Finanțele vor de pe piața internă 10-12 miliarde de lei în aprilie-iunie, cu mult peste primele trei luni din acest an

Finanțele vor de pe piața internă 10-12 miliarde de lei în aprilie-iunie, cu mult peste primele trei luni din acest an
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 6 apr 2019

Ministerul Finanțelor și-a propus să împrumute în trimestrul al doilea, lunile aprilie, mai și iunie, 10-12 miliarde de lei de pe piața internă, semnificativ peste totalul de 7,1 miliarde de lei obținut în primele trei luni ale anului. Deși a luat în ianuarie-martie mai puțin față de ținta orientativă de 8,4 miliarde de lei, statul s-a împrumutat în martie și pe piețele externe, cu 3 miliarde de euro.

După ce luna ianuarie a fost un eșec pentru planul de împrumut al statului, din cauza ordonanței 114 (ordonanța lăcomiei), Ministerul Finanțelor a schimbat strategia, a anunțat sume mai mici și a reușit astfel, ajutat de contextul internațional, să întoarcă o majorare a dobânzilor înregistrată în principal în luna ianuarie. Guvernul și-a completat, însă, necesarul de finanțare după ce a împrumutat recent, 3 miliarde de euro printr-o emisiune de eurobonduri, aceasta fiind cea mai mare sumă luată până acum la o singură ieșire pe piețele externe.

Urmărește-ne și pe Google News

În plus, în februarie și martie, statul a împrumutat și 1,2 miliarde de lei direct de la populație, iar programul va continua lunar.

Evenimente

8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
28 noiembrie - Profit Financial.forum

Pentru luna aprilie, ministerul vrea să împrumute 3,62 miliarde de lei, în linie cu planul pentru trimestrul al doilea.

În trimestrul al doilea, Finanțele vor avea de rostogolit datorii mari care ajung la scadență în aprilie - 8,8 miliarde lei și în iunie - 8,9 miliarde lei. Luna mai este una mult mai ușoară, cu refinanțarea unei dtoarii de circa 200 de milioane de lei.

Isărescu anunță creșterea dobânzilor în piață: Era lichidității în exces s-a încheiat CITEȘTE ȘI Isărescu anunță creșterea dobânzilor în piață: Era lichidității în exces s-a încheiat

Pe lângă fondurile necesare pentru a acoperi datoria care ajunge la scadență, statul trebuie să împrumute bani și pentru a finanța deficitul bugetar, diferența dintre cheltuielile mai mari decât veniturile.

Guvernul a înregistrat în ianuarie-februarie un deficit al bugetului general consolidat de 5,2 miliarde de lei (0,51% din PIB), față de 5,5 miliarde lei (0,58% din PIB) în aceeași perioadă a anului 2018, iar deficitul s-a adâncit, probabil, în luna martie.

Împrumutul de 3 miliarde de euro a asigurat cea mai mare parte a necesarului de valută pentru anul acesta

România a împrumutat recent 3 miliarde de euro prin vânzarea de eurobonduri pe 7, 15 și 30 de ani, aceasta fiind cea mai mare sumă luată până acum la o singură ieșire pe piețele externe. Investitorii au subscris, în total, peste 7,2 miliarde de euro, cererea pentru obligațiunile României fiind foarte ridicată, în contextul unui climat extern favorabil, cu un interes ridicat al investitorilor pentru datoria unor state ca România.

Cele 3 miliarde euro sunt prezentate de Ministerul Finanțelor ca asigurând rezerva în lei și în valută existentă în prezent în Trezoreria Statului, la un nivel care acoperă peste 7 luni din necesarul de finanțare al anului.

viewscnt
Afla mai multe despre
banci
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor