România are probleme serioase cu bugetul, deoarece cheltuielile cresc într-un ritm mult mai rapid decât încasările și nu este clar cu ce se poate umple acest deficit, scrie publicația maghiară Napi Gazdaság, citată de Rador.
Datele din martie ale bugetului dau serioase motive de îngrijorare – scrie Maszol. Potrivit datelor de la Ministerul de Finanțe, în prima lună de primăvară încasările bugetului central au crescut cu 9 procente față de nivelul precedent, în timp ce cheltuielile au depășit cu 25% cele de anul trecut, scrie Rador.
Încasările din TVA au crescut în martie cu 23%, dar acest procent înseamnă o cădere uriașă față de primele două luni, când s-au înregistrat 45%. În plus această creștere se datorează în mare parte inflației, respectiv faptului că guvernul întârzie intenționat restituirea TVA pentru întreprinderi.
Căderea bruscă a profitului atins de sfera concurenței spune multe despre situația economiei. În martie au intrat la stat doar 0,6 miliarde lei sub forma de impozit al societății, dar mai puțin cu 45,5% față de anul precedent.
Cheltuielile de dezvoltare au însumat 1,8 miliarde lei, cu 14% sub nivelul de anul trecut, iar1,3 miliarde lei au fost folosite pentru plata ratelor de credit, cu 30% mai mult decât în martie anul trecut.
Cheltuielile au depășit încasările cu 6,3 miliarde lei, în timp ce în primele două luni deficitul era în total de 9,5 miliarde lei.
Dată fiind această situație este aproape cert că bugetul pentru 2022 nu ar putea fi realizat.