Guvernul vrea să abroge prevederea legală care interzice practic privatizarea Companiei Naționale Loteria Română, pentru a putea să o transfere Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI).
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
CITEȘTE ȘI INTERVIU: Efectele controversatei Directive privind drepturile de autor"Acțiunile nominative ale Loteriei Române sunt deținute în totalitate și în mod exclusiv de statul român", este prevederea care se vrea abrogată din OUG nr. 159/1999 privind înființarea companiei.
"Pentru a se crea posibilitatea ca, la momentul înființării unor fonduri suverane, la capitalul social al acestora să poată fi aportate acțiunile deținute de statul roman la CN Loteria Română SA, este necesară o intervenție legislativă la nivel primar. Ținând cont de faptul că nu se mai justifică reglementarea la nivel de lege a participației statului la această societate (întrucât calitatea de acționar este prevăzută în Hotărârea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea și funcționarea Ministerului Finanțelor Publice), se propune abrogarea prevederilor corespunzătoare din OUG nr. 159/1999 privind înființarea Companiei Naționale „Loteria Română” – SA, precum și a actului constitutiv al societății, prevăzut în anexa actului normativ, în scop de asanare legislativă, întrucât de-a lungul timpului, printr-o serie de hotărâri ale adunărilor generale a acționarilor companiei, s-au aprobat noi statute, conform dispozițiilor legale în vigoare, forma sa actuală diferind de cea din anexa actului normativ", se arată în nota de findamentare a unui proiect de OUG.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ CONFIRMARE Modificarea OUG 114: Încălzirea centralizată a populației scapă de gazele ruseștiÎn 2005, Guvernul Tăriceanu a vrut să modifice legea prin OUG și să permită ca 32% din acțiunile Loteriei să fie deținute de alți acționari decât statul, scopul fiind transferul a 20% din capitalul companiei către Fondul Proprietatea. OUG a fost adoptată, însă în anul următor, legea de aprobare a OUG a fost respinsă de Parlament.
"Eram foarte curios să aud ce veți spune despre această, încă o dată spun, șmecherie, pe care a încercat-o Guvernul, erați membru atunci, n-a ținut. Vă rugăm frumos, cel puțin în această legislatură, să nu mai încercați să mai luați singurele companii care mai rămân cât de cât ale statului, să le dai la prieteni", a declarat atunci, în plenul Camerei, deputatul PSD Victor Ponta, adresându-se liberalului Bogdan Olteanu, președintele forului, care ulterior a devenit viceguvernator al BNR și este judecat și în prezent într-un dosar penal cu acuzații de corupție.
"Salut votul de astăzi al Parlamentului în cadrul eficienței și puternicei lupte împotriva corupției și a cercurilor de interese. Astăzi, Parlamentul a repurtat o victorie împotriva foștilor proprietari de imobile jefuiți de statul comunist care urmau a fi despăgubiți. Singurii beneficiari ai acestei ordonanțe, cei ce urmau să primească contravaloarea pachetelor de 20% din acțiunile de la Loteria Națională și Imprimeria Națională, repet, erau foștii proprietari jefuiți de regimul comunist. În aceste condiții, nu vor mai primi. Loteria Națională și Imprimeria Națională vor rămâne la stat care va fi mai bogat și mai fericit", a spus, în replică, Bogdan Olteanu.
Guvernul se pregătește să transfere Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI) unele dintre cele mai importante active ale sale, participații majoritare sau minoritare la 28 de companii, dintre care unele de importanță strategică. Scopul declarat de politicieni pentru Fond este să investească "în vederea obținerii de profit". Iar pentru a face aceste investiții, Fondul va primi de la stat 9 miliarde de lei în numerar, dar și companii a căror valoare totală s-ar apropia, potrivit calculelor Profit.ro, de 50 de miliarde de lei. În total, pe mâna oamenilor numiți politic la conducerea Fondului ar putea ajunge active de aproximativ 60 de miliarde de lei.