Visul unei Europe unite, principiul fondator al Uniunii Europene, riscă să se transforme într-un coșmar din cauza “forțelor anti-europene” aflate în plină ascensiune în statele membre, potrivit investitorului american de origine ungară George Soros, care îndeamnă cetățenii “să se trezească înainte de a fi prea târziu”.
În caz contrar, Uniunea Europeană se va destrăma la fel ca URSS în 1991, scrie Soros într-un articol publicat de Project Syndicate, portal ce găzduiește opinii exprimate de activiști, analiști, lideri politici etc.
“Nici liderii noștri, și nici cetățenii obișnuiți nu par să înțeleagă că trecem printr-un moment revoluționar, că spectrul posibilităților este foarte larg și că, prin urmare, deznodământul este foarte nesigur. Cei mai mulți dintre noi presupunem că viitorul va semăna, mai mult sau mai puțin, cu prezentul, însă acest lucru nu se va întâmpla neapărat. De-a lungul unei vieți lungi și plină de evenimente, am fost martorul multor perioade de ceea ce eu numesc dezechilibru radical. În prezent, trăim o astfel de perioadă”, potrivit lui Soros.
CITEȘTE ȘI Președintele Camerei de Comerț a Ungariei: E rușinos, dar România devine, încet, cel mai mare rival al nostru. Partea vestică este un concurent teribil de puternicMagnatul american consideră Uniunea Europeană riscă să devină următoarea URSS, iar următorul punct de cotitură pentru viitorul comunității este reprezentat de alegerile europarlamentare din luna mai.
“Din nefericire, forțele anti-europene se vor bucura de un avantaj competitiv la vot”, spune Soros, care enumeră și câteva dintre motivele pentru care mesajele naționaliste și protecționiste câștigă tot mai mulți adepți: sistemele învechite de partid din majoritatea statelor europene, faptul că Tratatul UE este practic imposibil de schimbat, precum și lipsa unor instrumente juridice pentru disciplinarea țărilor care încalcă principiile UE.
“UE poate impune acquis-ul comunitar (legislația care guvernează Uniunea) statelor candidate, dar nu are capacitatea necesară să oblige statele membre să se conformeze”, susține Soros.
Potrivit acestuia, actualele sisteme de partid sunt învechite și favorizează politicienii care vor să înlocuiască valorile care au stat la baza formării UE “cu ceva radical diferit”.
Acest lucru este valabil la nivelul țărilor și chiar mai mult în cazul alianțelor transeuropene, spune Soros, care apreciază că partidele pro-europene nu vor câștiga alegerile din mai dacă nu vor pune interesele Europei înaintea intereselor proprii.
În Germania, spre exemplu, alianța politică aflată la Guvernare, dintre conservatori (CDU și CSU) și social-democrați (SPD), a devenit nesustenabilă. “Alianța a funcționat atât timp cât în Bavaria nu a existat niciun partid puternic la dreapta CSU. Acest lucru s-a schimbat o dată cu ascensiunea partidului extremist Alternative für Deutschland (AfD)”, scrie Soros, care remarcă că alianța nu poate fi atât de clar pro-europeană pe cât ar fi fost “dacă AfD nu i-ar fi amenințat flancul drept”.
Susținătorii UE din Germania au însă un reprezentant major în Partidul Verzilor, care continuă să crească în sondaje, în timp ce AfD pare că a atins deja punctul maxim, apreciază Soros.
CITEȘTE ȘI Complexul Energetic Oltenia dă vina pe Donald Trump și Brexit pentru creșterea masivă a costurilor companiei cu certificatele CO2 impuse de UENici situația din Marea Britanie nu este una foarte fericită, în condițiile în care structura actuală a partidelor politice împiedică voința populară să se facă auzită.
“Și laburiștii, și conservatorii sunt divizați, însă liderii partidelor, Jeremy Corbyn și, respectiv, Theresa May, sunt atât de hotărâți să livreze Brexitul, încât au fost de acord să colaboreze. Situația este așa de complicată, că majoritatea britanicilor nu vor decât să se termine o dată”, spune Soros.
Investitorul și filantropul american notează că șansele ca acordul privind Brexitul negociat de May să fie respins în Parlament cresc “de la o zi la alta”, iar publicul începe să conștientizeze consecințele părăsirii Uniunii Europene.
Potrivit lui Soros, respingerea acordului de către parlamentari ar putea crea premisele pentru organizarea unui nou referendum, sau, chiar pentru revocarea activării Articolului 50.
Și Italia se confruntă cu dispute interne legate de politicile UE, notează Soros.
“Uniunea a făcut o greșeală fatală în 2017, aplicând cu strictețe Acordul de la Dublin, care împovărează inechitabil țările de sosire ale migranților, cum este Italia. Acest lucru a împins electoratul italian, predominant pro-european și pro-migrație, în brațele Ligii anti-europene și ale Mișcării Cinci Stele”.
Potrivit lui Soros, primul pas în apărarea Uniunii Europene, atât de inamicii interni, cât și de cei externi, este recunoașterea amplorii amenințărilor la adresa sa.
“Al doilea pas este trezirea majorității pro-europene și mobilizarea acesteia pentru apărarea valorilor pe care a fost fondată Uniunea. În caz contrar, visul unei Europe unite ar putea deveni coșmarul secolului XXI”, a conchis el.