modi, practicant de yoga și vegetarian convins

În plus, acordul consolidează o apropiere care a durat ani de zile și o ancorează în cadrul sistemului vietnamez.

După cum a explicat duminică Jon Finer, unul dintre consilierii de politică externă ai lui Biden, acordul de astăzi "merge dincolo de cuvinte" și, într-un sistem precum cel vietnamez, "este un semnal pentru întregul lor guvern și pentru întreaga lor birocrație cu privire la profunzimea cooperării și alinierii" cu Washingtonul.

- "Diplomația bambusului" -

Semnarea nu înseamnă că Hanoi va deveni un aliat de neclintit al Washingtonului, întrucât Vietnamul menține o politică externă de echilibru între marile puteri, cunoscută sub numele de "diplomația bambusului", care ilustrează modul în care țara asiatică pendulează de o parte sau de alta în funcție de circumstanțe.

VIDEO SUA și India pun capăt ultimului lor conflict comercial CITEȘTE ȘI VIDEO SUA și India pun capăt ultimului lor conflict comercial

De fapt, Vietnamul are un acord de "parteneriat strategic de cooperare cuprinzător" cu China încă din 1988, iar în 2001 a încheiat un pact similar cu Rusia.

După semnare, Trong a subliniat că "înțelegerea reciprocă, înțelegerea circumstanțelor fiecăruia, respectul pentru interesele legitime și neamestecul în afacerile interne sunt întotdeauna de mare importanță", potrivit presei oficiale vietnameze.

Relațiile dintre Vietnam și SUA au fost, din punct de vedere istoric, mai dificile, deși cele două țări și-au normalizat relațiile diplomatice în 1994, lăsând în urmă Războiul din Vietnam (1955-1975), care a opus guvernul comunist din Vietnamul de Nord, susținut de sovietici, și regimul din Vietnamul de Sud, susținut de SUA.

În plus, în 2013, cu Barack Obama președinte al SUA, cele două țări au semnat un acord de parteneriat cuprinzător, care a stimulat cooperarea în domenii precum sănătatea publică și lupta împotriva criminalității tranzacționale.

SUA trimit noi avioane F-16 în România după incidentul cu drona CITEȘTE ȘI SUA trimit noi avioane F-16 în România după incidentul cu drona

Acest nou capitol în relațiile dintre SUA și Vietnam, transformați în parteneri strategici, vine într-un moment în care ambele țări se confruntă cu tensiuni tot mai mari cu China.

În special, Biden consideră că Beijingul este cel mai mare competitor al SUA, în timp ce Vietnamul își dispută cu China suveranitatea a două arhipelaguri din Marea Chinei de Sud, ceea ce duce uneori la incidente între navele de pescuit vietnameze și cele de patrulare chineze. 

VIDEO POATE FI VĂZUT AICI

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
vietnam