DNA anchetează zeci de dosare în care persoane cu funcții de conducere în statul român au profitat de pandemie să se îmbogățească pe seama bolii, spune șeful DNA, Crin Bologa. ”În pandemie am avut două tipuri de dosare: unele au ca obiect corupția în legătură cu achizițiile pentru combaterea pandemiei, alte dosare au ca obiect infracțiuni de corupție profitând de starea de pandemie”. 133 de dosare s-au înregistrat în anul pandemiei, relatează Europa FM.
Potrivit șefului DNA, urmărirea penală în dosarele de corupție în pandemie este greoaie, deoarece multe achiziții de materiale sanitare s-au făcut din China și Turcia și este nevoie de comisii rogatorii, arată Hotnews.
”Au rămas în anchetă în prezent un număr de 94 de dosare iar 8 dosare au fost trimise în judecată, atât cele cu Unifarm-ul, dar am mai avut și la Brașov de boli infecțioase din Brașov, dar și de la Sfântu Gheorghe. În celelalte 94 de cauze, unele dintre dosarele noastre vor fi finalizate în perioada următoare, am încercat să indisponibilizăm bunuri în vederea recuperării prejudiciului, prejudiciul se ridică la nivelul zecilor de milioane, cel puțin, de euro”, a declarat Crin Bologa la Europa FM, adăugând că prejudiciile au fost făcute ”prin infracțiuni de corupție în timpul pandemiei.”
CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afaceriiȘeful DNA spune că în unele dosare sunt implicate persoane cu funcții de conducere în statul român, la nivel local dar și la nivel central.
”Ne interesează corupția legată de pandemie pentru că este foarte grav ca unii de cetățeni cu funcții de conducere în statul român profită de această situație gravă și să se îmbogățească pe seama bolii, a suferinței oamenilor și chiar a morții acestora”, a subliniat șeful DNA.
Potrivit acestuia, DNA s-a confruntat cu două tipuri de dosare: ”unele au ca obiect corupția în legătură cu achizițiile pentru combaterea pandemiei, alte dosare au ca obiect infracțiuni de corupție profitând de starea de pandemie. Au apărut mai multe tipare, s-a profitat mult mai mult de restricții, poate s-a considerat că DNA lucrează de la domiciliu, nu am făcut așa ceva”.
Șeful DNA admite că unele dosare, probabil, se vor clasa. Spune că cercetările merg greu și pentru că o parte din bani sunt deja în străinătate.