Comisia economică din Senat are pe ordinea de zi din 22 octombrie un proiect de modificare a statutului Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, care prevede trecerea controlului instituției din subordinea Guvernului în cea a Parlamentului și înăsprirea regimului amenzilor, prin aplicarea acestora ca procent în cifra de afaceri. Proiectul a fost inițiat în legislatura trecută și de trei ani a rămas nedezbătut la Senat.
Proiectul de modificare a statutului ANPC a fost inițiat de 35 de senatori și deputați PNL în 2016, inițiatorul principal fiind fostul deputat liberal Răzvan Mironescu, și a trecut prin adoptare tacită de Camera Deputaților în iunie 2016, după care a fost îngropat la Senat.
ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI
ANPC ar urma să treacă din subordinea Guvernului în cea a Parlamentului și să aibă o structură de conducere nouă, colegială, pe modelul Consiliului Concurenței, cu diferența că aceasta va fi numită integral de Parlament, în timp ce în cazul CC propunerile sunt făcute de un Colegiu Consultativ format din reprezentanți ai mediului de afaceri, ai celui universitar, ai organizațiilor neguvernamentale, printre alții.
Conducerea ANPC ar urma să aibă un mandat de cinci ani și ar avea, astfel, o stabilitate mai mare decât în prezent, în condițiile în care Autoritatea a schimbat cinci președinți în ultimul deceniu.
CITEȘTE ȘI Ionuț Dumitru, economistul-șef Raiffeisen Bank, vorbește de o gaură de circa 2 miliarde de euro în buget: E aproape imposibil să iasă deficitul la 3% din PIB în acest an, se apropie de 4%Tot pe modelul Concurenței, ANPC ar căpăta puterea să dea amenzi calculate ca procent din cifra de afaceri, la un nivel foarte ridicat, de la 0,5% la 10%, sancțiunile de acest fel urmând să fie stabilite de Colegiul de conducere. Totodată, ANPC ar putea da și sancțiuni complementare de închidere temporară a unității unde a constatat nereguli pe o perioadă de până la 12 luni sau chiar închiderea definitivă a unității.
Proiectul a primit aviz negativ de la Consiliul Economic și Social, pe motiv că expunerea de motive nu e suficient argumentată, propunerea este evazivă și lacunară în ceea ce privește responsabilitățile membrilor conducerii, regimul sancționatoriu nu corespunde materiei reglemente și că nu se justifică crearea unui nou consiliu de conducere.
Și salariile din ANPC ar fi trebuit să ajungă la nivelul celor din CC, adică să crească de câteva ori, însă inițiatorii nu au mai apucat să vină cu amendamente în acest sens.
Consiliul Legislativ a dat un aviz pozitiv, dar cu numeroase observații și propuneri, printre care se numără și eliminarea referirilor la regimul sancționator, care ar acorda puteri discreționare Consiliului ANPC.
Reprezentanții mediului de afaceri au criticat, de asemenea, proiectul, considerând că amenzile propuse sunt mult prea ridicate și riscă să trimită firmele în faliment.
CITEȘTE ȘI Aproape 260.000 de firme vor fi afectate de modificările pregătite la Legea societăților. Unele pot fi dizolvate de FiscBăncile au susținut că ANPC ar căpăta puteri de control asupra pieței bancare, care s-ar suprapune cu cele ale BNR, fiindcă anumite prevederi din proiect dau dreptul Autorității să aprobe și avizeze produsele financiare.
Președintele Comisiei economice din Senat este Daniel Zamfir, unul dintre susținătorii proiectului și un inamic declarat al băncilor, fost coleg cu Mironescu în PNL, care mai apoi a trecut la ALDE și acum face parte din grupul PSD. Comisia economică ar trebui să realizeze raportul de fond alături de cea legislativă înainte de un vot în plen. Dintre inițiatori, 7 sunt încă în Parlament.
Și la nivel de Guvern este discutată creșterea semnificativă a amenzilor, însă prin modificarea legislației specifice – OG 12/1991. Autoritatea a vrut inițial să meargă tot pe sistemul amenzilor raportate la cifra de afaceri, însă a apoi a propus un proiect de Ordonanță de Urgență pentru raportarea amenzilor la dimensiunea companiei – firmele mai mari vor primi amenzi mai mari.