Germania nu are nevoie de un pachet de stimulente economice, iar politica bugetului echilibrat, pentru asigurarea unei situații financiare solide, nu trebuie să fie un fetiș, a declarat președintele Bundesbank, banca centrală a țării, Jens Weidmann, publicației Sueddeutsche Zeitung, transmite Reuters, preluată de News.ro.
”Ca obiectiv bugetar politic, bugetul echilibrat respectă scopul pedagogic de a asigura finanțe solide. Acesta a fost respectat până acum. Desigur, bugetul echilibrat nu trebuie transformat într-un fetiș”, a afirmat Weidmann într-un interviu apărut în ediția online a publicației.
Mulți dintre conservatorii cancelarului Angela Merkel s-au angajat să respecte un buget echilibrat, fără să emită obligațiuni noi, dar noii lideri social-democrați (SPD), care fac parte din coaliția guvernamentală, au contestat această politică.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Weidmann a spus nu este nimic în neregulă în utilizarea politicii bugetare pe termen scurt ca spațiu de manevră pentru stimularea economiei prin intermediul investițiilor sau pentru susținerea populației, dar a adăugat: ”Nu avem nevoie de un pachet de măsuri de stimulare”.
Cea mai mare economie a Europei a trecut printr-o perioadă dificilă, din cauza fricțiunilor comerciale globale care au dus la scăderea exporturilor germane, a problemelor din industria auto și a incertitudinilor legate de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.
Cu toate acestea, dispoziția investitorilor germani s-a îmbunătățit peste așteptări în luna decembrie, susținută fiind de creșterea surprinzătoare a exporturilor în luna octombrie, care a alimentat speranțele privind redresarea economiei.
CITEȘTE ȘI Metrorex estimează pierderi de 102,8 milioane lei în acest an, iar cheltuielile cu investițiile scad la jumătateWeidmann, care este membru în Consiliul Guvernatorilor Băncii Centrale Europene, a afirmat în interviu că inflația va accelera până la un punct la care vor putea fi mărite dobânzile.
”Realist vorbind acest lucru va dura ceva timp”, a adăugat acesta.
BCE are ca țintă oficială o inflație de aproape 2%, dar a ratat acest obiectiv din 2013, iar unii analiști susțin că factorii fundamentali care determină inflația sau modificat, ceea ce ține prețurile la niveluri scăzute.