Senatorul PSD Eugen Teodorovici, fost ministru al Finanțelor, a declarat că o asumare a răspunderii Guvernului pe legea bugetului de stat este neconstituțională. Fostul ministru a amintit de o decizie a CCR din anul 2010, potrivit căreia a fost neconstituțională asumarea răspunderii Executivului pe Legea educației.
„Aș începe cu un subiect, pentru a clarifica un subiect pe care Guvernul Orban încearcă să îl aplice în următoarele zile, referitor la bugetul de stat, la legea plafoanelor, și anume cu angajarea răspunderii pe legea bugetului de stat, care din punctul nostru de vedere este neconstituțională. Asta o spun, pentru că există o decizie a CCR nr. 1431/2010 asupra cererii de soluționare a conflictului de natură constituțională dintre Parlament și Guvern. După cum știm, în anul 2010, Guvernul PD la vremea respectivă, parte din care făcea și PNL, își angaja răspunderea pe Legea educației. În urma contestării de către PSD a acelei răspunderi, CCR a decis că angajarea răspunderii asupra unui proiect este neconstituțională, considerând că ocolirea procedurii de dezbatere a proiectului de lege, atât în comisiile de specialitate din Parlament, cât și în plenul fiecărei Camere a Parlamentului și recurgerea la o asumare a răspunderii nu își găsește o motivare”, a spus Eugen Teodorovici, într-o conferință de presă susținută duminică la sediul PSD.
Guvernul Orban încă nu a stabilit dacă va trimite Legea bugetului de stat pe anul 2020 Parlamentului, spre adoptare, sau își va asuma răspunderea pe actul normativ.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Sâmbătă, Teodorovici a susținut la Antena 3, preluată de News.ro, că, în primăvara anului viitor, "agențiile de rating vor da un rating negativ României", ceea ce ”ne va costa pe toți”.
Solicitat să explice, el a invocat căderea abruptă a leului.
”În primul rând, această cădere abruptă a leului. Această declarație a ministrului de Finanțe a dus la prăbușirea leului, care implicit a dus la creșterea datoriei guvernamentale în euro. Leul fiind mai slab, ce aveam noi împrumut în euro a făcut ca datoria per ansamblu să fie și mai mare. Un cost care va conta pentru noi toți. În 40 de zile de guvernare PNL, țara a plătit 11 miliarde de lei. (...) Dacă noi ne-am asumat ca țară, oficial prin Guvern, un deficit de 4,3% , în anii care urmează deficite mari, nici pe departe să ne încadrăm în acea obligație europeană de deficit, iar automat agențiile de rating spun foarte clar, normal, că perspectiva este negativă și implicit vor da un rating negativ”, a afirmat Teodorovici.