Gigantul american din industria militară Raytheon estimează că valoarea totală a contractului prin care va furniza statului român rachete Patriot va fi de ordinul a circa 2 miliarde de dolari și că acordul dintre Administrația de la Washington și Guvernul de la București pentru prima tranșă din contract, în valoare de mai multe sute de milioane de dolari, va fi semnat către finalul acestui an.
Estimările au fost făcute de CEO-ul și președintele Consiliului de Administrație al Raytheon, Thomas Kennedy, într-o teleconferință cu analiștii financiari, prilejuită de publicarea rezultatelor financiare ale companiei pe al doilea trimestru al anului.
"Vorbind despre Europa, facem progrese în privința mai multor oportunități de mari dimensiuni de vânzări de rachete Patriot, inclusiv în Polonia și România. Recent anunțata oportunitate din România continuă să meargă înainte și, cel mai probabil, va avea mai multe tranșe. Ne așteptăm ca prima scrisoare de ofertare și acceptare (Letter of Offer and Acceptance - LOA) să fie semnată de Guvernele Statelor Unite și României către finalul acestui an, pentru mai multe sute de milioane de dolari, și ca valoarea totală a contractului să fie, ca ordin de mărime, în jur de 2 miliarde de dolari", le-a spus șeful Raytheon analiștilor financiari.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Kennedy a adăugat că, în privința contractului cu Polonia, așteptările companiei sunt ca acesta să se apropie de 5 miliarde de dolari, eșalonat în două tranșe, și ca acordul interguvernamental pentru prima tranșă să fie semnat tot la sfârșitul lui 2017, la o valoare de peste 1 miliard de dolari, prima comandă efectivă urmând să fie făcută în 2018.
"Pe lângă Polonia și România, vedem și alte oportunități de vânzare de rachete Patriot în regiune", a punctat directorul general al Raytheon.
Ministrul Apărării de la București, Adrian Țuțuianu, a declarat recent, într-o conferință de presă, referitor la achiziția rachetelor Patriot, că va exista un acord între Guvernul României și cel al SUA, fiind necesar totodată să se adopte o lege specială în Parlament, urmând ca în luna noiembrie să se efectueze prima plată în contul acestei achiziții.
„Avem aprobarea Departamentului de Stat, suntem într-o fază intermediară. Este nevoie de aprobarea Congresului SUA. Este nevoie ca echipele tehnice să detalieze exact ce se cumpără. Va fi un acord între Guvernul României și Guvernul SUA. Vom promova o lege specială în Parlament pentru achiziția acestui sistem și apreciem că, dacă lucrurile merg așa cum sunt planificate undeva la sfârșitul lunii octombrie, să putem să avem un rezultat final pe care să-l comunicăm opiniei publice. Legat de buget estimăm că am putea în luna noiembrie să facem o plată în contul acestei achiziții necesare înzestrării militare”, a spus ministrul Apărării.
CITEȘTE ȘI Acțiunile marilor producători de tutun scad puternic după ce SUA au anunțat că vor să taie din conținutul de nicotină din țigăriÎntrebat când ar putea ajunge în România rachetele Patriot, ministrul Apărării a afirmat: „Un prim sistem anul viitor, mai departe contractul va avea o eșalonare în timp și pe partea de intrări de componente, și pe partea financiară. Mai departe implică negocieri, acestea se pot face după ce Congresul SUA aprobă acest transfer. Noi am estimat luna octombrie pentru că am luat în calcul termenele prevăzute de legislația din SUA, și cât ne e nouă necesar să pregătim proiectul de lege. Textul e gata, apoi Camera Deputaților, Senat, promulgare, de acolo să ajungem la semnare și o plată în acest an”.
Publicația Motley Fool a estimat recent că Raytheon ar putea obține un profit de aproape 500 milioane dolari de pe urma contractului de livrare de rachete Patriot statului român.
Întrebat sâmbătă, la Realitatea TV, preluată de News.ro, despre poziția Rusiei față de intenția României de a achiziționa sisteme defensive de rachete Patriot, ambasadorul Federației Ruse în România, Valeri Kuzmin, a spus că este o decizie a Bucureștiului în interiorul NATO, în baza parteneriatului strategic cu SUA, adăugând însă că, deși nu este expert militar, știe că sunt foarte scumpe pentru niște sisteme defensive.
”Care sunt forțele pe care le vor apăra acele rachete Patriot? Pot să declar, oficial, că Rusia nu reprezintă în niciun fel o amenințare pentru România. În realitatea, acele arme defensive ar fi dislocate pentru a apăra baze militare străine, în special elemente ale sistemului strategic antibalistic al SUA de la Deveselu. Aceasta este analiza Federației Ruse. Situația este de așa natură încât trebuie să luăm în calcul o varietate de riscuri din jurul teritoriului nostru. Dacă luați o hartă a lumii și vă uitați la poziționarea bazelor americane, veți observa o imagine foarte interesantă”, a continuat el.
CITEȘTE ȘI Șantierele navale STX din orașul francez Saint-Nazaire (Loire-Atlantique) au fost naționalizate, într-o luptă Paris-RomaÎn legătură cu poziția Rusiei care susține că sistemul de la Deveselu este o amenințare pentru ea, ambasadorul a declarat: ”Prezintă un risc potențial. Deoarece, așa cum foarte elocvent a explicat și președintele nostru, anul trecut, în Grecia, pe lângă echipament există și alți factori. Nu mai e ca înainte, când exista o armă, un înveliș, și dacă arma nu se potrivea în înveliș era inutilă. În prezent, sistemele de arme, în particular cele de rachete, sunt foarte flexibile. Președintele nostru a explicat asta. Potrivit unor informații militare, noi știm că este de ajuns să schimbi software-ul calculatorului care operează acel sistem antibalistic și el va funcționa ușor cu rachete de croazieră americane de tip Tomahawk, care sunt proiectate pentru a avea scopuri strategice ofensive. Nu înseamnă că asta se va întâmpla mâine. Rachete Tomahawk pot fi echipate chiar și cu focoase nucleare. Este un risc potențial pe care nu îl putem ignora. Fie că vă place sau nu”.
Pe 11 iulie, Departamentul de Stat al SUA a anunțat că a aprobat posibila vânzare a sistemului defensiv de rachete Patriot către România, inclusiv suport tehnic și echipamente, costul estimativ fiind de 3,9 miliarde de dolari. Congresul SUA a fost notificat în legătură cu această posibilă tranzacție în data de 10 iulie.
Defense Security Cooperation Agency a anunțat că Guvernul României a solicitat vânzarea a șapte sisteme Patriot, în solicitare fiind incluse, printre altele, echipamentul de comunicații, instrumente și echipamente de testare, echipamente de suport, generatoare, documentație tehnică, echipamente de antrenament, piese de schimb, instruirea personalului, servicii de suport tehnic și logistic, valoarea totală a programului fiind de 3,9 miliarde de dolari.
Principalii contractori vor fi Raytheon Corporation din Andover, Massachusetts, și Lockheed-Martin din Dallas, Texas.
CITEȘTE ȘI Dmitri Rogozin pe Twitter, după ce nu a fost lăsat să zboare deasupra României: Așteptați răspuns, nemernicilor!Pentru implementarea acestui acord va fi necesar ca aproximativ 30 de reprezentanți ai Guvernului SUA și 40 de reprezentanți ai contractorilor să se deplaseze în România, pentru instalarea echipamentelor, verificarea sistemului, instruire și suport tehnic și logistic.
"Această vânzare va consolida obiectivele de politică externă și de securitate națională ale SUA contribuind la îmbunătățirea securității unui aliat NATO care a fost și continuă să fie o forță importantă pentru stabilitatea politică și progresul econonomic în Europa. Această vânzare va veni în sprijinul nevoii României de a avea propriul sistem de autoapărare și va susține obiectivele de apărare ale NATO", menționează Defense Security Cooperation Agency.
Instituția precizează că România va utiliza sistemul de rachete Patriot pentru a întări apărarea propriul teritoriu și a preveni amenințările regionale.
"Această achiziție va crește capacitățile de apărare ale armatei României împotriva agresiunilor și va proteja aliații NATO care adesea se antrenează și operează pe teritoriul României. România nu ar trebui să întâmpine dificultăți în a integra acest sistem cu forțele sale armate", notează agenția, dând asigurări că nu va fi afectat echilibrul militar în regiune.