Un judecător de la Curtea de Apel București a anunțat că va emite un ordin european de anchetă, în vederea identificării locului din Bulgaria unde este deținută Elena Udrea, pentru ca aceasta să fie audiată în dosarul în care este acuzată de trafic de influență și spălare a banilor, în legătură cu suma de 5 milioane de dolari primită de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu.
VEZI AICI Prima reacție a Elenei Udrea, după condamnarea sa la 6 ani de închisoare: Mă rog ca nicio mamă...
La acest termen de judecată, magistratul l-a întrebat pe avocatul Elenei Udrea dacă știe unde se află aceasta cu exactitate, pentru a o putea cita în vederea audierii, scrie Agerpres.
Avocatul a spus că nu știe unde se află Elena Udrea, deoarece el se ocupă doar de dosarele pe care fostul ministru le are în România.
Judecătorul a constatat că nici Tribunalul București, instanța care se ocupă de procedurile de extrădare, nu a transmis locul unde este deținută Elena Udrea în Bulgaria, astfel încât a anunțat că va emite un ordin european de anchetă, pentru a fi localizat locul de deținere.
La începutul lunii aprilie, Elena Udrea a fugit din România, înainte ca Instanța supremă să confirme condamnarea de 6 ani închisoare primită în dosarul Gala Bute. A fost prinsă în Bulgaria, procedurile de extrădare fiind în derulare.
Elena Udrea a fost trimisă în judecată de DNA în acest dosar pentru trafic de influență și spălare a banilor, alături de jurnalistul Dan Andronic, acuzat de mărturie mincinoasă.
Potrivit DNA, Elena Udrea a acceptat promisiunea făcută prin intermediari de omul de afaceri Bogdan Buzăianu, în anul 2011, de a primi suma de 5 milioane de dolari pentru a-și exercita influența asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei și Hidroelectrica, în vederea menținerii, în condițiile deja negociate, a contractelor pe care societatea omului de afaceri le încheiase cu compania producătoare de energie.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Scenariul inițial era unul rezonabil, de creștere cu 2,1% pentru PIB-ul României. Acum este în revizuire în jos și vedem de la o zi la alta că apar schimbări"Din suma promisă, inculpata a primit, în noiembrie 2011, în scopul arătat, prin intermediari, 3.800.000 de dolari, dar și o creanță de 900.000 de euro; creanța reprezenta o sumă pe care o firmă a omului de afaceri o împrumutase unui terț și care era garantată cu părți sociale ale unei societăți comerciale care deținea două publicații", susțineau procurorii.
Anchetatorii mai arătau că, pentru a ascunde că era beneficiara reală a creanței de 900.000 euro, care i-ar fi conferit pe cale de consecință și puterea de a influența activitatea societății cu activitate media, Udrea a preluat această creanță de la firma controlată de omul de afaceri prin interpunerea unei alte firme paravan, aparținând unei cunoștințe.
În cazul lui Dan Andronic, DNA menționa că, atunci când a fost audiat ca martor, a făcut afirmații mincinoase cu privire la aspectele esențiale ale cauzei.
"De exemplu, Dan Cătălin Andronic a declarat mincinos că nu a avut cunoștință de împrejurarea că Elena Gabriela Udrea este beneficiara reală a creanței amintite, care i-ar fi permis acesteia să controleze societatea media, să dobândească părți sociale, să se implice în politica editorială a unui cotidian deținut de această societate; că îi comunica Elenei Udrea date privind situația financiară a cotidianului deținut de societatea media și indicatori de performanță, doar pentru a se lăuda, pentru a o încunoștiința că publicației îi 'merge bine'; că nu i-a cerut Elenei Udrea acordul pentru a publica anumite articole, ci doar s-a consultat cu aceasta pentru a 'verifica veridicitatea' informațiilor obținute", preciza DNA.