Un acord privind tranzitul gazelor naturale, de mare importanță și pentru România, precum și pentru întreaga Europă, ar putea fi semnat de Ucraina și Rusia în ultimele zile ale acestui an, a declarat ministrul ucrainean al Energiei, citat de Reuters.
Asta după ce ultima rundă de negocieri tripartite Ucraina-Rusia-Comisia Europeană de săptămâna trecută pentru semnarea unui nou acord de tranzit al gazelor rusești prin Ucraina, negocieri purtate la Bruxelles, s-a încheiat cu un eșec. Cel în vigoare expiră la finalul acestui an.
Rusia are în vedere ajungerea la o înțelegere pe termen scurt, în timp ce Ucraina vrea un deal pe termen lung, pentru a putea garanta livrările către proprii săi consumatori. Astfel, Kievul ar dori semnarea unui nou contract de tranzit pe 10 ani, cu un volum minim anual garantat de 60 miliarde metri cubi, plus capacitate suplimentară flexibilă de 30 miliarde metri cubi.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Lucrăm pe diferite variante. Acordul va fi semnat probabil în ultimele zile din decembrie. Însă vrem să cădem de acord în avans asupra tuturor cifrelor și volumelor, precum și a tuturor celorlalte elemente ale contractului", a spus ministrul Energiei de la Kiev, Oleksi Orzhel, la o întâlnire cu presa.
El a adăugat că Ucraina speră ca discuțiile tripartite să continue săptămâna viitoare, însă a precizat că nu a primit încă consimțământul în acest sens al tuturor părților implicate.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Veronica Gușă de Drăgan, moștenitoarea ButanGas, a doua cea mai bogată femeie din România, a primit 4 mil. euro pe un teren lângă Petrom City. Cordia, cu teren și de la copiii unui celebru chirurg, vrea apartamenteUcraina este una dintre principalele rute prin care gazele rusești ajung la consumatorii din Europa, însă finalizarea și punerea în funcțiune a proiectelor de gazoducte Nord Stream 2 și TurkStream ale Gazprom ar reduce masiv volumele tranzitate prin conductele ucrainene.
Anul trecut, gigantul rus de stat Gazprom a furnizat Europei peste 200 miliarde metri cubi de gaze, volum din care aproape 45%, respectiv 87 miliarde mc, a fost livrat prin intermediul Ucrainei, generând încasări de circa 3 miliarde dolari la bugetul de stat al Kievului.
După cum a relatat Profit.ro, gigantul gazier de stat al Ucrainei, Naftogaz, ia în calcul, pentru situația în care nu va ajunge la un acord cu monopolul rus Gazprom pentru continuarea și de la 1 ianuarie 2020 a tranzitului gazelor rusești destinate Europei prin sistemul de transport ucrainean, varianta ca țări precum Polonia, Slovacia și Republica Moldova să fie aprovizionate cu gaze din România, care ar ajunge la aceste destinații prin aceleași conducte ale Ucrainei.
CITEȘTE ȘI Minerii de la Salina Praid și Salina Târgu Ocna, în grevă. Bazele de agrement sunt închise până la soluționarea problemelorPe de altă parte, soarta conductelor românești de transport internațional al gazelor Isaccea-Negru Vodă, cel puțin 2 și 3, este în aer în urma refuzului operatorului român de transport, Transgaz, de a scoate la licitație rezervarea de capacități pentru primul trimestru al anului viitor în pofida faptului că a anunțat recent că a prelungit contractul de tranzit cu Gazprom doar până la 31 decembrie 2019.
Transgaz spune că nu a putut fi scoasă la licitație rezervarea de capacitate pe frontiera ucraineană până când operatorii de rețele de gaze din ambele țări nu finalizează negocierile legate de punctul de interconectare Orlovka-Isaccea 1.
Potrivit companiei, capacitatea punctelor de interconectare Orlovka-Isaccea 2 și 3 va fi disponibilă numai după încheierea unui acord de interconectare cu Ucraina, iar acest lucru depinde de expirarea contractului de tranzit pe termen lung Naftogaz-Gazprom, precum și de finalizarea modificărilor la contractul istoric deținut de Transgaz cu Gazprom.