Deși nu este bază directă pentru oferirea de produse financiară ale industriei de profil britanice către clienții europeni, UE și Regatul Unit al Marii Britanii au semnat un memorandum cu privire la serviciile financiare.
Uniunea Europeană și Marea Britanie au convenit vineri un nou acord post-Brexit referitor la serviciile financiare, care le va permite să coopereze în domeniul reglementărilor, dar care face prea puțin pentru îmbunătățirea accesului City of London pe piața blocului comunitar, transmite Reuters, preluată de News.ro.
Ministerul britanic de Finanțe a anunțat că cele două părți au convenit termenii unui ”Memorandum de înțelegere” care va crea condițiile referitoare la modul în care autoritățile de reglementare din UE și Marea Britanie vor face schimb de informații.
CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Blocajul de la metrou. Istoria se repetă aproape la indigo: Metrorex nu poate evacua spațiile comerciale administrate de sindicatCu toate acestea, Bruxelles-ul a declarat că Memorandumul de înțelegere nu va conduce automat la faptul că marea industrie financiară din Marea Britanie va putea vinde din nou o gamă largă de produse și servicii către clienții UE.
Experții din industrie au spus că, deși cadrul era util, este puțin probabil să permită ceva de genul accesului pe care băncile și brokerii îl aveau în UE înainte ca Marea Britanie să părăsească blocul.
Brexit-ul a creat deja probleme în industria financiară a Marii Britanii, iar un oficial din City of London a descris cadrul drept un ”atelier de discuții”. ”Este puțin probabil să ofere baze solide pentru afaceri transfrontaliere”, a declarat Simon Morris, partener în domeniul serviciilor financiare la firma de avocatură CMS.
În ianuarie, tranzacții zilnice cu acțiuni, în valoare de peste 6 miliarde de euro, au părăsit Londra către Amsterdam, împreună cu o serie de tranzacții cu instrumente derivate. Într-o altă posibilă lovitură pentru serviciile financiare ale Marii Britanii, Bruxelles-ul are în vedere obligația transferării în UE a operațiunilor de cliring a swap-urilor în euro, dominate încă de divizia LCH a Bursei de Valori din Londra.
CITEȘTE ȘI Companiile private critică PNRR - include doar referiri vagi la reforma ANAF. Mediul privat a ajuns în postura de a face apel la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene să nu ignore reforma ANAF, esențială pentru dezvoltarea RomânieiAcordul de vineri privind Memorandumul de înțelegere este similar cu ceea ce UE are deja cu Statele Unite pentru organizarea de reuniuni periodice, informale și neobligatorii ale autorităților de reglementare din sectorul financiar, pentru a discuta despre noi reguli și pentru a elimina orice dezacorduri.
Până în prezent, UE a refuzat să acorde orice acces direct pe termen lung firmelor financiare din Marea Britanie, declarând săptămâna aceasta că nu se grăbește. "În general, pentru investitorii din serviciile financiare din Marea Britanie, un grad mai mare de cooperare între Europa și Marea Britanie poate fi văzut doar într-o lumină favorabilă", a declarat Alan Custis, șeful operațiunilor cu acțiuni din Marea Britanie la Lazard Asset Management.