Senatorii au aprobat ordonanța de urgență a Guvernului prin care s-a stabilit că investițiile străine directe din afara Uniunii Europene sunt avizate de o nouă insituție, respectiv de Comisia pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD), care îi are ca invitați permanenți pe reprezentanții SRI și SIE - după cum a semnalat Profit.ro la momentul aprobării în Executiv. În schimb, senatorii au eliminat prevederea, introdusă tot prin ordonanța Guvernului, ca paza președintelui Consiliului Concurenței să fie asigurată de Serviciul de Pază și Protocol (SPP) și propun ca investițiile străine deja realizate să poate fi chiar ”anulate”.
Profit.ro a relatat că astfel vor fi supuse examinării și avizării CEISD investițiile străine directe care vizează securitatea energetică, a transporturilor, industrială, dar și domeniil precum cel industrial, informatic, financiar sau de aprovizionare și nu numai. De asemenea, vor fi avizate investițiile străine directe a căror valoare depășește pragul de 2 milioane euro.
Conform ordonanței, în cadrul CEISD sunt numiți reprezentanți ai mai multor ministere, iar reprezentanți ai Serviciului Român de Informații (SRI) și Serviciului de Informații Externe (SIE) au calitatea de invitați permanenți.
La solicitarea CEISD, Serviciul Român de Informații și Serviciul de Informații Externe transmit avize privind investițiile străine și le comunică CEISD în termen de cel mult 20 de zile de la solicitare.
Senatorii au adoptat acum, prin vot, ordonanța de urgență, menținând aceste prevederi privind implicarea SRI și SIE în avizarea investițiilor străine și adăugând doar la componența CEISD un reprezentant al Ministerului Energiei.
CITEȘTE ȘI LEGE Vechimea în muncă - recunoscută pentru PFA fără contract. În ce condițiiPotrivit ordonanței, CEISD emite un aviz cu privire la cererile de autorizare a investiției străine directe, hotărând, după caz, autorizarea investiției, autorizarea condiționată sau respingerea cererii de autorizare a investiției străine directe.
Acum, senatorii au amendat ordonanța astfel încât CEISD să poată propună Guvernului anularea unei investiții străine deja realizate.
”În situația în care CEISD constată (...) că o investiție străină directă a fost pusă în aplicare cu nerespectarea prevederilor Regulamentului sau ale prezentei ordonanțe de urgență și afectează securitatea sau ordinea publică a României sau este de natură să afecteze proiecte sau programe de interes pentru Uniunea Europeană, va emite un aviz prin care va propune anularea investiției directe”, prevede amendamentul votat de senatori.
”Amendamentul propus are ca obiect crearea unui instrument legal la dispoziția autorităților care să permită dispunerea anulării unei investiții străine și restabilirea situatiei anterioare în situația în care aceasta a fost realizată fără respectarea prevederilor legale. Această măsură este extrem de importantă ținând cont de obiectul de reglementare al Regulamentului și anume autorizarea investițiilor care pot avea un impact asupra securității sau ordinii publice. Măsura propusă are în vedere ipoteza în care o întreprindere din afara spațiului Uniunii Europene realizează, cu rea credință, preluarea unor active care poate avea un impact asupra securitătii si ordinii publice, cunoscând că legislația nu prevede ca sancțiune măsura anulării operațiunii realizate, ci doar răspunderea contravențională, respectiv amenda.” argumentează autorii amendmentului.
Ca urmare, dacă prin avizul transmis de CEISD se propune ”anularea” investiției, avizul este transmis Guvernului în vederea emiterii unei hotărâri prin care să dispună anularea investiției.
Autorii amendamentului nu explică însă procedura prin care astfel de investiții străine ar putea fi ”anulate”.
CITEȘTE ȘI Toate firmele, inclusiv PFA, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale - obligate să plătească anual o taxă de înscriere într-un catalog al Camerei de ComerțSenatorii, la propunerea aleșilor PSD Daniel Cătălin Zamfir, Ștefan Radu Oprea, Siminica Mirea, Sorin Vlașin, au adoptat și un amendament prin care elimină prevederea, introdusă too de Guvern prin ordonanță, ca protecția președintelui Consiliului Concurenței să fie asigurată de către Serviciul de Protecție și Pază (SPP).
Înainte de a fi dezbătut raportul ordonanței, liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a cerut retrimiterea proiectului la comisii pentru un nou raport, dar senatorul PSD Daniel Zamfir a arătat că ordonanța nu ar trebui retrimisă la comisie pentru că președintelui Consiliului Concurenței îi este eliminată paza SPP. Propunerea PNL nu a întrunit, oricum, suficiente voturi, iar proiectul de lege pentru aprobarea ordonanței a fost adoptat cu amendamentele propuse.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Modifcări la REVISAL în Codul muncii: Acces online pentru salariați. Angajatorul scapă și el de birocrațieDupă cum a relatat Profit.ro, ordonanța prevede și ”măsuri privind transparentizarea investițiilor străine directe în domeniul mass-media”
Înainte de realizarea investiției străine care are ca obiect o întreprindere care fie deține o licență audiovizuală la nivel național, regional sau local, fie realizează o publicație periodică având un tiraj mediu de cel puțin 5.000 de exemplare tipărite/zi în ultimul an calendaristic, fie deține un portal web cu minimum 10.000 de accesări/lună, CEISD solicită investitorului străin transparentizarea informațiilor cu privire la investiția străină, înainte de declanșarea procedurilor prevăzute de ordonanța de urgență.
CEISD supune consultării publice, pentru o perioadă de 30 de zile, informațiile cu privire la întreprinderea din domeniul mass-media. În cazul în care CEISD nu constată niciun motiv pentru inițierea procedurilor de examinare a investiției străine, se consideră că efectuarea investiției străine nu pune în pericol securitatea sau ordinea publică a României.