Liderul Partidului Popular European din Republica Moldova, fostul premier Iurie Leancă, l-a acuzat pe șeful Inspectoratului Fiscal de Stat, Ion Prisăcaru, că, în paralel cu funcția din fruntea Fiscului de la Chișinău, deține o firmă privată de consultanță și audit pentru companii, unde este și director general, firmă care oferă inclusiv servicii privind ”analiza posibilităților de minimizare a impunerii fiscale”.
Potrivit moldova.org, care citează realitatea.md, Leancă a declarat că Prisăcaru ar fi directorul general al firmei de audit „Ecofin-Audit-Service” SRL, firmă pe al cărei site scrie că este specializată în „aplicarea legislației fiscale” și prestează servicii de tipul „asumarea tuturor interacțiunilor cu organele fiscale” și „analiza posibilităților de minimizare a impunerii fiscale”.
”Apare întrebarea: Despre ce fel de slujire a interesului public cu imparțialitate și obiectivitate din partea șefului Fiscului putem vorbi, în condițiile în care acesta. până în prezent, este proprietar al unei companii care lucrează întru diminuarea veniturilor la bugetul de stat precum și asigură puntea de legătură dintre plătitori de impozite și organele fiscale?”, a declarat Iurie Leancă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Liderul PPEM a mai subliniat că printre clienții companiei Ecofin se numără unii dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, inclusiv companii cu capital străin.
”Din informațiile de care dispunem, dar și din cele prezentate pe site, Ion Prisacaru, în calitate de proprietar, în ultimii ani a primit dividende de peste 1 milion lei”, a adăugat Iurie Leancă, potrivit surselor citate.
În acest context, președintele PPEM a cerut demisia conducătorului Inspectoratului Fiscal și a solicitat Comisiei Naționale de Integritate să inițieze verificarea aspectelor menționate, inclusiv prin prisma unui eventual conflict de interese.
Totodată, Iurie Leancă a solicitat Centrului Național Anticorupție să examineze sub aspect penal faptul ce ține de eventuala depășire a atribuțiilor, neglijenței și abuzului în serviciu din partea conducerii FISC-ului, soldată cu prejudicierea bugetului de stat, prin diminuarea veniturilor colectat din impozite.
Realitatea.md susține că Ion Prisăcaru nu a putut fi contactat pentru a comenta declarațiile lui Leancă.
Publicația prezintă și un print screen al rubricii "Despre noi" a site-ului firmei de consultanță, www.ecofin.md, unde apare un mesaj semnat "Ion Prisăcaru, director general al Firmei de audit Ecofin-Audit-Service SRL" și fotografia șefului Fiscului.
Pe de altă parte, în prezent, la rubrica respectivă, deși mesajul este același, acesta este acum semnat "Irina Ceban, director al Firmei de audit Ecofin-Audit-Service SRL", nemaifigurând nici o fotografie. În cuprinsul site-ului, cea mai recentă mențiune la Ion Prisăcaru ca director general al firmei este din noiembrie 2011.
Potrivit paginii de Internet a Fiscului de peste Prut, Ion Prisăcaru a fost numit șef al Inspectoratului Fiscal de Stat în mai 2013. El a mai deținut funcția respectivă în perioada 1995-1998. Anterior, a fost șef al Inspectoratelor Fiscale teritoriale ale municipiilor Chișinău și Bălți. În 2013, la data numirii ca șef al Inspectoratului Fiscal de Stat, Prisăcaru era membru al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM).
În CV-ul oficial al lui Ion Prisăcaru se menționează că acesta este fondator al Ecofin Audit Service SRL și că a deținut funcția de director general al firmei între anii 2001 și 2013. De asemenea, între 2009 și 2013, Prisăcaru a fost director general al unei firme cu nume asemănător, Ecofin Consult Evaluare SRL, înregistrată la aceeași adresă poștală cu Ecofin Audit Service SRL. Între 2004 și 2013, potrivit aceleiași surse, Prisăcaru a fost șef al Asociația Auditorilor și Consultanților în Management din Republica Moldova.
În declarația de venit pe 2013, Prisăcaru scrie că, în anul respectiv, a deținut 97,97% din capitalul Ecofin Audit Service SRL și 100% din cel al Ecofin Consult Evaluare SRL. În același document se arată că, în 2013, Prisăcaru a obținut atât salariu, cât și dividende de la cele două firme. Mai mult, în anii anteriori a creditat cele două companii, fără dobândă și fără un termen de restituire a împrumuturilor, suma totală a creditelor fiind de 3,87 milioane lei moldovenești – circa 760.000 lei românești.