Guvernul american a transmis guvernelor și directorilor companiilor de telecomunicații din țările aliate, în special celor unde sunt amplasate baze americane, un avertisment legat de utilizarea echipamentelor de telecomunicații ale producătorului chinez Huawei, în încercarea de a convinge furnizorii de servicii wireless și de internet din aceste țări să evite respectivele echipamente.
Americanii cred că firma chineză reprezintă un risc, iar echipamentele furnizate pot fi folosite pentru spionaj, conform Wall Street Journal.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Huawei este unul dintre cei mai mari furnizori de echipamente pentru rețelele de comunicații, cu operațiuni inclusiv în România, țară aliată SUA și cu baze americane la Deveselu.
Presa americană relatează că administrația SUA ar intenționa să ofere ajutor financiar țărilor care blochează Huawei.
Lideri ai serviciilor secrete din SUA s-au declarat recent îngrijorați de modul în care Huawei și alte companii chineze s-ar putea implica în acte de spionaj. Comitetul Național al Partidului Democrat a avertizat candidații partidului la alegerile din noiembrie să nu folosească telefoane produse de Huawei sau ZTE, iar Departamentul Apărării a oprit vânzarea de telefoane mobile și modemuri fabricate de Huawei sau ZTE în magazinele din bazele militare, invocând rațiuni de securitate.
În România, Huawei lucrează cu toți operatorii mari de telecom și a semnat, în 2013, un memorandum cu Guvernul pentru a participa la dezvoltarea Sistemului de Informații și Comunicații Național, Sistemului de Monitorizare și Supraveghere a Traficului, proiectelor de tip Guvernare Electronică (E-Government), proiectelor de tip Oraș Inteligent (Smart City) și Rețelei Naționale de Bandă Largă dezvoltate de Guvernul României.
CITEȘTE ȘI FOTO Proteste în Bulgaria față de scumpirea carburanților și a RCA, precum și față de majorarea taxelor pe mașinile vechi. Drumuri internaționale blocate, ciocniri între forțele de Poliție și protestatariHuawei este lider în tehnologie la nivel global și al doilea cel mai mare producător de smartphone-uri din lume.
În România, cu 1.352 angajați (față de 1.447 în anul precedent), subsidiara locală a avut în 2017 afaceri de 1,3 miliarde lei (de la 1,2 miliarde lei în 2016) și un profit net de 20,3 milioane lei (față de 36,7 milioane lei în 2016), dar cu un provizion de 150,9 milioane lei (față de 103,4 milioane lei în 2016).
CITEȘTE ȘI FOTO Corespondență din Varșovia - Polonezii își sărbătoresc propriul Centenar. 100 de ani de la recâștigarea independenței Poloniei. Asemănări de destin istoric cu RomâniaAnul trecut, Huawei s-a clasat pe locul al doilea în ceea ce privește livrările de smartphone-uri la nivel global, după Samsung. Huawei este însă cel mai mare producător chinez de telecomunicații și anticipează că va deveni cel mai mare furnizor de smartphone-uri din lume în ultimul trimestru al anului viitor.
Compania deține 17 centre R&D în țări precum Statele Unite, Germania, Suedia, Rusia, India, China și Finlanda.
În ultimul an, peste 500.000 români au achiziționat smartphone-uri Huawei, cele mai căutate fiind modelele Huawei P10 lite, P9 lite și P9 lite 2017.