ULTIMA ORĂ FOTO Dacian Cioloș preia șefia USR PLUS

ULTIMA ORĂ FOTO Dacian Cioloș preia șefia USR PLUS

Inquam Photos / Octav Ganea

Profit.ro
Profit.ro
scris 1 oct 2021

Dacian Cioloș a fost ales președinte al USR PLUS în urma votului online, învingându-l pe Dan Barna la diferență de câteva sute de voturi, relevă primele date furnizate după încheierea scrutinului. Conform anunțului oficial, Cioloș a primit 19.603 voturi, iar Dan Barna - 18.908 voturi.

UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes CITEȘTE ȘI UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes
Urmărește-ne și pe Google News

Cioloș a declarat că nu crede că poziția USR PLUS față de participarea la guvernare cu PNL se va schimba - față de cea actuală, care exclude acceptarea lui Florin Cîțu ca premier în continuare. O decizie în acest sens va fi luată însă în noile foruri de conducere ale partidului.

Era predictibil falimentul City Insurance? CITEȘTE ȘI Era predictibil falimentul City Insurance?

Conform rezultatelor anunțate vineri seară, într-o  conferință de presă, de către purtătorul de cuvânt al USR PLUS, Ionuț Moșteanu, Dacian Cioloș a fost ales cu 19.603 voturi, în timp ce Dan Barna a primit 18.908 voturi, arată News.ro.

Au votat 38.511 din 44.540 de persoane cu drept de vot.

Oficial, votul urmează să fie validat sâmbătă, la Congresul USR PLUS, când noul președinte va rosti și un discurs.

Dacian Cioloș s-a născut la Zalău, la 27 iulie 1969, dar a copilărit în comuna Pericei, județul Sălaj.

A urmat cursurile Facultății de Horticultură a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (1989-1994), obținând diploma de inginer horticultor. A făcut, apoi, studii de agronomie aprofundată, specializarea "Sisteme de producție și dezvoltare rurală" la École nationale supérieure agronomique (ENSAR) din Rennes, Franța, obținând o bursă guvernamentală franceză, și un master științific (DEA) în "Economia dezvoltării agricole, agro-alimentare și rurale" la École nationale supérieure agronomique (ENSAM) și la Universitatea Montpellier I (1996-1997).

Și-a început activitatea profesională ca stagiar la Direcția Generală pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Comisiei Europene. A lucrat într-o unitate care se ocupa de pregătirea SAPARD, programul de pre-aderare care a avut o contribuție esențială în pregătirea agriculturii românești pentru participarea la Politica agricolă comună și piața unică europeană. A fost implicat, în perioada 1998-1999, în mai multe proiecte de dezvoltare rurală pentru județul Argeș, apoi a coordonat programele de cooperare româno-franceze în domeniul dezvoltării agricole și rurale la Centrul Internațional de Cooperare pentru Dezvoltare Agricolă (CICDA), în parteneriat cu Asociația Națională de Dezvoltare Agricolă (ANDA).

În 2002, a început să lucreze la Delegația Comisiei Europene în România, unde s-a ocupat de aplicarea Programului SAPARD. S-a alăturat, în 2005, echipei de la Ministerul Agriculturii, unde a fost consilier personal al ministrului, cu atribuții de purtător de cuvânt pentru România în cadrul Comitetului Special pentru Agricultură al Consiliului UE. În 2007 a fost numit subsecretar de stat pentru afaceri europene în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

A fost ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale (11 octombrie 2007-22 decembrie 2008).

Dacian Cioloș a fost desemnat comisar european pentru Agricultură și Dezvoltare rurală, fiind învestit în funcție la 9 februarie 2010. În cadrul mandatului său, care s-a încheiat în 2014, a gestionat unul dintre cele mai importante portofolii, realizând, totodată, prima reformă a Politicii Agricole Comune.

La 27 noiembrie 2014, Dacian Cioloș s-a numărat printre cei care au primit distincția "Personalitatea Anului pentru o Românie Europeană", acordată de Casa Europei Eurolink, parte integrantă a Federației Internaționale a Caselor Europei - FIME. În octombrie 2015, i-a fost acordat titlul de Profesor Honoris Causa al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca.

La 1 iulie 2015, a fost numit în funcția de consilier special pentru securitate alimentară de către președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

La 10 noiembrie 2015 a fost desemnat premier, de președintele Klaus Iohannis. La 18 noiembrie a depus jurământul de învestitură în funcție, la Palatul Cotroceni. Mandatul său s-a încheiat la 4 ianuarie 2017.

Dacian Cioloș a fondat, în 2017, Platforma România 100, împreună cu alți patru foști colegi din guvernarea 2016. Anul următor, a făcut parte dintr-un grup care a inițiat proiectul politic România Împreună, care în decembrie 2018 a devenit PLUS (Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate), potrivit sursei amintite.

La Convenția Națională a Partidului Libertate, Unitate și Solidaritate (PLUS) din 26 ianuarie 2019, Dacian Cioloș a fost ales președinte al formațiunii politice cu 99,17% din voturi. La 7 decembrie 2019, a fost validat la Convenția Națională a PLUS, cu majoritate de voturi, în funcția de președinte al partidului.

Din 2 februarie 2019, Dacian Cioloș este copreședinte al Alianței 2020 USR-PLUS alături de președintele USR, Dan Barna, alianța fiind constituită în ședința Comitetului Politic al USR, care a decis să participe pe o listă comună la alegerile europarlamentare. La aceeași dată, reprezentanții partidelor USR și PLUS au anunțat lista comună de candidați, Dacian Cioloș ocupând prima poziție.

La 15 august 2020, cele două formațiuni ale Alianței 2020 - USR și PLUS au decis să fuzioneze. În 16 aprilie 2021, fuziunea prin absorbție dintre USR și PLUS a fost aprobată, definitiv, de Curtea de Apel București. Conducerea partidului este asigurată de cei doi copreședinți - Dan Barna și Dacian Cioloș - și de Biroul Național Reunit format din liderii liderii USR PLUS.

A fost ales europarlamentar pe lista Alianței 2020 USR-PLUS, în urma scrutinului din 26 mai 2019, potrivit rezultatelor finale anunțate de Biroul Electoral Central la 3 iunie 2019. Și-a depus, la 17 iunie 2019, candidatura pentru conducerea noului grup centrist-liberal "Renew Europe" ("Înnoim Europa") din Parlamentul European, fostul grup liberal ALDE, în fruntea căruia a fost ales la 19 iunie 2019.

La 28 august 2021, în cadrul Comitetului Politic al USR PLUS, au fost prezentate candidaturile copreședinților Dan Barna și Dacian Cioloș și a senatorului Irineu Darău, la președinția USR PLUS. În urma primului tur de votul, desfășurat online, între 14 și 23 septembrie, Dacian Cioloș a obținut 15.111 voturi (46%), Dan Barna - 14.404 voturi (43,9%), Irineu Darău - 3.300 de voturi (10,1%). 

viewscnt
Afla mai multe despre
ciolos
usr
presedinte
barna