Secțiile de vot s-au deschis în Franța duminică, la ora locală 8.00 (9.00 ora României), pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. Alegătorii vor desemna al optulea președinte al Republicii a V-a, dintre candidatul de centru Emmanuel Macron și candidata de extremă-stângă Marine Le Pen. Peste 50.000 de polițiști, jandarmi și militari sunt mobilizați pentru a asigura securitatea în ziua scrutinului, dintre care 12.000 la Paris.
Aproape 47 de milioane de francezi sunt chemați la urne și pot vota la una din cele 69.245 de secții deschise atât în Hexagon, precum și în teritoriile de peste mări ale Franței, potrivit News.ro.
Pe teritoriul țării, majoritatea celor 66.546 de secții de vot se vor închide la ora locală 19.00 (20.00 ora României) – cu o oră mai târziu decât la prezidențialele precedente, pentru a evita riscul divulgării rezultatelor. Totuși, secțiile vor rămâne deschise până la ora locală 20.00 (21.00 ora României) în marile orașe din Franța.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În unele colonii și teritorii franceze de peste mări, votul a început de sâmbătă. Este vorba despre Guadalupe, Guyana Franceză, Martinica, Saint-Barthélemy, Saint-Martin, Saint-Pierre-et-Miquelon și Polinezia.
Niciun rezultat, fie parțial sau definitiv, cu excepția celor privind rata de participare, nu va putea să fie comunicat înainte de închiderea ultimelor secții de vot din Hexagon, adică după ora locală 20.00 (21.00 ora României).
Legislația franceză impune amenzi ridicate pentru orice organizație care încearcă să publice rezultatele unor exit-poll-uri înainte de închiderea urnelor, dar legea a fost evitată în ultimele alegeri prezidențiale prin realizarea unor știri despre un meci fictiv dintre Ungaria și Olanda. Ungaria reprezentându-l pe prezidențiabilul conservator Nicolas Sarkozy, iar Olanda pe socialistul Francois Hollande.
CITEȘTE ȘI În România există 68.194 de grupuri de firme considerate multinaționale, cele mai multe din Germania și FranțaCampania dintre cele două tururi de scrutin, deosebit de tensionată, s-a încheiat vineri cu un nou scandal – publicarea pe rețelele de socializare a numeroase documente interne, printre care e-mailuri și documente contabile, ale echipei lui Macron.
Echipa candidatului, care și-a luat o serie de măsuri de precauție, precum servicii de mesagerie criptată sau mai multe servere protejate, a denunțat o “acțiune de piraterie masivă și coordonată” și o “operațiune de destabilizare”.
Comisia Națională de control al campaniei prezidențiale a cerut presei și cetățenilor să nu facă public conținutul documentelor “obținute fraudulos”, amestecate cu “informații false”.
“Nimic nu va rămâne fără răspuns”, a reacționat președintele Francois Hollande.
La rândul său, echipa de campanie a lui Marine Le Pen a denunțat că mai multe materiale electorale legate de candidata de extremă-dreapta au fost deteriorate.
Ultimele sondaje, publicate vineri, îl creditează pe Macron cu 62% din intențiile de vot în al doilea tur de scrutin, față de 38% pentru Le Pen. Acesta este cel mai bun rezultat înregistrat de candidatul de centru în sondaje realizate de institute de prestigiu, după primul tur de scrutin din 23 aprilie.
Pe de altă parte, un alt sondaj publicat vineri de Odoxa arată că un sfert dintre alegătorii francezi probabil că se vor abține duminică. Mulți dintre ei sunt alegători de stânga dezamăgiți că toți candidații lor au fost eliminați din primul tur de scrutin.
O astfel de rată de absenteism ar fi a doua cea mai mare la un al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 1965, subliniind nemulțumirea multor alegători față de opțiunile existente.
În primul tur de scrutin, rata de participare a fost de aproape 78%.