Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a afirmat, sâmbătă, la reuniunea ECOFIN de la București, că statele UE afectate de imigrație trebuie să gândească un ”pachet agresiv” privind mobilitatea de pe piața comunitară a muncii, astfel încât să nu fie afectată dezvoltarea acestor state. Anul trecut, Teodorovici a declarat că dorește limitarea la 5 ani a dreptului de a lucra într-o țară membră a Uniunii Europene (UE), în contextul în care angajații plecați din România, la muncă în Germania, nu se mai întorc ”în veci”.
"Poate în timpul Președinției române voi invita țările care trimit lucrători în străinătate la o discuție, să vedem ce e de făcut. Ar trebuie să ne gândim la un pachet agresiv care să aducă o soluție, pentru că nu putem să ne atingem obiectivele în situația actuală, de aceea discutăm acum despre scăderea competitivității, despre cheltuieli diferite, aspecte care sunt influențate de această mobilitate intra-europeană. Deci trebuie să încurajăm această mobilitate, dar trebuie și să ținem cont de tipul de măsuri pe care trebuie să le aplicăm pentru a nu fi afectați noi toți", a declarat Eugen Teodorovici, citat de Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În noiembrie, ministrul Finanțelor a susținut că trebuie să existe un permis de muncă în același timp, în toate statele membre UE, astfel ca angajații să fie obligați să migreze
”Deci limitarea dreptului de a lucra. În ce sens? Că iar o să văd știri că Teodorovici vrea să reformeze Europa. Nu domnule, permisul de muncă să fie același, ca și timp, în toate statele. Nu mai ai voie, după primul permis, să-ți reînnoiești dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi în Europa. Că așa, dacă ajunge în Germania și primește drept de muncă, nu o să se mai întoarcă în veci în Croația, România, de unde a plecat. Trebuie să fie discutată o astfel de măsură. Maximum 5 ani și la revedere, te duci în altă țară și îți cauți loc de muncă”, a explicat Teodorovici.
Teodorovici a spus și atunci că măsura este necesară în contextul în care există diferențe mari între țările din Vestul și Estul continentului și nu există o coeziune socială reală la nivel european.
“Eu am ridicat problema asta și la nivelul colegilor mei, miniștri de finanțe din Europa. Poate e mai restrictivă sau de altă factură această măsură, dar asta este. Trebuie să învățăm la nivel european că, cu cât o zonă devine mai săracă, alta devine mai bogată, dar undeva lucrurile se rup. Trebuie să existe cu adevărat, la nivel european, o coeziune socială. Nu întărești partea de Vest și lași restul Europei în afară, din fel de fel de condiții”, a spus ministrul Finanțelor.
CITEȘTE ȘI Programul eco-voucherelor, acordate de Primăria Capitalei pentru mașini nepoluante, este aproape de demarare. Va fi semnat contractul pentru tipărirea voucherelorUlterior, într-un mesaj postat pe Facebook, ministrul a revenit cu precizări, susținând că nu vorbit de o piedică sau de o limitare a accesului românilor în spațiul european, ci mai degrabă de dorința sa ”de a APĂRA și PROMOVA interesele românilor și ale companiilor românești”.
"NU am pus, NU pun și nici NU voi pune vreodată în discuție cele patru libertăți fundamentale pe care se bazează Uniunea Europeană: libera circulație a persoanelor, a mărfurilor, a serviciilor și a capitalurilor. Dar dacă o problemă nu este discutată la nivel european, toate celelalte state membre consideră că lucrurile sunt perfecte. Astfel, din România au plecat sute de mii de tineri către alte state, efectele fiind oportunități de dezvoltare diminuate, iar economia țării noastre fiind afectată. Cele spuse de mine reprezintă o subliniere a necesității de a standardiza la nivel european legislația și procedurile privind accesul pe piața muncii în statele europene, astfel încât să avem condiții EGALE de acces pentru toți cetățenii Uniunii Europene”, spune atunci Teodorovici.
Ulterior acesta a admis chiar că a fost vorba de o ”exprimare nefericită”.