Fost director FBI: Extrădarea lui Guccifer nu este o coincidență, ar putea fi cheia punerii sub acuzare a lui Hillary Clinton

Fost director FBI: Extrădarea lui Guccifer nu este o coincidență, ar putea fi cheia punerii sub acuzare a lui Hillary Clinton
scris 10 apr 2016

Extrădarea “hackerului“ român Guccifer în Statele Unite într-un moment critic al investigației folosirii de către potențialul candidat democrat la președinția SUA Hillary Clinton a e-mail-ului și unui server personal în interes de serviciu, nu este o coincidență, a declarat un fost director adjunct FBI, Ron Hosko, pentru Fox News.

Românii s-au obișnuit să creadă că americanii sau cel puțin un american, ambasadorul SUA la București, joacă un rol important în procesul electoral din România. De acestă dată, s-ar putea ca un român, un taximetrist din Sâmbăteni, ar putea decide cine va ocupa (sau mai degrabă nu va ocupa) poziția de cel mai puternic om al lumii. Pentru că Hillary Clinton este candidatul cu cele mai mari șanse să devină prezidențiabilul democraților la următoarele alegeri.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit fostul director adjunct al FBI, “nu este o coincidență” faptul că cererea de extrădare a venit din parte FBI, și nu a altei instituții americane, FBI anchetând și utilizarea de către fostul secretar de stat Hillary Clinton, pe perioada mandatului său, a unui cont de e-mail și a unui server personal, în locul celor oficiale. De altfel, după ce Congresul american a aflat, în cadrul audierilor în Comisia de anchetă a atacului terorist din Benghazi, că fostul secretar de stat nu a folosit adresa de mail și serverul guvernului federal în conversațiile oficiale, acesta a interzis utilizarea adreselor personale în conversațiile oficiale. Hillary Clinton a refuzat să pună la dispoziția anchetatorilor conținutul conversațiilor de pe mail-ul său personal, chiar dacă erau în interes de serviciu.

SUA cere de obicei extrădarea hackerilor în cazuri de fraude cibernetice financiare majore

Unul dintre conturile sparte de Guccifer, pe numele său real Marcel Lazăr, pe lângă cel al fostului secretar de stat Hillary Clinton este cel al Sidney Blumenthal, omul de încredere al lui Clinton în momentul ocupării respectivei funcții.

“Din cauza proximității lui Sidney Blumenthal și a activității care implică email-urile lui Hillary, momentul extrădării pare cel puțin curios”, a declarat Fostul oficial FBI.

Fox News a făcut o analiză a cererilor de extrădare și a descoperit că cea a lui Guccifer este o excepție. În general, SUA solicită extrădarea hackerilor în cazuri de furturi majore, în care sunt implicate sume importante de bani, cum a fost cazul din 2013 în care 3 români au făcut fraude cibernetice în valoare de peste 2 milioane de dolari, și nu în cazuri de încălcare a dreptului la viață privată. În plus, printre “victimele” lui Guccifer sunt unele mai importante decât Hillary Clinton sau Blumenthal, cum ar fi George W. Bush sau Collin Powell. Și nu s-a cerut extrădarea acestuia pentru “dezvăluirile” referitoare la aceste persoane.

FBI ar putea să o acuze pe Hillary Clinton pentru neglijență în administrarea unor documente care afectau siguranța națională

Un aspect important al investigației FBI este acela că, potrivit reporterului Matei Roșca, de la Pando.com, care l-a intervievat pe Guccifer, acesta nu deține abilități de programator, el pur și simplu ghicind parolele conturile acelor personalități după ce le-a citit biografiile.

Decizia Lui Hillary Clinton de a folosi un mail și un server personal, neprotejate, care au putut fi accesate de o persoană fără mari abilități de hacker ar putea fi un indiciu asupra direcției pe care se desfășoară ancheta FBI. În cazul în care românul a reușit să ajungă la serverul familiei Clinton, Hillary ar putea fi pusă sub acuzație pentru încălcarea unui articol din Codul 793/18 lit f din legislația SUA, care prevede că “Oricine, dacă a fost în posesia legală sau în controlul oricărui document (…) care afectează securitatea națională și prin gravă neglijență permite ca acesta să fie mutat, pierdut, furat, modificat sau distrus (…) este pasibil de amendă sau închisoare pe o perioadă nu mai mare de zece ani sau ambele”.

Cu alte cuvinte, cu ajutorul și cooperarea lui Guccifer, FBI și-ar putea construi cazul pe evidența că o terță parte a putut obține ușor acces la documente confidențiale, precum cele legate de Benghazi, iar faptul că acea terță parte nu a avut susținerea logistică și financiară unui serviciu secret străin, precum cele ale Rusiei, Chinei sau Iranului, demonstrează “grava neglijență” a fostului secretar de stat.

Cine este Guccifer, ghicitorul de parole?

Marcel Lazăr, 44 de ani, are de înfruntat nouă capete de acuzare, dintre care trei privind accesul neautorizat la computere protejate, a anunțat, într-un comunicat, Departamentul de Justiție al SUA.

Lazăr a apărut în fața unui tribunal federal din Alexandria, statul Virginia. Alte învinuiri din rechizitoriu sunt trei acuzații de fraudă electronică și câte una de furt de identitate în formă agravată, hărțuire prin mijloace informatice și obstrucționarea justiției. Comunicatul nu spune ce pedepse sunt prevăzute pentru respectivele acuzații

Potrivit rechizitoriului, Lazăr a "spart emailurile și conturile de pe rețelele de socializare ale unor victime de înalt nivel, inclusiv un membru de familie a doi foști președinți americani, un fost membru al Cabinetului SUA, un fost membru al statului major SUA și un fost consilier prezidențial", arată comunicatul citat.

Marcel Lehel Lazăr, hackerul cunoscut sub numele de "Guccifer" sau "Micul Fum", devenit celebru după ce a spart conturile de e-mail aparținând unor persoane publice din România, printre care și pe cel al fostul director al SRI George Maior, a fost condamnat în iunie 2014 de Tribunalul București la șapte ani de închisoare cu executare.

Procurorii DIICOT l-au acuzat pe Marcel Lehel Lazăr că, în cursul anului 2013, a accesat în mod repetat și fără drept, prin încălcarea măsurilor de securitate, conturile de e-mail aparținând unor persoane publice din România, cu scopul de a intra în posesia datelor confidențiale aflate în poșta electronică. Printre persoanele al căror e-mail a fost spart de "Guccifer" se află George Maior și europarlamentarul PSD Corina Crețu.

viewscnt
Afla mai multe despre
guccifer
hacker
fbi
hillary clinton