Sistemul electronic a înregistrat 245 de posibile tentative de vot multiplu la locale. Ministrul de Interne spune că unii cetățeni au verificat sistemul

Sistemul electronic a înregistrat 245 de posibile tentative de vot multiplu la locale. Ministrul de Interne spune că unii cetățeni au verificat sistemul
scris 6 iun 2016

Sistemul electronic de prevenire a votului ilegal, folosit în premieră la alegerile locale de duminică, a înregistrat automat 245 de posibile tentative de vot multiplu. Ministrul de Interne, Petre Tobă, a declarat că, în multe cazuri, cetățenii au vrut să verifice dacă sistemul funcționează, fără a intenționa să voteze încă o dată.

Sistemul informatic de montorizare a prezenței la vot și de prevernire a votului ilegal (SIMPV) a fost elaborat de Serviciul de Telecomunicații de Speciale, iar Teamnet International, firmă deținută până în 2012 de către deputatul Sebastian Ghiță, a furnizat cele 23.000 de tablete utilizate la scanarea datelor alegătorilor din actul de identitate, în scopul prevenirii votului ilegal.

Urmărește-ne și pe Google News

Cu ajutorul unei aplicației dezvoltate de STS, operatorii din secțiișle de votare au scanat cu tabletele datele care se regăsesc într-o anumită zonă a actului de identitate, denumită Machine Readable Machine (MRZ). Situată în partea de jos a actului de identitate, MRZ include două linii de cifre și litere, care conțin informații privind tipul documentului, codul țării emitente, numele și prenumele titularului, seria și numărul documentului, cetățenia, data nașterii, sexul, valabilitatea și codul numeric personal (CNP).

La alegerile de duminică, sistemul a identificat 245 de situații de posibil vot multiplu, a anunțat, luni, ministrul de Interne, Petre Tobă.

Rezultatele parțiale la alegerile locale. Primari acuzați de corupție, dar aleși în continuare de votanți CITEȘTE ȘI Rezultatele parțiale la alegerile locale. Primari acuzați de corupție, dar aleși în continuare de votanți

Potrivit acestuia, în prezent toate aceste sesizări generate în mod automat de sistem sunt verificate de echipe formate din mai mulți specialiști, urmând a se proceda conform legii în cazul în care se confirmă intenția de vot multiplu.

Tobă a afirmat însă că mulți cetățeni au vrut să testeze dacă sistemul funcționează și nu au vrut să voteze de mai multe ori.

"După vot, cetățenii au ieșit din secția de vot și s-au prezent la altă secție unde au prezentat buletinul, pentru a vedea dacă au fost înregistrați în sistem, fără intenția de a vota din nou", a susținut ministrul de Interne. 

Peste 8,8 milioane de alegători au votat duminică până la ora închiderii urnelor, prezența la nivel național fiind de 48,27%, cel mai mare procent înregistrându-se în județul Giurgiu, 62,99%, în timp ce în București a fost cea mai mică prezență din țară, de 33,09%. 

viewscnt
Afla mai multe despre
alegeri
vot
multiplu
fraudă
sistem
electronic
buletin
verificare
interne
tobă