ULTIMA ORĂ Mesajul CSAT - Un candidat a fost favorizat de TikTok la alegeri, au fost și atacuri cibernetice

ULTIMA ORĂ Mesajul CSAT - Un candidat a fost favorizat de TikTok la alegeri, au fost și atacuri cibernetice
scris astăzi, 17:06

Vizibilitatea unui candidat - nenumit de CSAT - pentru turul I al alegerilor prezidențiale a crescut semnificativ în raport cu ceilalți candidați care au fost recunoscuți de algoritmii TikTok drept candidați la alegerile prezidențiale, iar conținutul promovat de aceștia a fost filtrat masiv, diminuând exponențial vizibilitatea acestora la nivelul utilizatorilor platformei.

VEZI AICI ȘI ULTIMA ORĂ Curtea Constituțională a cerut renumărarea voturilor la turul I al alegerilor prezidențiale

Acest tratament preferențial, cu încălcarea legislației, a fost potențat cu nerespectarea de către TikTok a Deciziei Biroului Electoral Central, care a constatat că, în fapt, compania chineză, contrar celor comunicate în mod oficial autorităților române, nu a implementat sub niciun aspect prevederile Deciziei BEC, este mesajul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), care indică și atacuri cibernetice și cere inclusiv organelor de urmărire penală să verifice situația și să dispună măsuri de urgență.

Urmărește-ne și pe Google News

CSAT nu menționează numele candidatului favorizat, ședința fiind însă convocată pentru suspiciuni publice la adresa lui Călin Georgescu.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Mesajul integral al CSAT

"Joi, 28 noiembrie 2024, a avut loc, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de către Președintele României, Klaus Iohannis.

DOCUMENT Mișcare pregătită - Închisoare de până la 6 luni în cazul filmării persoanelor în toalete publice sau cabine de probă CITEȘTE ȘI DOCUMENT Mișcare pregătită - Închisoare de până la 6 luni în cazul filmării persoanelor în toalete publice sau cabine de probă

Consiliul Suprem de Apărare a Țării nu are atribuții legate de desfășurarea procesului electoral, însă, în cazul în care există elemente cu impact asupra securității naționale, se impune analiza acestor aspecte în cadrul unei reuniuni a CSAT.

ULTIMA ORĂ Mesajul CSAT - Un candidat a fost favorizat de TikTok la alegeri, au fost și atacuri cibernetice

În cadrul ședinței, reprezentanții autorităților cu atribuții în domeniul apărării, al ordinii publice și al securității naționale au prezentat evaluări cu privire la posibile riscuri la adresa securității naționale, generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral.

Potrivit documentelor prezentate, membrii Consiliului au constatat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral.

De asemenea, a fost confirmat faptul că, în actualul context de securitate regional și mai ales electoral, România, alături de alte state de pe Flancul Estic al NATO, a devenit o prioritate pentru acțiunile ostile ale unor actori statali și non-statali, în special Federația Rusă, existând din partea acesteia un interes în creștere pentru a influența agenda publică în societatea românească și coeziunea socială.

HARTA Românii plecați la muncă în vestul Europei l-au votat pe Călin Georgescu. Presa externă: Seism electoral în România CITEȘTE ȘI HARTA Românii plecați la muncă în vestul Europei l-au votat pe Călin Georgescu. Presa externă: Seism electoral în România

Din analiza documentelor a reieșit, totodată, că, prin încălcarea legislației electorale, un candidat la alegerile prezidențiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic, respectiv fără a-i cere obligația de a marca materialele electorale de tip video cu codul unic de identificare atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă la desemnarea mandatarului financiar coordonator, obligație impusă prin legislația electorală.

Astfel, vizibilitatea candidatului respectiv a crescut semnificativ în raport cu ceilalți candidați care au fost recunoscuți de algoritmii TikTok drept candidați la alegerile prezidențiale, iar conținutul promovat de aceștia a fost filtrat masiv, diminuând exponențial vizibilitatea acestora la nivelul utilizatorilor platformei.

Acest tratament preferențial a fost potențat cu nerespectarea de către TikTok a Deciziei Biroului Electoral Central, care a constatat că, în fapt, compania chineză, contrar celor comunicate în mod oficial autorităților române, nu a implementat sub niciun aspect prevederile Deciziei BEC.

FOTO Bursa București - pe roșu în contextul alegerilor CITEȘTE ȘI FOTO Bursa București - pe roșu în contextul alegerilor

Din această perspectivă, CSAT a luat act de faptul că, în mod cert, rețeaua de socializare TikTok, prin neimplementarea Deciziei BEC, nu a respectat normele legale care reglementează desfășurarea procesului electoral, cu impact asupra rezultatului final al acestuia.

În acest sens, membrii Consiliului au cerut autorităților cu atribuții în domeniul securității naționale, celor cu atribuții în buna desfășurare a procesului electoral, precum și organelor de urmărire penală să întreprindă de urgență demersurile necesare, conform competențelor legale, pentru clarificarea aspectelor prezentate în ședința CSAT".

Președintele Klaus Iohannis a convocat pentru Consiliul Suprem de Apărare a Țării, pe agenda ședinței fiind ”posibile riscuri la adresa securității naționale generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral”.

Hidroelectrica semnează un contract de peste 39 de milioane de euro pentru reabilitarea stăvilarelor de la Barajul Deversor Porțile de Fier I CITEȘTE ȘI Hidroelectrica semnează un contract de peste 39 de milioane de euro pentru reabilitarea stăvilarelor de la Barajul Deversor Porțile de Fier I

Pe ordinea de zi a Ședinței Consiliului s-a aflat analiza unor posibile riscuri la adresa securității naționale generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral.

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) precizează în contextul, discuțiilor privind rolul companiei chineze TikTok în victoria candidatului Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale, că a recomandat instituțiilor publice, în 2023, să interzică aplicația TikTok și că monitorizarea conturilor de social media și investigarea tacticilor și tehnicilor de propagare a postărilor de pe rețelele sociale prin manipulare de algoritmi nu intră în atribuțiile instituției, scrie News.ro.

De asemenea, DNSC subliniază că în perioada alegerilor a colaborat cu AEP, STS și ANCOM pentru a preveni atacurile cibernetice asupra infrastructurii electorale.

Număr record de contracte pentru parcuri solare cu primării și entități publice din țară CITEȘTE ȘI Număr record de contracte pentru parcuri solare cu primării și entități publice din țară

Coaliția Vot Corect a publicat raportul de monitorizare a alegerile din 24 noiembrie, în care se arată că AEP a fost sesizată pentru demararea urgentă a unui control, iar ANCOM pentru inițierea unei investigații, prin colaborare cu Comisia Europeană cu privire la campania Tik Tok desfășurată de candidatul Călin Georgescu.

Coaliția arată că rezultatele au fost surprinzătoare inclusiv pentru majoritatea actorilor politici cotați cu șanse ridicate de a intra în cel de-al doilea tur de scrutin, deoarece vizibilitatea candidatului Călin Georgescu în peisajul electoral mainstream a fost foarte redusă, campania sa fiind bazată într-o mare măsură pe promovare considerată inautentică pe platforma Tik Tok și pe lipsa finanțării campaniei, ceea ce ridică semne de întrebare.

viewscnt
Afla mai multe despre
csat
klaus iohannis