Victor Ponta anunță că, după 8 ani de procese, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție i-au achitat pe toți cei cinci inculpați – printre care se număra și el – stabilind că “nu există fapte care să constituie infracțiuni”.
„Înlătură dispozițiile art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul de procedură penală și menține achitarea inculpatului Ponta Victor-Viorel, în temeiul art. 396 alin. (5) din Codul de procedură penală raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I din Codul de procedură penală pentru complicitate la infracțiunea de evaziune fiscală prevăzută de art. 26 Cod penal (1969) raportat la art. 9 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 241/2005, cu aplicarea art. 41 alin. (2) Cod penal (1969) (Titlul V din rechizitoriu)”, se arată în minuta deciziei ÎCCJ, publicată joi, 28 decembrie, arată G4Media.ro
“După 8 ani de proces – 8 judecatori de la ICCJ au restabilit adevarul! Azi, Înalta Curte de Casație si Justiție a pronunțat decizia finala in faimosul dosar “Ponta – Șova” (dosarul care a dus, în 2015, la demisia mea din funcția de Președinte al PSD și, ulterior, din funcția de Prim Ministru): ACHITARE pentru toti cei 5 pentru că “nu exista fapte care să constituie infracțiuni”, a scris Ponta.
El a fost trimis în judecată în septembrie 2015, fiind acuzat de procurorii DNA de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată și spălarea banilor.
”În perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, inculpatul Ponta Victor-Viorel, prin cabinet individual de avocat, a obținut de la SCA „Șova și Asociații” suma 181.439,98 lei, pentru presupuse activități efectuate în conlucrare, dar care, în realitate, nu s-au efectuat.
CITEȘTE ȘI Condițiile Austriei pentru „Air Schengen”: intensificarea controalelor la frontierele terestre, iar România și Bulgaria să preia solicitanții de azil. Negocierile continuăAstfel, la data de 30 august 2007, între SCA „Șova și Asociații” reprezentată de Șova Dan-Coman și Cabinetul Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel” reprezentat de Ponta Victor-Viorel s-a încheiat o convenție de conlucrare profesională, având ca obiect conlucrarea celor două părți în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum și în alte cauze în care se va ivi necesitatea. Convenția s-a încheiat pe o perioadă nedeterminată. În convenție s-a prevăzut ca, pentru lucrările profesionale efectuate în conlucrare, onorariile să fie încasate de societatea de avocați, iar avocatul Ponta Victor-Viorel să primească o sumă fixă de 2.000 euro, pentru care va emite o factură lunară”, arată procurorii DNA în comunicatul din 2015, în care anunțau trimiterea în judecată.
Cu privire la infracțiunile de spălare de bani, mai susțineau procurorii DNA, s-a reținut că, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, inculpații Ponta Victor-Viorel și Șova Dan Coman ar fi disimulat adevărata natură a provenienței banilor (181.439,98 lei) obținuți de inculpatul Ponta Victor-Viorel, justificați aparent în baza convenției de conlucrare profesională încheiată între SCA „Șova și Asociații” și cabinetul de avocat „Ponta Victor-Viorel”.
În realitate, banii ar fi reprezentat bonificarea inculpatului Ponta Victor-Viorel în considerarea facilitării, de către acesta, a încheierii și derulării contractelor de asistență juridică a SCA „Șova și Asociații” cu cele două complexuri energetice, cunoscând că banii provin din săvârșirea de infracțiuni, se mai arată în comunicatul DNA.