SUA lansează mai multe bombe decât poate produce

SUA lansează mai multe bombe decât poate produce

Sursa Wikipedia

scris 11 apr 2016

Războaiele aeriene din Orientul Mijlociu în care sunt implicate Statele Unite ale Americii (SUA) au cauzat o scădere neașteptată a stocurilor de muniție aer-sol ale Pentagonului, iar autoritățile de la Washington nu s-au grăbit să redreseze situația, arată o analiză a Public Radio International.

În 2013, de exemplu, SUA a utilizat peste 20.000 de bombe și rachete în operațiunile din Irak și Siria.

Urmărește-ne și pe Google News

În luna decembrie, CNN cita un oficial american care susținea că refacerea stocului de rachete Hellfire ar putea dura chiar și patru ani.

Tot în decembrie, șeful stafului Forțelor Aeriene ale SUA, generalul Mark Welsh, recunoștea, potrivit USA Today, că “utilizăm muniție într-un ritm superior celui în care o putem înlocui”.

Secretarul Apărării, Ash Carter a solicitat deja Congresului includerea în bugetul pe 2017 a fondurilor necesare achiziționării a 45.000 de “bombe inteligente”, însă aceasta este o cantitate insuficientă refacerii stocurilor Pentagonului.

Prețul unei bombe - între 20 de mii și un milion de dolari

În cei 2 ani și jumătate de când SUA bombardează zonele controlate de ISIS în Orientul Mijlociu, forțele aeriene au folosit bombe ghidate cu tehnologie laser sau GPS și rachete Hellfire. Prețul unei astfel de bombe începe de la 25.000 de dolari și poate ajunge la 400.000 de dolari.

“În prima fază a loviturilor aeriene din Siria, forțele navale americane au folosit și rachete de croazieră Tomahawk”, susține Roman Schweizer, analist la Guggenheim Securities din Washington, “iar acestea costau undeva la un milion de dolari bucata, însă acestea sunt cele mai scumpe arme pe care le folosești acolo unde spațiul aerian nu este sigur și nu poți trimite fără riscuri bombardiere care să atace respectivele ținte”.

Nu este însă cazul războiului împotriva ISIS, spațiul aerian fiind controlat în totalitate de SUA și aliații săi. "Piloții pot să apropie de ținte foarte ușor, pentru că lupta nu se dă cu un inamic sofisticat, chiar dacă este unul brutal, și pot folosi muniție cu rază scurtă de acțiune, însă mult mai precisă”, susține Schweizer.

SUA “a transferat” 4.500 de bombe și rachete aliaților din Golf

În plus, Statele Unite au transferat în ultimul timp mai multe cantități de bombe și rachete aliaților din regiune. Chiar dacă statele din Golf, în special Arabia Saudită, nu au fost foarte active în războiul împotriva ISIS, concentrându-se pe operațiunile din Yemen, în mai 2015 au decis achiziționarea de armament în valoare de 1,29 miliarde de dolari din SUA. Guvernul SUA a aprobat tranzacția, precum și vânzarea de echipament militar în valoare de 380 de milioane de dolari către Emiratele Arabe Unite.

Deși de obicei SUA nu oferă amănunte în legătură cu furnizarea de armament clienților săi din străinătate, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, David McKeeby, a precizat în luna ianuarie că “guvernul SUA și industria de apărare au furnizat statelor din Golf 4.500 de bombe ghidate cu laser sau GOS și rachete, dintre care 1.500 direct din stocul armatei SUA, o operațiune extrem de importantă, date fiind nevoile proprii ale armatei americane”.

În caz de război se poate lucra în 3 schimburi de câte 8 ore

Expertul citat de RPI susține că industria SUA are capacitatea de a produce armamentul necesar satisfacerii cererii armatei SUA. “Dacă ne-am afla într-o stare de război, fabricile de armament ar funcționa în trei schimburi de câte opt ore, 24 de ore din 24 pentru a susține eforturile de război”, susține Scweizer. Potrivit acestuia, deja Lockheed-Martin a anunțat că va majora producția de rachete Hellfire, un anunț similar făcând și Boeing.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
isis
armament
munitie
rachete