Senatul Statelor Unite a eliminat din proiectul de buget al Pentagonului pe anul viitor, conform datelor analizate de Profit.ro, un articol care prevedea accelerarea instalării de noi capabilități antiaeriene la sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore de la baza militară americană de la Deveselu din România, după ce, în vară, Casa Albă a transmis, în punctul său de vedere oficial asupra proiectului, că eficiența acestor noi capabilități nu a fost încă dovedită și că, în plus, nu sunt cunoscute potențialele consecințe neintenționate pe care acestea le-ar putea avea asupra populației din zonă.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Articolul respectiv, 1686, stipula utilizarea de fonduri bugetare pentru cercetare, dezvoltare, testare și evaluare în anul fiscal 2018 (octombrie 2017 – septembrie 2018) în scopul continuării dezvoltării, achiziției și desfășurării de capabilități antiaeriene la bazele Aegis Ashore din România și Polonia. Termenele prevăzute pentru desfășurararea acestor capabilități erau, pentru Deveselu, de maximum 1 an de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a bugetului Pentagonului, iar pentru Polonia – de cel mult 1 an de la data declarării ca operaționale a bazei americane de la Redzikowo.
În iulie, după cum Profit.ro a relatat pe larg aici, Administrația Prezidențială de la Washington a transmis Congresului că se opune planului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
"Administrația are obiecții în privința articolului 1686, care cere Secretarului Apărării să asigure desfășurarea de capabilități antiaeriene la site-ul Aegis Ashore din România în interval nu mai mare de 1 an de la data intrării în vigoare a prezentei legi, iar la site-ul Aegis Ashore din Polonia, în interval nu mai mare de 1 an de la data la care site-ul respectiv va fi declarat operațional", se arăta în documentul citat, trimis de Casa Albă Camerei Reprezentanților din Congresul SUA.
Articolul a primit votul pozitiv al Camerei Reprezentanților, însă a fost eliminat din proiectul de buget de către Senat luna trecută, nemairegăsindu-se în ultima variantă a draftului de act normativ.
"Calendarul accelerat ar impune Departamentului pentru Apărare să desfășoare un sistem defensiv netestat cu succes, fără cunoașterea integrală a eficacității sale combative sau a consecințelor neintenționate ale operării unui sistem de radar și armament de mare putere într-o zonă populată din Deveselu, România", se mai afirma în punctul de vedere transmis de Casa Albă.
CITEȘTE ȘI Numărul persoanelor fizice cu restanțe la bănci și IFN-uri a crescut cu peste 7.000 în augustDocumentul conținea mai multe obiecții la adresa proiectului de buget al Pentagonului.
"Exigențele diplomatice cu privire la coordonarea în aceste chestiuni cu alte națiuni sunt semnificative, chiar și după testarea cu succes a sistemului și înțelegerea consecințelor acestuia asupra populației locale. În plus, Administrația obiectează cu tărie asupra articolului 1685, care ar obliga la efectuarea unui test de zbor al modelului de rachetă interceptoare SM-3 Block II A împotriva unei amenințări din clasa rachetelor balistice intercontinentale în interval de 270 de zile de intrarea în vigoare a legii", se mai spunea în document, publicat de Casa Albă la patru zile după întâlnirea președintelui Donald Trump cu președintele rus Vladimir Putin cu ocazia summit-ului G20 de la Hamburg.
Modelul de rachete interceptoare SM-3 Block II A reprezintă o versiune upgradată a celor instalate deja la Deveselu, care sunt de tip SM-3 Block I A și I B. Potrivit Agenției de Apărare Antirachetă, parte a Departamentului pentru Apărare al SUA, modelul superior de rachete interceptoare SM-3 Block II A ar urma să ajungă la Deveselu în 2018, an în care acestea ar urma să fie desfășurate și la viitorul scut antirachetă american din Polonia, cele două acțiuni făcând parte din faza a III-a a proiectului Aegis Ashore, pentru care proiectul de buget al Pentagonului pe anul viitor prevede o finanțare de aproape 60 milioane dolari.
Senatul american a menținut însă în bugetul de apărare al SUA pe anul viitor alocarea de aproape 3 milioane de dolari destinată upgradării infrastructurii bazei aeriene românești 71 de la Câmpia Turzii, care dispune de avioane americane de tip F16 Fighting Falcon.
CITEȘTE ȘI Cheltuielile gospodăriilor au reprezentat 84% din venituri în trimestrul al doilea. Cei mai mulți bani merg către consum, servicii și impozite. Doar 0,6% din populație investeșteDupă votul din Senat, proiectul de buget pe 2018 al Pentagonului așteaptă promulgarea din partea președintelui Trump.
Pe de altă parte, Comisiile pentru Apărare ale celor două camere ale Congresului SUA au aprobat, recent, transferul a 440 milioane dolari din fondurile necheltuite de Pentagon în anul fiscal precedent către Agenția de Apărare Antirachetă, pentru achiziția de noi interceptoare și radare antirachetă pentru bazele din Hawaii și Alaska, precum și pentru upgradarea navelor antirachetă ale Marinei americane, pe fondul sporirii amenințărilor din partea Coreii de Nord.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a fost întrebat insistent de Hotnews, într-un interviu publicat vineri, dacă există discuții în cadrul organizației privind suplimentarea capabilităților antirachetă de la baza americană de la Deveselu, în condițiile creșterii amenințărilor din partea Phenianului.
"Am fost de față când am inaugurat baza antirachetă de la Deveselu. Iar aceasta este o capacitate-cheie a NATO. Ne ajută saă ne protejăm iîmpotriva unui atac cu rachete balistice. Dar este doar o parte din capacitatățile noastre de răspuns, de descurajare. Monitorizăm foarte îndeaproape evoluțiile din Coreea de Nord. NATO va face mereu ce trebuie să facaă pentru a-și apăra toți aliații, împotriva oricăror amenințări, și salut faptul că România găzduiește o astfel de capacitate-cheie pentru NATO. Nu pot intra în detalii operaționale. Pot spune, doar, că sistemul de aparare antirachetă este doar o parte din mecanismele noastre de răspuns. Avem mecanisme puternice de descurajare în cadrul NATO, iar NATO este mereu pregătită să-i apere și să-i protejeze pe aliați împotriva oricărei amenințări potențiale", a fost răspunsul lui Stoltenberg.