Steve Bannon, fost strateg al lui Donald Trump, a fost pus sub acuzare pentru sfidarea Congresului după ce a refuzat să depună mărturie legat de revolta de la Capitoliu din 6 ianuarie, potrivit BBC.
El a fost convocat să depună mărturie despre ce știa legat de planurile pentru protestul care s-a sfârșit cu asaltul clădirii Congresului, scrie News.ro.
Camera Reprezentanților a votat luna trecută trimiterea cazului la Departamentul de Justiție, care a ales vineri să îl pună sub urmărire pe Bannon, în vârstă de 67 de ani.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
El ar putea fi condamnat la un an de închisoare și obligat să plătească o amendă de 100.000 de dolari.
Susținătorii lui Trump au intrat cu forța în clădirea Congresului, pe 6 ianuarie, în timp ce era certificată victoria în alegerile prezidențiale a democratului Joe Biden.
Donald Trump și alți republicani a refuzat multe săptămâni să recunoască înfrângerea, susținând că alegerile au fost fraudate.
Un comitet special al Camerei Reprezentanților anchetează evenimentele din 6 ianuarie 2021.
Una dintre acuzațiile aduse lui Bannon este legată de refuzul lui de a depune mărturie, iar o alta, de refuzul de a oferi documente comitetului.
Consilierul politic, care a fost concediat de la Casa Albă în 2017, dar a rămas loial fostului președinte Trump, este așteptat să se predea autorităților luni, când urmează să apară în fața Curții.
CITEȘTE ȘI Negocierile politice pentru formarea Guvernului, blocate la majorările de venituri și la premierÎntr-un comunicat emis vineri, procurorul general Merrick Garland a spus că incriminarea reflectă „angajamentul de neclintit” al Departamentului de Justiție pentru statul de drept.
Documentele mandatului îl citează pe Bannon, care în prezent deține podcastul de dreapta War Room, ca spunând în ajunul revoltei „mâine se va dezlănțui iadul”.
Avocații lui susțin că discuțiile care îl implică pe fostul președinte sunt protejate.
Donald Trump și-a îndemnat toți foștii consilieri să respingă cererile de depunere de mărturie. El a spus că au dreptul să ascundă informații grație „privilegiului executiv” - un principiu legal ce protejează mare parte dintre comunicațiile Casei Albe.
Cazurile de sfidare a Congresului sunt dificil de judecat. Cea mai recentă inculpare reușită a avut loc în 1974 împotriva unui conspirator în scandalul Watergate, care l-a forțat pe președintele Richard Nixon să demisioneze.
CITEȘTE ȘI Parchetul General a cerut în instanță achitarea lui Călin Popescu Tăriceanu în dosarul privind neîncetarea mandatului de senator al lui Cristian MarciuDacă Steve Bannon va fi exonerat, nu va fi prima dată când scapă de sistemul juridic. Înainte de a pleca de la Casa Albă, în ianuarie, Trump l-a grațiat de acuzații de fraudă.
Punerea sub acuzare a lui Bannon, vineri, a venit în aceea zi în care Mark Meadows, fost șef de cabinet de la Casa Albă în timpul administrației Trump, a sfidat o citație similară de a se prezenta în fața comitetului. La mijloc a stat același privilegiu executiv.
Comitetul Camerei Reprezentanților a trimis săptămâna trecută zeci de citații, prin care a cerut mai multor oficiali din administrația Trump să predea documente și să depună mărturie legat de revoltă. Între ei se află Kayleigh McEnany, fost secretar de presă, Stephen Miller, consilier al lui Trump, și Michael Flynn, fost consilier pe probleme de securitate națională.
O curte de apel a decis joi în favoarea fostului președinte Donald Trump de a bloca temporar dezvăluirea documentelor față de comitetul Camerei Reprezentanților care anchetează atacul din 6 ianuarie de la Capitoliu. O audiere a cazului este stabilită pentru 30 noiembrie.